Uw vouwwagen verkopen of inruilen

Wilt u uw vouwwagen verkopen? Of inruilen voor een nieuw model of een caravan of camper? Met deze adviezen en tips krijgt u de beste prijs of inruildeal.

Verkooptips

Het belangrijkste gevoel dat u een potentiële koper wilt geven: in deze vouwwagen gaat u veel zorgeloze, ontspannen vakanties beleven:

 • 1.

  Opgeruimd en schoon. Maak de vouwwagen goed schoon en ruim persoonlijke spullen op. Kopers kijken ook in de keukenkastjes.

 • 2.

  Gesmeerd uitklappen. Kopen willen zien hoe u de vouwwagen uitklapt en opzet. Kijk of alle bewegende onderdelen goed gesmeerd zijn, zoals de uitdraaisteunen.

 • 3.

  Technische mankementen oplossen. Over te oude banden (> zes jaar) of kapotte verlichting blijft u uitleg geven aan kopers. Los dit soort dingen liever op voor verkoop.

 • 4.

  Onderhoud in kaart. Zorg dat u een overzicht heeft van reparaties en BOVAG Onderhoudsbeurten. Dat geeft vertrouwen. 

De overdracht van uw vouwwagen

BOVAG Caravan- en Camperbedrijven regelen bij inkoop alle administratie die komt kijken bij de overdracht van uw vouwwagen. Het enige dat u hoeft te doen, is alle (geldige) papieren meenemen. Verkoopt u de vouwwagen zelf aan een handelaar of particulier? Dan moet u zelf drie dingen regelen.

 • Kentekenbewijs overzetten
 • Tenaamstelling regelen
 • Vrijwaringsbewijs krijgen
U heeft een geldig en compleet kentekenbewijs nodig bij de verkoop. Op de website van de RDW kunt u precies vinden wat u nodig heeft als verkoper. Als uw kentekenbewijs niet compleet is, vraag dan bij de RDW een nieuwe aan. Hier zijn kosten aan verbonden.

Zodra de verkoop rond is, moet het kenteken van de vouwwagen op naam van de koper gezet worden. Verkoopt u uw vouwwagen aan een particulier, dan moet de koper dat zelf doen. Dat kan op het postkantoor. Als u meegaat, weet u zeker dat de vouwwagen niet meer op uw naam staat. U kunt dan meteen het vrijwaringsbewijs meenemen.

Op het moment dat de vouwwagen is overgeschreven, krijgt u van de koper een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Bewaar het goed, omdat dit bewijst dat de camper niet meer van u is. U bent dan dus ook niet meer verantwoordelijk voor de verzekering, APK, boetes en wegenbelasting. Wees alert op malafide handelaren, die soms vrijwaringsbewijzen vervalsen.