Winter- en all-seasonbanden

Banden zijn het enige contact dat je auto heeft met de weg en vooral in de winter is het van levensbelang dat je voldoende grip hebt en dus veilig op pad kunt. Welke band kies je dan en waar let je op?

Check je profiel

In de wintermaanden krijg je te maken met lagere temperaturen, meer water op de weg en kans op gladheid. Daarbij moet je kunnen vertrouwen op de juiste banden: zij vormen immers het enige contact met de weg. Het profiel van de band is hierbij belangrijk, controleer dus regelmatig of jouw banden nog voldoende profieldiepte hebben of dat ze de minimale profieldiepte hebben bereikt. Voor de APK is dit 1.6 mm, voor de veiligheid hanteren we 2 mm.

Waarom een winterband?

Winterbanden zijn zachter voort extra grip op een koud, hard wegdek en ze hebben een ander, grover profiel dan zomerbanden. Hierdoor zijn ze meer geschikt voor het afvoeren van veel water en modder. In sommige landen is het verplicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden. Check dit voordat je naar het buitenland gaat.
 
Het advies is om bij temperaturen onder de zeven graden je zomerbanden in te wisselen voor winterbanden. Meestal is dit vanaf oktober. Met een winterband zou je ook het hele jaar rond kunnen rijden, maar dat heeft een aantal nadelen. Zo zijn winterbanden zachter, waardoor je banden meer last hebben van slijtage. Ook is de remweg langer, wat voor onveilige situaties kan zorgen. Daarbij ligt het verbruik ook wat hoger, zodat je minder zuinig rijdt. Bovendien help je het milieu er ook niet mee.

Verschil met all-seasonbanden

Naast winterbanden kun je ook kiezen voor all-season banden. Maar houd er rekening mee dat er kwaliteitsverschillen zijn tussen de merken en dat de vermelding ‘all-season’ geen kwaliteitsgaranties geeft. Rij je weinig kilometers en voornamelijk in Nederland? Dan zijn all-season prima banden. Maar ben je veel op weg? Kies dan voor aparte winter- en zomerbanden. Vooral omdat winterbanden in de zomer sneller slijten en in de koudere maanden bij extreme omstandigheden de beste optie zijn. Twijfel je of een band voor jouw gebruik geschikt en veilig is? Vraag dan advies aan een BOVAG-autobedrijf.
Filter op merken

Filter op merken

Weergave Lijst Kaart
Sorteer op