Versnellingsbak

Wat is dit?
De versnellingsbak is een mechanisme met tandwielen, waarmee het beschikbare motorvermogen bij elk toerental optimaal kan worden benut.

Wat doet het?
Tijdens het rijden is de motor met de aangedreven wielen verbonden. Bij een laag wieltoerental moet de motor genoeg koppel kunnen leveren. Dan moet de motor sneller draaien dan bij een hoog wieltoerental. Daarom moet de overbrengingsverhouding worden aangepast tussen het motortoerental en het wieltoerental.

De term 'versnellingsbak' is ongelukkig gekozen. 'Vertragingsbak' zou beter zijn geweest. Hij vertraagt immers in wezen het toerental van de ingaande as ten opzichte van het toerental van de uitgaande as. Daardoor wordt de trekkracht verhoogd.

Eventuele defecten

  1. Een defecte versnellingsbak moet pas in zijn geheel worden vervangen, als het zeker is dat vervanging een goedkopere oplossing is dan de reparatie van het defecte versnellingsbakonderdeel.
  2. De auto maakt een 'zingend' geluid, dat ophoudt zodra het koppelingspedaal wordt ingedrukt. Dit geluid heeft te maken met de versnellingsbak, met als mogelijke oorzaken: versleten/beschadigde lagers van de secundaire as (te weinig olie) en versleten/beschadigde tandwielen.