Voor vertrek vakantiecheck

Ieder jaar weer gaan miljoenen Nederlanders met de auto op vakantie in Europa (Frankrijk, Spanje en Italië zijn de favoriete bestemmingen). Voordat u daar kunt gaan genieten, bent u al gauw 1500 kilometer onderweg. Eigenlijk begint de vakantie al op het moment dat u thuis instapt. Zorg dan wel dat de auto of camper en de vouwwagen, aanhanger en caravan in topconditie zijn.

Auto

Voor uw auto is de vakantierit een extra zware belasting. Ga maar na: het hele gezin gaat mee, inclusief alle bagage, caravan aan de trekhaak en misschien ook nog een paar fietsen op het dak. Niet alleen de motor moet maximaal presteren om door bergachtig gebied de vaart erin te houden: ook de banden, de remmen en vooral de motorkoeling hebben het zwaar.

Alleen een goed onderhouden auto, in optimale conditie, kan dat aan. Laat daarom voor uw vakantie uw auto op juist die zaken door uw BOVAG-bedrijf controleren. De vakantiecheck richt zich juist op die onderdelen van de auto die tegen de extra zware belasting moeten kunnen.

Na de controle weet de monteur precies of uw auto klaar is voor de lange reis en of er eventueel nog reparaties nodig zijn. En dat geeft natuurlijk een goed gevoel!

Camper

Goed onderhoud van de camper is de basis voor een zorgeloze vakantie. Zowel motorisch als qua opbouw moet de kampeerauto in een goede conditie verkeren om veilig op vakantie te kunnen gaan. Naast de APK is het daarom noodzakelijk om regelmatig een afspraak te maken met de specialist.

Speciaal voor de opbouw van kampeerauto's is de BOVAG Onderhoudsbeurt in het leven geroepen. Aan de hand van een lijst met vaste punten keurt de monteur naast vouwwagens en caravans ook kampeerauto's. Reparaties voert het bedrijf in overleg met de klant uit. 
Bij de bij BOVAG aangesloten bedrijven die kampeerauto’s verkopen en onderhouden

Gasslangen
Als u dan toch de camper aan het controleren bent, check dan ook meteen de leeftijd van de gasslang(en) in de camper. Ook daar staat vaak een productiedatum/-jaar op, of soms zelfs een 'tenminste houdbaar tot'-datum. Oranje slangen voor propaan vervang je idealiter elke vier jaar, de zwarte butaanslangen elke twee jaar. Controleer ze sowieso regelmatig! Je vormt anders een gevaar voor jezelf, maar ook voor andere vakantiegangers op de camping! 


Banden

Natuurlijk rijdt u op zomerbanden naar uw zomerbestemming! Toch? Helaas blijkt nog 5% van de auto's in de zomer nog op winterbanden te rijden.  Hierdoor slijten ze sneller en heeft u een langere remweg. Contoleer dus voor vertrek naar zonnige oorden of ook uw auto op zomerbanden rijdt.

 • Profiel
 • Bandenspanning
 • Caravan, vouwwagen en aanhanger
Check de banden ook op profieldiepte want bij minder dan 1,6 mm wordt geadviseerd ze te vervangen. Kijk ook meteen naar andere beschadigingen, scheuren en bobbels op de banden. Ziet u die ook? Ga dan voor de zekerheid bij uw BOVAG-bedrijf langs om te te laten controleren en eventueel te vervangen. 

Banden lopen altijd langzaam leeg. Ook als u op vakantie bent. Daar is niets aan te doen. In Nederland rijdt maar liefst 60 procent van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dit kan per jaar per auto oplopen tot wel € 150 aan extra brandstof, zorgt voor snellere slijtage, meer luchtvervuiling, meer verkeerslawaai en meer ongelukken. Er is dus veel te winnen! Zeker als u bedenkt dat de rit(ten) tijdens de zomervakantie een flinke bijdrage leveren aan het aantal jaarlijkse kilometers. Check kiesdebesteband.nl voor meer tips over bandenspanning. 

Niet alleen de banden onder de auto moeten goed van kwaliteit zijn voordat u de een lange vakantierit maakt, ook de caravan of vouwwagen die u achter de auto hangt heeft goede banden nodig. Zijn díe banden nog in orde? Check bijvoorbeeld eens het rubber van de banden. Kijk eens naar de DOT-code voor de leeftijd van de banden. Meer dan eens komen we onder caravans en vouwwagens (maar ook campers, paardentrailers, bagagewagentjes, boottrailers...) banden tegen die veel te oud zijn en inmiddels zelfs al versleten. Het advies luidt elke 6 jaar de banden te vervangen, ook al is het profiel nog prima. 

De DOT-code toont de productiedatum, "2910" op deze band betekent: geproduceerd in de 29e week van het jaar 2010. Die is binnenkort dus aan vervanging toe, want stilstand en weersinvloeden zorgen voor uitdroging van het rubber (natuurproduct!) en daarmee voor scheurtjes. Dat verhoogt het risico op een klapband.  
Bij 300 BOVAG-bedrijven in het hele land kun je terecht voor een BOVAG-onderhoudsbeurt voor je camper, caravan of vouwwagen. Maak snel een afspraak, bij voorkeur vóór vertrek, of anders z.s.m. na terugkomst.

Kijk ook eens op kiesdebesteband.nl voor meer vakantietips rondom banden. 
Veiligheid

Heeft u de juiste spullen in de auto liggen om veilig op de vluchtstrook op de pechhulp te wachten en kunt u in geval van nood het achterruit inslaan? 

Gevarendriehoek, reflecterend veiligheidshesjes, hamer (lifehammer), EHBO-doos met isoleerdeken: Allemaal eenvoudige middelen om de veiligheid van uzelf en uw medewerkgebruikers te vergroten als u op de vluchtstrook terecht komt. Check of u deze spullen makkelijk kunt pakken, als de auto vol bepakt is. De gevarendriehoek ligt vaak bij het reservewiel onderin de auto en dat is in het dagelijks leven als de kofferbak niet zo vol ligt niet zo'n probleem. Wel als u met volle bepakking in Zuid-Frankrijk op de vluchtstrook belandt.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor reflecterende veiligheidshesjes. De vluchtstrook is eigenlijk een gevaarlijke plek om stil te staan. Hulpdiensten adviseren om bij pech achter de vangrail te wachten. 

Airco

 • 1.

  Met een paar slimme tips haalt u het beste uit uw airco. Zo belast u het milieu zo min mogelijk, voorkomt u nare luchtjes in de auto en is er minder onderhoud nodig. Laat de airco bijvoorbeeld meteen checken bij de vakantiecheck van uw auto. Zo voorkomt u warme autoritten. 

 • 2.

  Is het erg warm in de auto? Zet dan de eerste kilometers de ramen open en daarna pas de airco. Zo hoeft de airco minder hard te werken (wat brandstof bespaart) en is de auto sneller koel.

 • 3.

  Gebruik de airco regelmatig, dat voorkomt lekkages en haal vuil en bladeren van de luchtkanalen, dit voorkomt verstopping.

 • 4.

  Zet de airco een minuut voordat u op uw bestemming bent uit. Zo wordt de airco goed geleegd en voorkomt u nare luchtjes.