Caravan de stalling in... of niet?

In september en oktober gaan de meeste caravans en campers de stalling in. Hoe zorgt u dat uw kampeermiddel veilig de winter doorkomt? En wat zijn de mogelijkheden als u nog helemaal geen zin hebt om te stoppen met kamperen?

Is uw caravan of camper winterklaar?

Als uw caravan of camper perfect de stalling ingaat, kunt u direct op pad als het weer tijd is om naar de camping te gaan. Let daarbij op de details. Wist u bijvoorbeeld dat de combirollo’s – ofwel de rolgordijnen met hor – langer meegaan als u ze open laat in de stalling? Anders staan ze maandenlang onnodig op spanning. Lees meer tips voor een goede overwintering voor uw caravan of camper:

Terug

Schades nu herstellen

Heeft uw caravan in de zomer hagelschade opgelopen? Of is er iets anders gebeurd? Regel de reparatie nu. Als u een BOVAG Caravanverzekering hebt, kunt u alle verzekerde schades laten repareren. Ook als een schade het voor het gebruik van de caravan niet uitmaakt of er iets aan gedaan wordt. Dat is gunstig, want veel verzekeringen kopen schades die alleen voor het oog vervelend zijn af. U krijgt dan een bedrag dat vaak niet realistisch is. Uw caravan vermindert immers ook flink in waarde als het dak bijvoorbeeld niet meer mooi is. Uw BOVAG Caravanbedrijf maakt uw caravan graag weer helemaal in orde voor u.
Terug

Vocht en ventilatie

Vocht in de caravan of camper kan grote gevolgen hebben: van schimmel tot gescheurde leidingen bij vorst.
 
 • Zorg dat het watersysteem helemaal is afgetapt. Ook de boiler en geiser.
 • Maak jerrycans en dergelijke leeg en zet ze droog en open weg.
 • Maak de koelkast leeg en schoon en zet de deur open.
 • Zet de bankdeksels open.
 • Zorg voor ventilatie.
 • Zet geen vochtvreter in de caravan, omdat die vocht van buiten kan aantrekken.
Terug

Gas en electra

Laat buiten het kampeerseizoen een BOVAG Onderhoudsbeurt doen. Dan weet u zeker dat u direct veilig op pad kunt als het seizoen begint. De erkende keurmeesters checken uw caravan op meer dan zestig punten. Een uitgebreide gaskeuring is inbegrepen. Het advies is om zo’n keuring om het jaar te doen. Wilt u zo’n onderhoudsbeurt liever in het voorseizoen laten doen? Houd het dan alleen bij deze tips om de caravan of camper met een gerust hart achter te laten:
 
 • Sluit het gas af en check of alles uit staat.
 • Let op de accu. Het is niet goed voor de accu om maanden leeg te zijn. Vraag of de stalling de accu’s regelmatig aan een druppellader legt. Gebeurt dit niet? Neem de accu dan mee naar huis om dit zelf te doen.
 • Haal de batterijen uit alle afstandsbedieningen. Denk ook aan die van de tv, de mover, de satelliet, de kachelontsteker en de rookmelder.

365 dagen kamperen

Een caravanbezitter trekt er zo’n 4 tot 8 weken per jaar op uit (bron: ACSI). Dat betekent ook: jaarlijks minimaal 308 dagen niet gekampeerd. Geniet ook eens van kamperen in de herfst of winter!

 • 1.

  Kamperen om de hoek. Verleng het vakantiegevoel gemakkelijk en vaak heel voordelig met een naseizoensplaats op een camping in de buurt.

 • 2.

  De zon opzoeken. Meer dan 500.000 Nederlanders doen het al: overwinteren in landen als Spanje en Portugal. Ook als u geen maanden weg kunt blijven, is een herfsttrip een aanrader.

 • 3.

  Winterkamperen. Heeft u geen winterharde caravan? Met een goede voorbereiding en de juiste uitrusting kan het met uw gewone caravan ook. Bekijk met uw caravanbedrijf de mogelijkheden.

 • 4.

  Warm en veilig. Bij een BOVAG Onderhoudsbeurt wordt ook uw gasinstallatie grondig gecheckt. Dan weet u zeker dat de kachel aan kan als het kouder wordt.

Zijn de banden van uw camper nog veilig?

Natuurlijk zijn ook voor campers winterbanden verplicht in veel wintersportlanden, zoals Duitsland en Zwitserland. Check ook of uw winterbanden niet te oud zijn. Voor alle banden geldt: de kans op klapbanden neemt na zes jaar flink toe. Weet u niet zeker hoe oud de banden van uw camper zijn? Zoek op de band naar de ‘DOT-code’. Dit is een combinatie van vier cijfers. Bijvoorbeeld 3214. De eerste twee cijfers staan voor de week van de productie, de laatste twee voor het jaar.

BOVAG heeft ruim 290 aangesloten Caravan- & Camperbedrijven met een ruim assortiment aan gebruikte kampeermiddelen. Zoek een bedrijf bij u in de buurt en selecteer welk gebruikte kampeermiddel u zoekt. U krijgt dan de kampeerbedrijven bij u in de buurt te zien die het geselecteerde kampeermiddel verkopen.

Wanneer u een gebruikte caravan, vouwwagen of camper aanschaft bij een BOVAG-bedrijf, krijgt u hierop standaard zes of twaalf maanden BOVAG garantie. De BOVAG Garantie geldt voor:

 • Gebruikte caravans met een aanschafwaarde van meer dan €3.500 (twaalf maanden)
 • Gebruikte campers met een aanschafprijs boven €12.500 (zes maanden of maximaal 20.000 kilometers; van toepassing is hetgeen het eerst wordt bereikt)
 • Gebruikte vouwwagens met een aanschafprijs van meer dan €2.000 (twaalf maanden)

Door minimaal eens in de twee jaar te kiezen voor de BOVAG Onderhoudsbeurt. Tijdens deze beurt controleren speciaal opgeleide keurmeesters uw kampeermiddel. Ze bekijken onder andere het chassis, de opbouw, gas/elektra en vocht. In tussenliggende jaren kunt u de BOVAG Onderstelbeurt laten uitvoeren, vergelijkbaar met een ‘kleine beurt’ voor de auto.

Filter op merken

Filter op merken

Weergave Lijst Kaart
Sorteer op