Alles over het opladen van een elektrische auto

Even snel tanken en weer verder rijden, dat kan niet meer als u in een volledig elektrische auto rijdt. U zult rekening moeten houden met oplaadtijd en oplaadpunten. Dat geldt natuurlijk ook voor een (plug-in)hybride auto. U wilt immers zoveel mogelijk uit de accu halen. Maar hoe werkt het opladen van een elektrische auto eigenlijk, hoe lang duurt het gemiddeld en waar kunt u het doen? We hebben alles wat u moet weten op een rijtje gezet.

Snel tanken en weer verder rijden, dat kan niet

Het opladen van een elektrische auto kan gewoon thuis, maar duurt dan wel langer dan laden bij een publiek oplaadpunt. We hebben een overzicht van de mogelijkheden voor u samengesteld.

  • Thuis opladen
  • Publieke oplaadpalen
  • Snelladen
U kunt uw elektrische auto en plug-in hybride thuis opladen. Het is aan te raden om dat niet via een gewoon stopcontact te doen, waar u ook de stekker van de stofzuiger in steekt, maar via een thuislaadpunt aangesloten op een aparte groep. Dat gaat sneller en is veiliger. 

Een thuislaadpunt kunt u bij verschillende partijen aanvragen en soms levert uw gemeente zelfs gratis een oplaadpunt. U heeft voor een thuislaadpunt wel een eigen parkeerplaats nodig. Heeft u die niet? Maak dan gebruik van een publieke oplaadpaal in de buurt. In sommige gemeentes kunt u ook zelf een publieke laadpaal aanvragen. Informeer naar de mogelijkheden bij die van u.

Door heel Nederland staan (semi-)publieke oplaadpunten. Aan de openbare weg, maar ook bij bedrijven en parkeergarages. Sommige laadpalen zijn gratis, maar doorgaans heeft u een abonnement nodig om te kunnen laden. In sommige gemeenten kunt u zelf een publieke laadpaal aanvragen. 

Voor een openbare laadpaal heeft u een laadpas nodig. Die scant u bij het oplaadpunt voordat u gaat opladen. Vervolgens betaalt u voor het aantal kWh dat u afneemt. Sommige aanbieders vragen daarnaast ook nog abonnementskosten. Afhankelijk van het type auto dat u heeft duurt het laden van een lege accu aan een publieke oplaadpaal gemiddeld 4 uur.

Naast gewone laadpalen bestaan er ook snellaadpalen. Ze zijn iets schaarser dan gewone publieke laadpalen, maar er komen er steeds meer bij. Bij een snellaadpaal is uw elektrische auto veelal binnen 30 minuten al voor 80% gevuld. Dat scheelt dus aanzienlijk wat tijd. Let op: niet iedere elektrische auto’s kan bij ieder snellaadpunt opgeladen worden. Kijk altijd even in het instructieboekje van uw auto of vraag advies aan uw BOVAG-autobedrijf.




Hoe werkt laden bij een oplaadpaal?

Om uw elektrische auto op te kunnen laden heeft u een oplaadkabel, een oplaadpaal en een oplaadpas nodig (in het geval van een publieke oplaadpaal). U parkeert uw auto bij een publieke of uw eigen elektrische laadpaal en kijkt of de lampjes op de paal groen zijn. Zijn ze rood, dan is er een storing en kunt u niet opladen. U plugt de stekker van de oplaadkabel in de auto en in de laadpaal en houdt eventueel uw pasje voor de aangegeven plek. De kabel vergrendelt en de lichtjes op de laadpaal worden nu blauw. Klaar met laden? Dan ontgrendelt u de kabel ook weer met uw laadpas. 

Tips voor het laden van uw elektrische auto

We hebben wat interessante oplaadweetjes voor u verzameld.

  • 1.

    Kies voor een lange oplaadkabel als u ook onderweg oplaadt. Er kan een andere auto tussen de laadpaal en uw auto staan.

  • 2.

    Niet alle laadpalen zijn geschikt voor alle auto’s. Houd daar rekening mee als u uw route uitstippelt.

  • 3.

    Bij steeds meer parkeergarages kunt u binnen het parkeertarief uw accu opladen.

  • 4.

    Ga altijd even na of u voor de plek waar u parkeert om op te laden wellicht ook nog gewoon parkeergeld moet betalen.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Wat kost het volledig opladen van de accu van uw elektrische auto? Als u thuis oplaadt, is dat natuurlijk afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Ook hangt het af van de hoeveelheid kilowatturen die u ‘tankt’, van de accu en van de laadsnelheid. Bij een snellader betaalt u namelijk meer dan bij een gewoon oplaadpunt.  

Stel dat u een elektriciteitstarief betaalt van € 0,22/kWh en 60 km rijdt op een volle accu van 12kWh. Dan betaalt u € 0,04 per gereden kilometer. Als u uw elektrische auto op de zaak oplaadt, betaalt u doorgaans een lager elektriciteitstarief. Houd er rekening mee dat u bij publieke laadpalen vaak een starttarief betaalt naast het tarief voor de elektriciteit.

Met een elektrische auto kunt u 70 tot 200 kilometer rijden. Dit is afhankelijk van het type batterijpakket, maar ook van de omstandigheden, zoals de buitentemperatuur en het gebruik van airco en verlichting .

Met een plug-in hybride elektrisch voertuig (PHEV) kunt u tussen de 20 en 60 kilometer volledig elektrisch rijden voordat de verbrandingsmotor bijspringt. In combinatie met een goede laadinfrastructuur [wellicht iets voor techneutentaal?]moet dat voldoende zijn om de auto te gebruiken waar u hem voor nodig heeft.

Nederlandse werknemers wonen gemiddeld 14 kilometer van hun werk vandaan. In Groningen, Friesland en Drenthe overbruggen mensen de grootste afstand om aan de slag te gaan. De afstand tussen hun woonadres en werk bedraagt hemelsbreed, enkele reis, 19 tot 22 kilometer.

Bij dagelijkse autoritten zal een PHEV vooral elektrisch rijden, daarna wordt overgeschakeld op een verbrandingsmotor. Door voortschrijdende technische ontwikkelingen is de verwachting dat elektrische auto’s in de toekomst over een actieradius zullen beschikken van 200 tot 350 kilometer.

Lees meer over het verbruik van een elektrische auto.

Of een auto kan snelladen hangt af van de accu van de auto en van de elektrische installatie (het batterijmanagementsysteem) in de auto. Op dit moment is het snelladen alleen mogelijk voor auto’s die zijn uitgerust met de ChaDeMo-standaard. De oplaadtijd via een snellader bedraagt ongeveer 30 minuten.

Lees meer over het opladen van een elektrische auto.

Snelladen is niet per definitie slecht voor de accu. Bij auto’s die geschikt zijn voor snelladen zijn maatregelen getroffen om de schadelijke effecten ervan te minimaliseren. Zo wordt bijvoorbeeld de temperatuur van de accu voortdurend gemeten tijdens het laden en bij warmteontwikkeling wordt het laadvermogen automatisch verminderd.

Maar uiteindelijk is het de fabrikant die bepaalt hoe vaak een auto snel opgeladen kan worden. Volg dus altijd de instructies van de fabrikant voor het opladen van uw elektrische auto of plug-in hybride. Verder zijn snelladers uitgebreid getest en gekeurd, dus kunt u ervan uitgaan dat alle snelladers in Nederland veilig zijn.


 

De buitentemperatuur is van invloed op de actieradius van een elektrische auto. Uit onderzoek blijkt dat de accu van een elektrische auto bij -5˚C ongeveer 48 procent van zijn energie verliest. Bij +22 ˚C is dat slechts 19 procent. De uiteindelijke actieradius van een elektrische auto is in de winter dus minder groot.

Lees meer over het verbruik van een elektrische auto.