Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Persberichten
  4. >
  5. Waardering voor garageformules stijgt verder

Waardering voor garageformules stijgt verder

Uit het periodieke Relatie Onderzoek Samenwerkingsverbanden Autobedrijven -oftewel ROSA- van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven blijkt dat de waardering van ondernemers voor hun garageformule verder gestegen is. In het onderzoek dat dit jaar is uitgevoerd, kregen de formules een algemeen waarderingscijfer van 7,9 en dat was twee jaar geleden een 7,8 en in 2018 een 7,7.

Voor deelname aan ROSA 2022 nodigde BOVAG ruim 2.500 onafhankelijke autobedrijven uit van verschillende formules. Meer dan 30 procent vulde de vragenlijst in en die omvatte 40 stellingen in 5 categorieën: beleid, marketing, techniek, inkoop en algemeen. Geen enkele van de formules scoorde een onvoldoende. Autovakmeester en Carprof kregen, met beide een 8,9, de hoogste algemene waardering van de bij hen aangesloten ondernemers. Daarachter was het een kwartet dat een 8,7 scoorde, te weten AutoFirst, Carteam, Vakgarage en de ‘combinatie van merkspecialisten’, zijnde MBSG, PCA, TOP en VETOS.

Onvrede over lease

De respondenten waren het meest tevreden over ‘het behoud van zelfstandig ondernemerschap’ (score 8,4) en ‘de verplichtingen en eisen ten aanzien van het pand, uitstraling en huisstijl’ (8,1). De grootste onvrede heerst op alle stellingen die de zakelijke c.q. leasemarkt betreffen, die allemaal met cijfers rond 6,0 worden beoordeeld. Een aantal formules geeft zelf aan überhaupt niet op dit gebied actief te zijn, maar ROSA toont aan dat veel deelnemers dat kennelijk wel wensen. Voor slechts twee stellingen daalde de beoordeling ten opzichte van 2020: ‘tevredenheid over de voorgeschreven grossier(s)/aangeboden raamcontracten’ (-0,3 punt) en ‘kortingsafspraken bij onderdelen’ (-0,1).

Flexibiliteit en creativiteit

Gerard ten Buuren, voorzitter van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, toont zich content over de resultaten, maar nuanceert tegelijkertijd: “De garageformules worden vrijwel allemaal steeds professioneler. De algemene waardering is stapsgewijs gestegen en bij een enkele werden zelfs hele grote stappen gezet. Corona zorgde echter ook voor rinkelende kassa’s bij de autobedrijven en er was ruimschoots voldoende werk in de winkel, dus volop tevreden gezichten in de branche. Dan valt er over andere zaken vaak ook maar weinig te klagen.” Ten Buuren benadrukt de kracht van een formule in crisistijd: “Eenieder heeft zo zijn uitdagingen momenteel. Het personeelstekort treft de gehele BV Nederland, maar juist bij leveringsproblemen moet een garageformule laten zien wat hij waard is. Dan komt het aan op het netwerk, de inkoopkracht, flexibiliteit en creativiteit. Afgaande op de onderzoeksresultaten zit dat wel snor bij de formules en dat is een groot compliment waard.”

Nog hoger niveau

“De respons van ondernemers en de medewerking van de formules zelf tonen aan dat ROSA erg belangrijk is; voor de een om z’n mening te kunnen geven en voor de ander om verbeterpunten op te halen. En met die verbeterpunten gaat ook BOVAG aan de slag, want na een ROSA-onderzoek bezoeken wij steevast de formules. Wij bespreken dan de pluspunten en we vragen hoe zij de verbeterpunten denken te gaan tackelen. Zo helpen we onze branche naar een nog hoger niveau en ik vertrouw er dan ook op dat de stijgende lijn in het volgende onderzoek wordt voortgezet. Op naar een 8 in 2024!”, besluit de voorzitter.

Bekijk het volledige rapport hier.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.