Een bedrijfsauto verkopen

Wilt u uw bestelwagen, verhuisbus of andere bedrijfsauto verkopen? Kies voor een BOVAG-bedrijf om dit snel, zonder rompslomp en voor een goede prijs te doen. Zelf uw bedrijfswagen verkopen lijkt vaak de voordeligste optie, maar u verliest ook kostbare tijd met het inplannen van proefritten, overleg met potentiele kopers et cetera. Die tijd kunt u dus besteden aan uw onderneming. Maak het uzelf gemakkelijk en informeer eerst eens bij een BOVAG-auto- of truckbedrijf.

Zo levert uw bedrijfswagen meer op

 • 1.

  Met een recente APK-keuring en BOVAG Onderhoudsbeurt heeft uw wagen een streepje voor. 

 • 2.

  Laat technische problemen oplossen. Breng de vloeistoffen op peil en vul zo nodig de airco bij. 

 • 3.

  Een schone, lege, ontstickerde bestelwagen verkoopt u gemakkelijker dan een wagen die nog volop in gebruik is.

 • 4.

  Let ook op zogenaamde zoekwoorden in uw advertentie. Verplaats u daarvoor in de koper. Is uw bus bijvoorbeeld extra geschikt voor loodgieters? Zet dit erin.

BTW en BPM

Als u uw bedrijfswagen verkoopt, moet u daarover 21% BTW berekenen en afdragen. Let ook op of u BPM moet betalen. Er is een ondernemersregeling voor bestelauto’s, waardoor u bij de aanschaf geen BPM hoefde te betalen.

Verkoopt u uw wagen binnen vijf jaar door aan een particulier? Dan moet u alsnog een deel van de BPM betalen.


Is uw koper ook ondernemer en geldt de ondernemersregeling ook voor hem of haar? Dan kunt u gebruikmaken van de doorschuifregeling. Vul daarvoor dit formulier in met de koper.

Kiest u voor inruil of verkoop aan uw BOVAG-bedrijf? Dan bent u ook geen BPM verschuldigd. Bovendien kan de BOVAG-vakman u natuurlijk informeren over de belastingregels die op uw situatie van toepassing zijn en het papierwerk grotendeels overnemen.
 

Het overdragen van een bedrijfswagen

Verkoopt u uw auto aan een BOVAG-bedrijf, dan kan uw adviseur de overdracht vaak ter plekke met u regelen. Zorg er wel voor dat u de juiste (geldige) papieren bij u heeft. Verkoopt u zelf uw bedrijfswagen? Dan regelt u de administratie zelf. Denk daarbij aan regels over BTW en BPM. 

 • Kentekenbewijs en tenaamstelling
 • Vrijwaring
 • Verzekering

Om uw bedrijfswagen te kunnen verkopen, heeft u een geldig en compleet kentekenbewijs nodig. Op de website van de RDW kunt u precies vinden wat u nodig heeft als verkoper.  Als u een vervangend kenteken of tenaamstelling nodig heeft, kunt u ook terecht bij de RDW. Gaat het om één wagen, dan gebruikt u het gewone aanvraagformulier voor particulieren. Gaat het om meerdere kentekens of tenaamstellingen? Dan kunt u dit in één keer regelen via dit formulier. In dat geval hebt u wel een zakelijke account bij de RDW nodig.Op het moment dat de auto is overgeschreven, krijgt u van de koper een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Hij of zij kan dit aanvragen bij de RDW. Dit is een belangrijk document waarmee u kunt aantonen dat u niet meer verantwoordelijk bent voor de verzekering, APK, boetes en motorrijtuigenbelasting.

Zeg uw autoverzekering op bij de verkoop of zet deze over naar uw nieuwe bedrijfswagen.