Uw vrachtwagenrijbewijs halen

Een carrière als vrachtwagenchauffeur begint bij BOVAG Rijscholen. U heeft de garantie van goede, gedegen lessen in het beste materieel. Natuurlijk kiest u ook voor een BOVAG-bedrijf als u uw groot rijbewijs om een andere reden wilt halen.

Soorten rijbewijzen

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen voor lichte en zware trucks. Dit zijn de verschillen:

Terug

C1-lichte vrachtwagens/zware campers

Rijbewijs C1 bestaat sinds 2013 en is verplicht bij het rijden met vrachtwagens en zware campers tussen de 3500 en 7500 kilo, eventueel met aanhanger of oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa). De meeste campers zijn overigens lichter dan 3500 kilo en dan is het gewone rijbewijs B [naar camper/rijles] voldoende. De geldigheid van dit rijbewijs is vijf jaar en bij elke verlenging is een medische keuring verplicht. Lees meer over dit examen op de site van CCV, dat verantwoordelijk is voor de examens [ naar https://www.cbr.nl/vrachtauto.pp ].
Terug

C- trucks, vrachtwagens

Rijbewijs C is voor trucks zwaarder dan 7.500 kg, eventueel met aanhanger of oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa [ naar techneutentaal]). De geldigheid van dit rijbewijs is vijf jaar en bij elke verlenging is een medische keuring verplicht. Lees meer over dit examen op de site van CCV, dat verantwoordelijk is voor de examens [ naar https://www.cbr.nl/vrachtauto.pp ].
Terug

CE of C1E - zware aanhangers

De varianten CE en C1E zijn rijbewijzen voor het rijden met een zware aanhanger of oplegger (meer dan 750 kilo maximaal toegestane massa). CE is voor het rijden met een personenauto en een zware aanhanger of caravan. C1E is een aanvulling op het C1 rijbewijs, dus voor het rijden met een lichte vrachtwagen of zware camper en een zware aanhangwagen of bijvoorbeeld boot- of paardentrailer. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. De geldigheid van dit rijbewijs is vijf jaar en bij elke verlenging is een medische keuring verplicht. Lees meer over dit examen op de site van CCV, dat verantwoordelijk is voor de examens [ naar https://www.cbr.nl/vrachtauto.pp ].
Terug

Code 95 - Vakbekwaamheid

Code 95 is een bewijs van vakbekwaamheid. Dit is verplicht voor iedereen die beroepsmatig een truck wil besturen. Onderdeel is een theorie-examen over relevante wet- en regelgeving en technische zaken die een professional moet weten. Van het naleven van de rij- en rusttijden tot het veilig beladen van de truck.

Wilt u rijbewijs C halen zonder code 95, bijvoorbeeld omdat u in een oude truck op vakantie gaat? Dan geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. U kunt het rijbewijs dan niet gebruiken om van chauffeuren uw beroep te maken.
 

Zuiniger, veiliger, slimmer rijden met BOVAG

Haal meer kilometers uit een volle tank en rijd nog veiliger en efficiënter. Naast de lessen via BOVAG Rijscholen, kunt u bij de aangesloten truckbedrijven terecht voor training en tips om uw rijvaardigheid aan te scherpen en uw voertuigkennis up-to-date te houden. U krijgt trainingen op maat voor uw truck. Zo maakt u optimaal gebruik maken van de nieuwste mogelijkheden van uw voertuig, bijvoorbeeld als het gaat om nieuwe software of techniek. Vanzelfsprekend bieden deze bedrijven ook de beste gecertificeerde nascholing om uw Code 95 (vakbekwaamheid) te houden.

Vrachtauto-examen

Het cbr maakte een filmpje over het vrachtwagenpraktijkexamen voor beroepschauffeurs. Zo bent u optimaal voorbereid op het examen.