Afwateringsopeningen

Afwateringsopeningen in chassisbalken en portieren dienen voor de afvoer van water, dat tijdens het rijden daarin is binnengedrongen.

Afwateringsopeningen moeten altijd 'open' zijn in verband met corrosie. Afwateringsopeningen kunnen per ongeluk worden afgesloten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het tectyleren. Dan komt er water in afgesloten ruimtes van de carrosserie terecht en kan het er niet meer uit. In dat geval is er grote kans op 'roesten van binnenuit'. Daarom moet de onderzijde van uw auto minimaal één keer grondig worden gereinigd, liefst met behulp van een stoomcleaner.

De afwateringsopening kan zijn verstopt, of de slang eronder kan zijn losgeraakt. Daardoor ontstaat er roest. Binnengedrongen water moet immers ook weer de kans krijgen om af te vloeien. Zo kunnen er op termijn hele gaten in de carrosserie vallen. Dan komt u er uiteraard niet meer vanaf met een eenvoudige reparatie. Om dit vóór te zijn is de eigenaar van de auto volgens de bepalingen betreffende de carrosseriegarantie verplicht om zijn voertuig periodiek op roest te laten controleren.