Het scooterverbod: wat is wel en niet waar?

BOVAG heeft de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet.

Regelgeving

Alleen de verkoop van nieuwe, minder schone scooters wordt vanaf januari 2018 aan banden gelegd.
 

  • Europese regels
  • Tweedehands
  • Scooter, snor- of bromfiets?
Europese regels verbieden vanaf januari 2018 de verkoop van nieuwe scooters (brom- én snorfietsen) met een oude milieuclassificatie (Euro2 en Euro3). Heeft u nu zo’n scooter, of koopt u er één in 2017, dan kunt u deze zonder problemen blijven rijden. Deze scooters mogen ook dit jaar nog gewoon verkocht worden.
 

Per 1 januari 2018 mogen alleen nog scooters verkocht worden met milieuclassificatie Euro4. Scooters met een andere milieuclassificatie mogen na deze datum echter nog worden verkocht als tweedehands. Daarnaast werkt de branche aan elektrische scooters om de uitstoot nog verder terug te dringen. Ga voor meer informatie naar de erkende merkdealer bij u in de buurt.
 De termen scooter, snorfiets en bromfiets worden door elkaar gebruikt. En dat is verwarrend.  Een scooter is feitelijk niet meer dan een verschijningsvorm. Een scooter kan een snorfiets zijn, een bromfiets of zelfs een motorfiets, herkenbaar aan de kentekenplaat. Brom- en snorfiets zijn wettelijke termen. Een snorfiets heeft een blauw kenteken, je mag er maximaal 25 km/u mee, je moet er mee op het fietspad rijden en er is geen helmplicht. Een bromfiets heeft een gele kentekenplaatje, je mag er maximaal 45 km/u mee, je moet binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden en een helm is verplicht.
 


Nee, alleen de nieuwverkoop van scooters met milieuclassificaties Euro2 en Euro3 wordt vanaf januari 2018 verboden. Rijdt u nu op zo’n scooter of overweegt u er in 2017 nog één te kopen, dan kunt u dat gewoon blijven doen.
 

Europese regels verbieden vanaf januari 2018 de verkoop van nieuwe scooters (brom- én snorfietsen) met milieuclassificatie Euro2 en Euro3.
 

Wie nu een Euro2- of Euro3-scooter heeft, of in 2017 nog gaat kopen, mag daar zonder problemen mee blijven rijden.
 

Nee, dat heeft niets te maken met het milieuaspect. Dit zegt alleen iets over de techniek van de motor.
 

Filter op merken

Filter op merken

Weergave Lijst Kaart
Sorteer op