De prijs die we aan de pomp betalen voor brandstoffen bestaat in Nederland grotendeels uit accijns en andere heffingen van de overheid. Daarnaast betaalt u uiteraard voor de benzine zelf (productie en distributie) en een kleine marge voor de pomphouder.
63 cent van elke euro waarvoor u tankt gaat naar de overheid in de vorm van accijnzen, heffingen en BTW. Dit is fors meer dan in andere Europese landen. BOVAG voert samen met de aangesloten tankstations in Nederland actie tegen de hoge brandstofprijzen. Zo pleiten we voor meer ruimte voor tankstationondernemers om in de shop producten en diensten aan te bieden. Zo kan de brandstofprijs voor u zo laag mogelijk worden gehouden. Ook maken we ons sterk voor Europese afspraken over accijnstarieven. En verzetten we ons telkens tegen het kabinet als er plannen zijn om de accijns op LPG, benzine en diesel te verhogen.
BOVAG steunt de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen, maar is wel van mening dat de gebruikte biomassa duurzaam moet zijn. We zijn er natuurlijk niet bij gebaat als regenwouden worden gekapt om maïs te verbouwen voor de productie van bio-ethanol of dat de voedselprijzen worden opgedreven. Er zijn al diverse hoopvolle ontwikkelingen voor rijden op waterstof of een zogenoemde ‘tweede-generatie biobrandstoffen’ waarbij reststromen, zoals afval, zijn te verwerken tot brandstof voor uw voertuig.