Tanken, waar, wanneer en wat?

Tanken, iedere automobilist krijgt ermee te maken. Want zonder brandstof kom je niet ver. U heeft de keus uit veel verschillende soorten tankstations. Groot of klein, bemand of onbemand. Wist u dat ook een tankstation aangesloten kan zijn bij de BOVAG? Dat u zuiniger rijdt als u alleen remt als het echt moet? En dat de prijs van uw brandstof grotendeels uit accijns bestaat? We hebben het een en ander voor u op een rij gezet.

Soorten brandstof

Als u een nieuwe auto of gebruikte auto koopt, heeft u de keus uit verschillende soorten brandstof. Wat het beste bij u past, hangt af van uw wensen en het gebruik van de auto. Welke brandstof voor uw huidige auto het meest geschikt is, staat in het instructieboekje. We hebben een overzicht voor u gemaakt van de verschillende soorten autobrandstof.

Terug

Benzine

Benzine is een mengsel van allerlei koolwaterstoffen, onder meer benzeen en octaan. Benzine wordt gemaakt uit ruwe olie. In Nederland kunt u bij het tankstation uit verschillende benzine-soorten kiezen. Naast de basissoorten bieden brandstofmerken vaak ook nog hun eigen benzinesoorten aan met allerlei additieven. Wat u kiest hangt af van uw auto en uw voorkeuren. Wij hebben de basissoorten voor u op een rij gezet.
Terug

Diesel

Diesel dankt zijn naam aan de uitvinder van de dieselmotor: Rudolf Diesel. Of u voor een bezine-auto of een dieselauto moet kiezen, hangt vooral af van het aantal kilometers dat u rijdt. Hoe meer kilometers, hoe interessanter diesel wordt omdat het goedkoper is dan benzine. U betaalt voor een dieselauto wel meer wegenbelasting. Naast gewone diesel bestaat er ook nog bio-diesel. Die is geheel of gedeeltelijk gemaakt van plantaardige olie of dierlijk vet. Laat u adviseren bij een BOVAG-autobedrijf of diesel een goede optie voor u is.
Terug

LPG

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas. Het is een mengsel van butaan en propaan en wordt ook wel autogas genoemd. LPG heeft vaak een lagere uitstoot van schadelijke stoffen dan benzine en diesel, zeker in vergelijking met oudere auto’s, en is dus vriendelijker voor het milieu. Het is ook goedkoper. U betaalt wel meer wegenbelasting voor een auto die op LPG rijdt. En ook het inbouwen van een LPG-tank in een nieuwe auto kan kostbaar zijn. Het BOVAG-autobedrijf adviseert u graag.
Terug

Alternatieve brandstoffen

Naast benzine, diesel en LPG komen er steeds meer alternatieve brandstoffen op de markt zoals aardgas, elektriciteit, groen gas en zelfs waterstof. Auto’s die honderd procent elektrisch rijden en auto’s die op waterstof rijden stoten 0% CO2 uit. Elektriciteit moet natuurlijk wel opgewekt worden, afhankelijk van hoe dat gebeurt (kolen, zon?) is een elektrische auto 100% schoon, of schoner dan een conventionele auto. De ontwikkelingen zijn nog vrij nieuw en behoren nu nog voor weinig mensen tot de mogelijkheden. Een alternatief voor de 100% elektrische auto is de plug-in hybride. De auto combineert een diesel- of benzinemotor met een accu. Dit lost het probleem van de beperkte actieradius van een full-electric vehicle op. De milieuvriendelijkste fossiele brandstof is aardgas. En in de vorm van groen gas (gas uit bijvoorbeeld mest) is het nog duurzaam ook.

Biobrandstoffen

Tegenwoordig worden de brandstoffen benzine en diesel verplicht bijgemend met biobrandstoffen. Dit draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
  Lees meer
Uiteraard moet de kwaliteit van beide brandstoffen voldoen aan de Europese richtlijn brandstofkwaliteit. Deze zijn vastgesteld in een aantal NEN-normen. Meer over het mengen, de brandstofkwaliteit en de percentages staat onder de knop Lees meer.

Het beste moment om te tanken

Voorkom dat u met een lege tank komt te staan door uw brandstofmeter goed in de gaten te houden. Rijdt niet te lang door als de brandstofmeter aangeeft dat het tijd is om te tanken. Hoewel u meestal nog aardig wat kilometers kunt maken, is het verstandig om de tank niet helemaal leeg te rijden. De kans bestaat dan dat er schade aan de motor ontstaat. Bij benzinemotoren bestaat het risico dat de elektrische brandstofpomp kapot gaat als er geen brandstof wordt toegevoerd. Geeft uw auto zelf aan hoeveel kilometer u nog kunt rijden tot een lege tank? Houd er dan rekening mee dat dit getal niet altijd betrouwbaar is.

Tips voor bij het tanken

Hoe je moet tanken spreekt meestal voor zich. Maar er zijn toch een aantal zaken die goed zijn om te weten. We hebben ze op een rij gezet.

  • 1.

    Heeft u per ongeluk verkeerde brandstof getankt? Ga dan niet gewoon de weg op, maar vraag eerst om advies bij uw autobedrijf of een pechdienst.

  • 2.

    U kunt niet alleen in het instructieboekje van uw auto vinden welke brandstof er in uw auto moet, maar ook op het klepje voor de tankdop.

  • 3.

    Bij de meeste tankstations kunt u ook uw bandenspanning controleren en zo nodig de banden bijvullen. De ideale spanning vindt u op een bord bij het tankstation of in het instructieboekje van uw auto.

  • 4.

    Gaat u op vakantie naar het buitenland? Kijk dan voor u vertrekt na onder welke naam uw brandstof in het buitenland wordt aangeboden. Dat kan nog wel eens verschillen.

BOVAG-tankstations

Wat veel mensen niet weten, is dat ook tankstations aangesloten kunnen zijn bij BOVAG. In totaal zijn er zo’n 4.000 tankstations in Nederland, waarvan er rond de 800 BOVAG-lid zijn. Dat kunnen allerlei soorten zijn: van een witte pomp tot een tankstation van een grote oliemaatschappij. Bij ieder BOVAG-tankstation bent u zeker van kwaliteit en betrouwbaarheid. Bovendien kunt u rekenen op goede en klantvriendelijke service. 

De prijs die we aan de pomp betalen voor brandstoffen bestaat in Nederland grotendeels uit accijns en andere heffingen van de overheid. Daarnaast betaalt u uiteraard voor de benzine zelf (productie en distributie) en een kleine marge voor de pomphouder.

63 cent van elke euro waarvoor u tankt gaat naar de overheid in de vorm van accijnzen, heffingen en BTW. Dit is fors meer dan in andere Europese landen. BOVAG voert samen met de aangesloten tankstations in Nederland actie tegen de hoge brandstofprijzen. Zo pleiten we voor meer ruimte voor tankstationondernemers om in de shop producten en diensten aan te bieden. Zo kan de brandstofprijs voor u zo laag mogelijk worden gehouden. Ook maken we ons sterk voor Europese afspraken over accijnstarieven. En verzetten we ons telkens tegen het kabinet als er plannen zijn om de accijns op LPG, benzine en diesel te verhogen.

BOVAG steunt de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen, maar is wel van mening dat de gebruikte biomassa duurzaam moet zijn. We zijn er natuurlijk niet bij gebaat als regenwouden worden gekapt om maïs te verbouwen voor de productie van bio-ethanol of dat de voedselprijzen worden opgedreven. Er zijn al diverse hoopvolle ontwikkelingen voor rijden op waterstof of een zogenoemde ‘tweede-generatie biobrandstoffen’ waarbij reststromen, zoals afval, zijn te verwerken tot brandstof voor uw voertuig.