Alles over het verkopen van uw auto

Het verkopen van een auto doe je waarschijnlijk niet elke dag. Er komt nog best wat bij kijken. Waar kun je de auto bijvoorbeeld te koop aanbieden? En hoe kun je de auto het beste verkopen? Waar moet je op letten als je de auto wilt verkopen. En wat is de waarde van jouw auto? We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet.

Hoe verkoop je jouw auto?

Je wilt een auto verkopen, maar waar kun je dat het beste doen? Wil je weinig rompslomp en ruil je de auto in bij een BOVAG-autobedrijf? Of biedt je de auto aan op één van de vele online autosites en regel je zelf de verkoop en het papierwerk? Wat voor jou de beste keus is hangt af van je wensen en voorkeuren.

Verkoop jouw auto in drie stappen gemakkelijk en snel met de Online Autoverkoopservice van viaBOVAG.nl.

Terug

Je auto inruilen

Wilt u in een ander merk auto rijden of misschien in een nieuwer model? Dan kunt u uw huidige auto inruilen bij een BOVAG-autobedrijf. Inruilen is een interessante keuze als u op een makkelijke manier uw auto wilt verkopen. U hoeft geen advertentie te plaatsen, geen proefritten af te spreken en u heeft geen omkijken naar het papierwerk. Het BOVAG-autobedrijf schat de waarde van uw auto in en geeft u een vaste inruilprijs voor uw oude auto. U kunt snel weer de weg op met uw nieuwe auto met BOVAG Garantie.
Terug

Je auto verkopen aan een particulier

Uw auto verkopen aan een particulier kan op verschillende manieren. Er zijn diverse platforms waar u uw auto online kunt aanbieden. Houd er rekening mee dat er wel vaak kosten verbonden zijn aan het adverteren. Zorg ervoor dat uw auto recent een onderhoudsbeurt heeft gehad en APK gekeurd is. Dat maakt een auto aantrekkelijk voor de koper. Verkoopt u uw auto aan een particulier, dan moet u ook zelf de overschrijving, vrijwaring en financiële afhandeling regelen.
Terug

Je auto verkopen via een online veiling

U kunt uw auto verkopen aan een autobedrijf via een online veiling. U krijgt een schatting van de waarde van uw auto en vervolgens wordt de auto aangeboden op een veiling. U krijgt het hoogste bod te zien en kunt zelf beslissen of u het accepteert of niet. Het veilingplatform regelt verder de afwikkeling. Houd er rekening mee dat u vaak wel bemiddelingskosten betaalt voor een online veilingplatform.

Tips voor het verkopen van je auto

Of je de auto nu aan een particulier verkoopt of inruilt bij een BOVAG-autobedrijf, het is belangrijk dat een aantal zaken in orde zijn. We hebben wat tips voor de verkoop van je auto op een rij gezet

 • 1.

  Een auto die recent APK gekeurd is en een grondige onderhoudsbeurt heeft gehad, is aantrekkelijk voor een koper. Combineer eventueel een APK met een onderhoudsbeurt bij een BOVAG-autobedrijf.

 • 2.

  Maak de auto schoon aan de binnen- en de buitenkant. Het deskundige personeel van een BOVAG-autowasbedrijf weet precies hoe je de auto helemaal verkoopklaar maakt.

 • 3.

  Laat technische problemen oplossen bij een BOVAG-autobedrijf. Je krijgt een betere prijs voor een auto die helemaal in orde is. Laat vloeistoffen op peil brengen en eventueel de airco bijvullen

 • 4.

  Zorg voor een bijgewerkt onderhoudsboekje en eventueel voor het Nationale Auto Pas Tellerrapport. Die laatste kun je aanvragen bij de RDW.

De waarde van je auto

Het verkopen van een auto begint met bepalen van de waarde. Wilt je weten wat jouw auto waard is? Kijk op viaBOVAG.nl. De handige tool voor het berekenen van de inruilwaarde van je auto geeft een richtprijs voor auto’s van maximaal 15 jaar oud. Zo weet je wat je voor je auto zou kunnen vragen en ben je goed voorbereid. Let op: van sommige exclusieve merken en modellen is de prijs niet altijd bekend, omdat ze moeilijk als gemiddeld beoordeeld kunnen worden.

Het overdragen van je auto

Verkoopt je de auto aan een autobedrijf, dan wordt de overdracht meestal ter plekke voor je geregeld. Zorg er wel voor dat je de juiste (geldige) papieren bij je hebt. Verkoopt je de auto aan een particulier, dan moet je zelf een aantal zaken regelen.

 • Kentekenbewijs
 • Tenaamstelling
 • Vrijwaring
 • Garantie

Om je auto te kunnen verkopen heb je een geldig en compleet kentekenbewijs nodig. Op de website van de RDW kun je precies vinden wat je nodig hebt als verkoper. Als je kentekenbewijs niet compleet is, vraag dan een nieuwe aan. Ook dat kun je bij de RDW doen. Houd er rekening mee dat daar wel kosten aan verbonden zijn.Zodra de verkoop rond is, moet het kenteken van de auto op naam van de koper gezet worden. Verkoop je de auto aan een particulier, dan moet de koper dat zelf doen. Dat kan op het postkantoor. Het is aan te raden om als verkoper mee te gaan, zodat je zeker weet dat de auto niet meer op uw naam staat.Op het moment dat de auto is overgeschreven, krijg je van de koper een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Bewaar het goed, omdat het bewijst dat de auto niet meer van jouw is. En je dus ook niet meer verantwoordelijk bent voor verzekering, APK, boetes en wegenbelasting.Kies bij je volgende auto zeker weten voor BOVAG Garantie. Kijk dus voordat je de auto inruilt of het autobedrijf aangesloten is bij BOVAG.