Een bedrijfsauto verkopen

Wil je jouw bestelwagen, verhuisbus of andere bedrijfsauto verkopen? Kies voor een BOVAG-bedrijf om dit snel, zonder rompslomp en voor een goede prijs te doen. Zelf je bedrijfswagen verkopen lijkt vaak de voordeligste optie, maar je verliest ook kostbare tijd met het inplannen van proefritten, overleg met potentiele kopers et cetera. Die tijd kun je dus besteden aan je onderneming. Maak het jezelf gemakkelijk en informeer eerst eens bij een BOVAG-auto- of truckbedrijf.

Zo levert jouw bedrijfswagen meer op

 • 1.

  Met een recente APK-keuring en BOVAG Onderhoudsbeurt heeft jouw wagen een streepje voor. 

 • 2.

  Laat technische problemen oplossen. Breng de vloeistoffen op peil en vul zo nodig de airco bij. 

 • 3.

  Een schone, lege, ontstickerde bestelwagen verkoop jw gemakkelijker dan een wagen die nog volop in gebruik is.

 • 4.

  Let ook op zogenaamde zoekwoorden in je advertentie. Verplaats je daarvoor in de koper. Is jouw bus bijvoorbeeld extra geschikt voor loodgieters? Zet dit erin.

BTW en BPM

Als je jouw bedrijfswagen verkoopt, moet je daarover 21% BTW berekenen en afdragen. Let ook op of je BPM moet betalen. Er is een ondernemersregeling voor bestelauto’s, waardoor je bij de aanschaf geen BPM hoefde te betalen.

Verkoop je jouw wagen binnen vijf jaar door aan een particulier? Dan moet je alsnog een deel van de BPM betalen.

Is jouw koper ook ondernemer en geldt de ondernemersregeling ook voor hem of haar? Dan kunt je gebruikmaken van de doorschuifregeling. Vul daarvoor dit formulier in met de koper.

Kies je voor inruil of verkoop aan een BOVAG-bedrijf? Dan ben je ook geen BPM verschuldigd. Bovendien kan de BOVAG-vakman je natuurlijk informeren over de belastingregels die op jouw situatie van toepassing zijn en het papierwerk grotendeels overnemen.
 

Het overdragen van een bedrijfswagen

Verkoopt je je auto aan een BOVAG-bedrijf, dan kan jouw adviseur de overdracht vaak ter plekke met je regelen. Zorg er wel voor dat je de juiste (geldige) papieren bij je hebt. Verkoopt je zelf je bedrijfswagen? Dan regel je de administratie zelf. Denk daarbij aan regels over BTW en BPM. 

 • Kentekenbewijs en tenaamstelling
 • Vrijwaring
 • Verzekering

Om jouw bedrijfswagen te kunnen verkopen, heb je een geldig en compleet kentekenbewijs nodig. Op de website van de RDW kun je precies vinden wat je nodig hebt als verkoper.  Als je een vervangend kenteken of tenaamstelling nodig hebt, kunt je ook terecht bij de RDW. Gaat het om één wagen, dan gebruik je het gewone aanvraagformulier voor particulieren. Gaat het om meerdere kentekens of tenaamstellingen? Dan kunt je dit in één keer regelen via dit formulier. In dat geval heb je wel een zakelijke account bij de RDW nodig.Op het moment dat de auto is overgeschreven, krijg je van de koper een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Hij of zij kan dit aanvragen bij de RDW. Dit is een belangrijk document waarmee je kunt aantonen dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de verzekering, APK, boetes en motorrijtuigenbelasting.

Zeg je autoverzekering op bij de verkoop of zet deze over naar je nieuwe bedrijfswagen.