Alles over het verkopen van uw auto

Het verkopen van een auto doet u waarschijnlijk niet elke dag. Er komt nog best wat bij kijken. Waar kunt u uw auto bijvoorbeeld te koop aanbieden? En hoe kunt u uw auto het beste verkopen? Waar moet u op letten als u uw auto wilt verkopen. En wat is de waarde van uw auto? We hebben een aantal zaken voor u op een rij gezet.

Hoe verkoopt u uw auto?

U wilt uw auto verkopen, maar waar kunt u dat het beste doen? Wilt u weinig rompslomp en ruilt u uw auto in bij een BOVAG-autobedrijf? Of biedt u uw auto aan op één van de vele online autosites en regelt u zelf de verkoop en het papierwerk? Wat voor u de beste keus is hangt af van uw wensen en voorkeuren.

Terug

Uw auto inruilen

Wilt u in een ander merk auto rijden of misschien in een nieuwer model? Dan kunt u uw huidige auto inruilen bij een BOVAG-autobedrijf. Inruilen is een interessante keuze als u op een makkelijke manier uw auto wilt verkopen. U hoeft geen advertentie te plaatsen, geen proefritten af te spreken en u heeft geen omkijken naar het papierwerk. Het BOVAG-autobedrijf schat de waarde van uw auto in en geeft u een vaste inruilprijs voor uw oude auto. U kunt snel weer de weg op met uw nieuwe auto met BOVAG Garantie.
Terug

Uw auto verkopen aan een particulier

Uw auto verkopen aan een particulier kan op verschillende manieren. Er zijn diverse platforms waar u uw auto online kunt aanbieden. Houd er rekening mee dat er wel vaak kosten verbonden zijn aan het adverteren. Zorg ervoor dat uw auto recent een onderhoudsbeurt heeft gehad en APK gekeurd is. Dat maakt een auto aantrekkelijk voor de koper. Verkoopt u uw auto aan een particulier, dan moet u ook zelf de overschrijving, vrijwaring en financiële afhandeling regelen.
Terug

Uw auto verkopen via een online veiling

U kunt uw auto verkopen aan een autobedrijf via een online veiling. U krijgt een schatting van de waarde van uw auto en vervolgens wordt de auto aangeboden op een veiling. U krijgt het hoogste bod te zien en kunt zelf beslissen of u het accepteert of niet. Het veilingplatform regelt verder de afwikkeling. Houd er rekening mee dat u vaak wel bemiddelingskosten betaalt voor een online veilingplatform.

Tips voor het verkopen van uw auto

Of u uw auto nu aan een particulier verkoopt of inruilt bij uw BOVAG-autobedrijf, het is belangrijk dat een aantal zaken in orde zijn. We hebben wat tips voor het verkopen van uw auto op een rij gezet

 • 1.

  Een auto die recent APK gekeurd is en een grondige onderhoudsbeurt heeft gehad is aantrekkelijk voor een koper. Combineer eventueel een APK met een onderhoudsbeurt bij een BOVAG-autobedrijf.

 • 2.

  Maak de auto schoon aan de binnen- en de buitenkant. Het deskundige personeel van een BOVAG-autowasbedrijf weet precies hoe u uw auto helemaal verkoopklaar maakt.

 • 3.

  Laat technische problemen oplossen bij een BOVAG-autobedrijf. U krijgt een betere prijs voor een auto die helemaal in orde is. Laat vloeistoffen op peil brengen en eventueel de airco bijvullen

 • 4.

  Zorg voor een bijgewerkt onderhoudsboekje en eventueel voor het Nationale Auto Pas Tellerrapport. Die laatste kunt u aanvragen bij de RDW.

De waarde van uw auto

Het verkopen van een auto begint met bepalen van de waarde. Wilt u weten wat uw auto waard is? Maak dan gebruik van de ANWB Waardebepalingstool. De handige tool geeft een richtprijs voor auto’s tussen de 10 maanden en 15 jaar oud. Dat gebeurt op basis van een gemiddelde staat, de uitvoering en de locatie (de prijs kan door vraag en aanbod in verschillende delen van het land anders zijn). Zo weet u wat u voor uw auto zou kunnen vragen en bent u goed voorbereid. Let op: van sommige exclusieve merken en modellen is de prijs niet altijd bekend, omdat ze moeilijk als gemiddeld beoordeeld kunnen worden.

Het overdragen van uw auto

Verkoopt u uw auto aan een autobedrijf, dan wordt de overdracht meestal ter plekke voor u geregeld. Zorg er wel voor dat u de juiste (geldige) papieren bij u heeft. Verkoopt u uw auto aan een particulier, dan moet u zelf een aantal zaken regelen.

 • Kentekenbewijs
 • Tenaamstelling
 • Vrijwaring
 • Garantie

Om uw auto te kunnen verkopen heeft u een geldig en compleet kentekenbewijs nodig. Op de website van de RDW kunt u precies vinden wat u nodig heeft als verkoper. Als uw kentekenbewijs niet compleet is, vraag dan een nieuwe aan. Ook dat kunt u bij de RDW doen. Houd er rekening mee dat daar wel kosten aan verbonden zijn.Zodra de verkoop rond is, moet het kenteken van de auto op naam van de koper gezet worden. Verkoopt u uw auto aan een particulier, dan moet de koper dat zelf doen. Dat kan op het postkantoor. Het is aan te raden om als verkoper mee te gaan, zodat u zeker weet dat de auto niet meer op uw naam staat.Op het moment dat de auto is overgeschreven, krijgt u van de koper een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Bewaar het goed, omdat het bewijst dat de auto niet meer van u is. En u dus ook niet meer verantwoordelijk bent voor verzekering, APK, boetes en wegenbelasting.Kies bij uw volgende auto zeker weten voor BOVAG Garantie. Kijk dus voordat u uw auto inruilt of het autobedrijf aangesloten is bij BOVAG.