Vragen over E10

Tankstations zijn verplicht E10-benzine aan te bieden. Maar wat is E10 precies? En kan dat zomaar in mijn auto?

E10 is een benzine waar tot maximaal 10 procent ethanol in kan zitten. In E5 zit bijvoorbeeld maximaal 5 procent ethanol.

Ethanol is een alcohol. Ethanol kan gemaakt worden uit landbouwgewassen of afvalstromen. En deze ‘groene’ of ‘bio-‘ethanol kan ook worden toegevoegd aan benzine. 

Ongeveer 90% van alle benzinevoertuigen is geschikt voor E10. Op www.e10check.nl kun je zien of bijvoorbeeld jouw BMW of Subaru geschikt is voor E10. Als jouw auto niet geschikt is voor E10 kun je gewoon E5 blijven tanken. Dat is volop verkrijgbaar.

Ja, verwar deze E’s niet met elkaar! Euro 95 benzine bevat nu in de regel 5% ethanol en is daarmee Euro 95 E5. De 95 staat voor het octaangetal (klopvastheid) en de 5 staat voor het ethanol percentage. Afhankelijk van de leveranciers kan E10 straks dus een octaangetal van 95 of 98 krijgen, maar in ieder geval 10% ethanol.

Tankpistolen v en pompen zijn voorzien  van een E10-sticker. Dat is wettelijk verplicht. De sticker voor E10 benzine ziet er zo uit:

E10-sticker.png

De Tweede Kamer heeft in het voorjaar van 2017 aan het kabinet gevraagd om te sturen op de reductie van broeikasgassen via inzet op duurzame biobrandstoffen. Om hieraan tegemoet te komen, heeft de staatssecretaris een verplichte invoering van E10 (benzine met 10% bio-ethanol) voorgesteld. Onder andere in Duitsland, Belgiƫ en Frankrijk is E10 ook volop verkrijgbaar.