Het kopen van een elektrische auto

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Er rijden nu al zo’n 40.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Wilt u ook de overstap maken naar een elektrische auto? Vraagt u zich af welk type elektrische auto bij u past, wat het verschil is tussen hybride en een plug-in hybride, wat PHEV betekent en hoe ver u met een 100% elektrische auto kunt rijden? We hebben de belangrijkste feiten, weetjes en aandachtspunten voor u op een rij gezet. Zodat u goed voorbereid naar een BOVAG-autobedrijf stapt of op viaBOVAG.nl kunt zoeken naar passende en betrouwbare occasions.

Soorten elektrische auto's

Als u een elektrische auto wilt kopen, heeft u de keuze uit verschillende typen. Er zijn auto’s die 100% elektrisch rijden, maar omdat de actieradius van een volledig elektrische auto meestal beperkt is, zijn de meeste elektrische auto’s nu nog hybride. Deze hybride auto’s combineren een elektromotor met een traditionele verbrandingsmotor.

De beste elektrische auto, is de auto die perfect past bij uw wensen en gebruik. Bij een BOVAG-autobedrijf kunt u altijd terecht voor een uitgebreid persoonlijk advies. Of vind op ViaBOVAG.nl betrouwbare occasions met BVOAGgarantie. Om u alvast op weg te helpen, hebben we de meest voorkomende soorten elektrische auto’s voor u op een rij gezet.

Terug

100% elektrisch

Een 100% elektrische auto wordt ook wel een Electric Vehicle (EV), Battery Electric Vehicle (BEV) of een Full Electric Vehicle (FEV) genoemd. Een volledig elektrische auto wordt voor 100% aangedreven door een elektromotor. Die elektromotor maakt gebruik van elektriciteit uit een oplaadbare accu. Naast elektriciteit heeft u voor dit type elektrische auto geen andere brandstof nodig. De auto stoot dus ook geen schadelijke stoffen uit.
Op dit moment kunt u met een volledig elektrische auto gemiddeld 170 kilometer afleggen. Hij is daarom minder geschikt voor echt lange ritten. Rijdt u dagelijks langere afstanden achter elkaar, dan kan een plug-in hybride voor u een betere optie zijn.
Terug

Plug-in hybride

Een plug-in hybride wordt ook wel een PHEV (Plug In Hybrid Electric Vehicle) genoemd. Het is een auto die niet alleen met een elektromotor werkt, maar ook nog met een verbrandingsmotor. De accu van een plug-in hybride kan worden opgeladen door de auto simpelweg aan te sluiten op netstroom.
U kunt met een plug-in hybride 100% elektrisch rijden tot de accu leeg is. Daarna rijdt u verder op de brandstofmotor. Op dit moment kunt u met een plug-in hybride tussen de 20 en 60 kilometer 100% elektrisch rijden. Dat is mede afhankelijk van het type batterijpakket en zaken als de buitentemperatuur en het gebruik van verlichting en airco.
Terug

Hybride

Een hybride auto is niet exact hetzelfde als een plug-in hybride. Een hybride auto laadt zijn accu op met de energie die vrijkomt bij het remmen. Zo kan de hybride korte afstanden op stroom rijden en schakelt vervolgens automatisch over op een zuinige benzinemotor tot er weer voldoende stroom is om elektrisch te rijden. Een hybride auto kan niet, zoals een plug-in hybride, ook nog opgeladen worden met een stekker.
Terug

Range extender

Een elektrische auto met een range extender is volledig elektrisch aangedreven, maar heeft wel een kleine brandstofmotor. De brandstofmotor drijft de wielen niet aan, maar zorgt ervoor dat de accu tijdens het rijden wordt opgeladen. Zo kunt u dus elektrisch blijven rijden op stroom die niet uit het stopcontact komt, maar wordt opgewekt door een brandstofmotor. Met een range extender zult u dus altijd moeten tanken. Ook zijn de milieuvoordelen minder, omdat u stroom opwekt met een brandstofmotor en niet met de zonnepanelen op uw dak, bijvoorbeeld.

Actieradius van een elektrische auto

Hoe ver kunt u rijden met een elektrische auto? Dat verschilt per type auto, hangt af van de manier waarop u rijdt en van bijvoorbeeld de buitentemperatuur en of u de airco wel of niet aan heeft. Woont u in de stad en maakt u voornamelijk korte ritten in de buurt? Dan is een 100% elektrische auto een goede optie. U kunt er gemiddeld 170 km mee afleggen.

 Woont u ver van uw werk of maakt u regelmatig langere ritten dan is een plug-in hybride een geschikte keuze. Op het moment dat de accu leeg is neemt de verbrandingsmotor het automatisch over en kunt u gewoon doorrijden. Dat gebeurt gemiddeld na zo’n 20 tot 60 km elektrisch rijden. Ga eens langs bij een BOVAG-autobedrijf voor een persoonlijk advies. De BOVAG-experts zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en technieken en weten precies wat u nodig heeft. U kunt er ook altijd terecht voor een proefrit.
Op ViaBOVAG.nl vindt u gemakkelijk tweedehands hybrides mét BOVAGgarantie.

Het opladen van een elektrische auto

Als u een elektrische auto wilt kopen, dan is niet alleen de actieradius iets waar u rekening mee moet houden maar ook het opladen. Opladen kan gewoon thuis, maar duurt wel langer dan laden bij een publiek oplaadpunt. We hebben een overzicht van de mogelijkheden voor u samengesteld. 

 • Thuis laden
 • Publieke oplaadpaal
 • Snelladen

U kunt uw elektrische auto en plug-in hybride thuis opladen. Het is aan te raden om dat niet via een gewoon stopcontact te doen waar u ook de stofzuiger in prikt, maar via een thuislaadpunt aangesloten op een aparte losstaande groep. Dat gaat sneller en is veiliger.

Een thuislaadpunt kunt u bij verschillende partijen aanvragen en soms levert uw gemeente zelfs gratis een oplaadpunt. U heeft voor een thuislaadpunt wel een eigen parkeerplaats nodig. Heeft u die niet? Maak dan gebruik van een publieke oplaadpaal in de buurt.Door heel Nederland staan (semi-) publieke oplaadpunten. Aan de openbare weg, maar ook bij bedrijven en parkeergarages. Sommige laadpalen zijn gratis, maar doorgaans heeft u een abonnement nodig om te kunnen laden.

U krijgt dan een laadpas die u kunt scannen bij het oplaadpunt. Vervolgens betaalt u voor het aantal kwh dat u afneemt. Sommige aanbieders vragen daarnaast ook nog abonnementskosten. Het laden van een lege accu aan een publieke oplaadpaal duurt ongeveer 4 uur. Thuis bent u gemiddeld 8 uur bezig met het opladen van een lege accu.Naast gewone laadpalen bestaan er ook snellaadpalen. Ze zijn schaarser dan gewone publieke laadpalen, maar er komen er steeds meer bij. Bij een snellaadpaal is uw elektrische auto binnen 30 minuten al voor 80% gevuld. Dat scheelt dus aanzienlijk wat tijd. Let op: niet iedere elektrische auto’s kan bij ieder snellaadpunt opgeladen worden. Kijk altijd even in het instructieboekje van uw auto of vraag advies aan uw BOVAG-autobedrijf.


Tips voor het kopen van een elektrische of hybride auto

 • 1.

  Het meeste plezier haalt u uit een elektrische auto als hij perfect past bij uw gebruik. De ontwikkelingen gaan snel, laat u daarom altijd uitgebreid adviseren door een BOVAG-autobedrijf.

 • 2.

  Kijk niet alleen naar het prijskaartje. Een elektrische auto is doorgaans duurder dan een gewone auto, maar heeft wel lagere brandstofkosten en levert in de meeste gevallen belastingvoordeel op. Kijk ook eens naar het occasionaanbod bij ViaBOVAG.nl 

 • 3.

  Houd eens een tijdje bij hoe u uw huidige auto precies gebruikt. Hoe vaak u lange ritten en korte ritten maakt, bijvoorbeeld. Het kan zijn dat u minder ver rijdt dan u denkt.

 • 4.

  Denk niet alleen na over het rijden, maar ook over het opladen. Is er een oplaadpaal in de buurt of kan er wellicht een geplaatst worden voor uw huis?

Milieuvriendelijk autorijden

Elektrische en hybride auto’s zijn minder belastend voor het milieu dan een gemiddelde benzine-auto. Ze stoten geen of minder schadelijke stoffen uit tijdens het rijden. De 100% elektrische auto rijdt natuurlijk het schoonst, maar mits de accu zoveel mogelijk gebruikt wordt, verminderen ook de hybride, de plug-in hybride en de range extender de CO2-uitstoot aanzienlijk. Belangrijk is dus dat u een auto kiest die past bij uw gebruik, zodat u de accu optimaal gebruikt. De BOVAG-expert geeft u graag advies op maat.

 Goed om te weten: de uiteindelijke voordelen voor het milieu hangen ook af van de herkomst van de stroom waarmee u uw elektrische auto oplaadt. Een auto die opgeladen wordt met stroom opgewekt door de zonnepanelen op uw eigen dak is natuurlijk een stuk schoner dan een elektrische auto die rijdt op stroom uit een gewone energiecentrale.

Of een auto kan snelladen hangt af van de accu van de auto en van de elektrische installatie (het batterijmanagementsysteem) in de auto. Op dit moment is het snelladen alleen mogelijk voor auto’s die zijn uitgerust met de ChaDeMo-standaard. De oplaadtijd via een snellader bedraagt ongeveer 30 minuten.

Lees meer over het opladen van een elektrische auto.

Snelladen is niet per definitie slecht voor de accu. Bij auto’s die geschikt zijn voor snelladen zijn maatregelen getroffen om de schadelijke effecten ervan te minimaliseren. Zo wordt bijvoorbeeld de temperatuur van de accu voortdurend gemeten tijdens het laden en bij warmteontwikkeling wordt het laadvermogen automatisch verminderd.

Maar uiteindelijk is het de fabrikant die bepaalt hoe vaak een auto snel opgeladen kan worden. Volg dus altijd de instructies van de fabrikant voor het opladen van uw elektrische auto of plug-in hybride. Verder zijn snelladers uitgebreid getest en gekeurd, dus kunt u ervan uitgaan dat alle snelladers in Nederland veilig zijn.


 

De buitentemperatuur is van invloed op de actieradius van een elektrische auto. Uit onderzoek blijkt dat de accu van een elektrische auto bij -5˚C ongeveer 48 procent van zijn energie verliest. Bij +22 ˚C is dat slechts 19 procent. De uiteindelijke actieradius van een elektrische auto is in de winter dus minder groot.

Lees meer over het verbruik van een elektrische auto.