Rijbewijs

Ik heb een vraag over

Voor de

ben ik op zoek naar vragen over

Rijbewijs

Ben je extreem bang voor het rijexamen? In dat geval kan een cursus voor mensen met faalangst uitkomst bieden. Tijdens deze lessen helpen gespecialiseerde instructeurs bij het overwinnen van jouw angst. Zo kun je met een veilig en vertrouwd gevoel examen doen.

Lees meer over speciale rijlessen.
 

Met het gewone B-rijbewijs mag u in vrijwel alle kampeerauto’s rijden. Wilt u toch wat tips en trucs weten, bijvoorbeeld om handiger te kunnen manoeuvreren en inparkeren? Informeer bij uw BOVAG-camperbedrijf naar een campertraining.

Zware kampeerauto? Dan rijbewijs C1
Is uw kampeerauto zwaarder dan 3500? Dan heeft u rijbewijs C1 nodig. Het rijbewijs is geldig voor zware kampeerauto’s en voertuigen als ambulances en paardenvrachtwagens, met maximaal 9 inzittenden. Bij het rijbewijs hoort ook een theorie-examen en een medische keuring. U krijgt gewoon les in een camper of kleine vrachtwagen.

Reist u met een zware kampeerauto en bijvoorbeeld een boottrailer? Dan heeft u rijbewijs C1E nodig. Op de site van RDW staat alle regelgeving over rijbewijzen. Natuurlijk kan uw BOVAG-camperbedrijf u er ook alles over vertellen.

Zoek hier een BOVAG-rijschool bij u in de buurt!

Met rijbewijs C1 mag u in grote bestelwagens, zware kampeerauto’s en vrachtwagens rijden. Het gaat om voertuigen met een maximaal toegestane massa van meer dan 3500 kilo en maximaal 7500 kilo. Let op: veel campers zijn minder dan 3500 kilo. Daarin mag u rijden met het gewone B-rijbewijs.

C en code 95 voor beroepschauffeurs
Voor zware trucks van meer dan 7500 kilo heeft u rijbewijs C nodig. Wilt u beroepschauffeur worden? Dan heeft u naast een vrachtwagenrijbewijs ook code 95 nodig. Dit is een bewijs van vakbekwaamheid. Lees hier meer informatie.

C1E en CE voor aanhangers
Wilt u aan de vrachtwagen, bestelbus of camper een aanhanger koppelen? Bijvoorbeeld met een boot- of paardentrailer achter de camper? Dan heeft u ook de toevoeging E nodig, dus het CE-rijbewijs.

Kies voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van een BOVAG-rijschool.
 

Gaat jouw rijschool onverhoopt failliet en heb je vooruitbetaalde lessen of een lespakket-tegoed? Neem dan contact op met het BOVAG Garantiefonds via schade@bovemij.nl of 010-7534250.

BOVAG zorgt voor een passende oplossing, zodat jij je geld niet kwijt raakt. Je hebt daarvoor de onderstaande documenten nodig:
- Een bewijs van betaling
- Een ingevulde BOVAG Lesovereenkomst, voorzien van jouw handtekening
- Een ingevulde (BOVAG) leskaart
Vraag hier dus altijd naar als je begint met je rijlessen, dan weet je zeker dat je geen enkel risico loopt.

Bekijk alle voorwaarden.

Voor iedereen die al tientallen jaren een rijbewijs heeft, is een opfriscursus geen gek idee. BOVAG heeft samen met ANWB en Veilig Verkeer Nederland een BROEM-cursus ontwikkeld voor automobilisten van 50 jaar of ouder. In een halve dag wordt u bijgespijkerd over nieuwe verkeersregels. Ook wordt aandacht besteed aan eventuele slechte rijgewoontes. Veel gemeenten organiseren deze cursus één of twee keer per jaar. Informeer er eens naar bij uw gemeente.
 

Met Rijbewijs C mag u een voertuig besturen dat meer dan 3.500 kg weegt, zoals grote bestelwagens en vrachtwagens. Voor het trekken van een aanhangwagen heeft u dan ook nog rijbewijs E ('achter C') nodig.
 Vooral mensen die beroepschauffeur willen worden, volgen een opleiding voor het behalen van rijbewijs C. Voor dat beroep is ook een apart vakdiploma nodig wanneer u:

  • geboren is na 30 juni 1955;
  • rijdt met een motorrijtuig of combinatie waarvan het toegestane maximumgewicht meer dan 7.500 kg bedraagt.

Het gewone B-rijbewijs is vrijwel altijd voldoende. Daarmee mag u een caravan of vouwwagen trekken van maximaal 750 kilo. Voorwaarde is wel dat de combinatie met uw auto niet meer dan 3500 kilo is. Het gaat hierbij steeds om de maximaal toegestane massa. Ook moet uw auto natuurlijk genoeg trekgewicht hebben. U vindt de maximaal toegestane massa en het trekgewicht van de auto op het kentekenbewijs.

Caravantraining
Een speciaal rijbewijs is dus niet verplicht, maar dit betekent niet dat er geen rijlessen zijn voor beginnende en gevorderde caravankampeerders. Informeer bij BOVAG Caravan- en Camperbedrijven naar caravantrainingen. Daar leert u onder andere beter manoeuvreren, scharen en slippen voorkomen en inparkeren.

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen voor beroepschauffeurs. Hieronder leest u meer over de verschillen. Naast een rijbewijs heeft u als beroepschauffeur ook een bewijs van vakbekwaamheid nodig. Dit heet code 95.

C1 – lichte vrachtwagens
Rijbewijs C1 bestaat sinds 2013 en is verplicht bij het rijden met vrachtwagens tussen de 3500 en 7500 kilo, eventueel met aanhanger of oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa). De geldigheid van dit rijbewijs is vijf jaar en bij elke verlenging is een medische keuring verplicht.

C – trucks, vrachtwagens
Rijbewijs C is voor trucks zwaarder dan 7500 kilo, eventueel met aanhanger of oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa). De geldigheid van dit rijbewijs is vijf jaar en bij elke verlenging is een medische keuring verplicht.

CE of C1E – zware aanhangers
De varianten CE en C1E zijn rijbewijzen voor het rijden met een zware aanhanger of oplegger (meer dan 750 kilo maximaal toegestane massa). CE is voor het rijden met een personenauto en een zware aanhanger of caravan. C1E is een aanvulling op het C1 rijbewijs, dus voor het rijden met een lichte vrachtwagen of zware camper en een zware aanhangwagen of bijvoorbeeld boot- of paardentrailer.
De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. De geldigheid van dit rijbewijs is vijf jaar en bij elke verlenging is een medische keuring verplicht.

Code 95 – vakbekwaamheid
Code 95 is een bewijs van vakbekwaamheid. Dit is verplicht voor iedereen die beroepsmatig een truck wil besturen. Onderdeel is een theorie-examen over relevante wet- en regelgeving en technische zaken die een professional moet weten. Van het naleven van de rij- en rusttijden tot het veilig beladen van de truck.

Wilt u geen vrachtwagenchauffeur worden, maar buschauffeur? Dan heeft u rijbewijs D nodig.

Als je net je rijbewijs hebt, is het helemaal niet raar als je je nog niet zo zeker voelt op de weg. Heb je daar een steuntje in de rug bij nodig, dan kun je samen met een gespecialiseerde instructeur wat extra rij-ervaring opdoen.

Er zijn diverse BOVAG-rijscholen die gespecialiseerd zijn in rij-angst. Je kunt er bijvoorbeeld een cursus doen om zekerder te rijden. Informeer eens naar de mogelijkheden bij een gespecialiseerde BOVAG-rijschool bij jou in de buurt.

Meer over speciale rijlessen.


 

Voor alle bedrijfswagens tot 3500 kilo is het gewone rijbewijs B genoeg.
 

Vanaf je 16e verjaardag mag je dan al theorie-examen doen, zes maanden later (met 16,5 jaar) kun je beginnen met rijlessen en zodra je 17 bent mag je praktijkexamen doen. Tot je 18e kun je gaan autorijden met een coach naast je (denk aan het aanvragen van de begeleiderspas!) en daarna mag je zelfstandig de weg op. Een

Meer over rijlessen.

Die zijn er zeker. Er zijn diverse BOVAG-rijscholen die je leren om bijvoorbeeld achteruit een heuvel op te rijden zonder te scharen. Of wat je moet doen als je caravan ‘op hol slaat’. Deze opleiding (of eigenlijk training) duurt doorgaans slechts een halve dag. Met onze handige online zoektool vind je snel een BOVAG-rijschool bij je in de buurt die caravantrainingen verzorgt.

 

U heeft het rijbewijs D nodig als u meer dan acht personen wilt vervoeren. Komt daar nog een aanhangwagen bij die samen met de lading meer weegt dan 750 kg, dan heeft u ook nog een rijbewijs E (bij D) nodig.

Vooral mensen die buschauffeur willen worden doen de rij-opleiding voor het rijbewijs D. Buschauffeurs hebben daarnaast ook nog een apart vakdiploma nodig als ze:

  • geboren zijn na 30 juni 1955;
  • chauffeur zijn in het touringcarvervoer of in het openbaarvervoer en hun werkgebied groter is dan een straal van 50 kilometer.

Heb je angst om aan het verkeer deel te nemen door iets anders dan alleen een gebrek aan ervaring? Vermijd je specifieke plaatsen en/of objecten, of heb je een ongeluk gezien of meegemaakt? Dan heb je wellicht meer nodig dan praktische hulp. In dat geval kun je je wenden tot een specialist op dit gebied, die kun je vinden in de BOVAG bedrijvenzoeker onder faalangst. 

Lees meer over speciale rijlessen.

Een 2toDrive coach moet minimaal 27 jaar oud zijn en minstens 5 jaar een rijbewijs B hebben. De coach mag in de afgelopen 4 jaar niet veroordeeld zijn voor zware verkeersovertredingen. En het spreekt natuurlijk voor zich dat de coach tijdens het begeleiden niet onder invloed mag zijn van drugs of alcohol. Je kunt maximaal 5 coaches opgeven. Zij worden vermeld op jouw begeleiderspas. Je kunt een pas aanvragen op 2toDrive.nl.

Er is niet één motorrijbewijs, maar er zijn er drie: A1, A2 en A.

A1 is voor lichte motoren en A2 voor middelzware. Met rijbewijs A mag u op alle soorten motoren rijden. U kunt ze alle drie los rechtstreeks halen, maar elk rijbewijs heeft een andere minimumleeftijd. Daarnaast kunt u na twee jaar ook doorstromen naar een ‘zwaardere’ variant. U doet dan wel nog een aanvullend praktijkexamen.

Leeftijd
Vanaf 18 jaar: alleen examen A1. 17-jarigen mogen al het theorie-examen doen. Als ze geslaagd zijn, kunnen zij ook al starten met rijlessen. Let echter wel op: het theorie-examen is achttien maanden geldig. Vanaf 18 jaar mag een motorrijder in spé de twee praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.

Vanaf 20 jaar: A1 of A2. Ook dan geldt dat er een theorie-examen en de twee praktijkexamens zijn.

Vanaf 24 jaar: A1, A2 en A. Ook dan geldt dat er een theorie-examen en de twee praktijkexamens zijn.

Doorstromen
Twee jaar na het halen van A1 of A2 kan een motorrijder doorstromen naar de volgende, zwaardere categorie, dus ofwel A2 of A. Er is dan wel één extra praktijkexamen verkeersdeelneming.

Kijk voor alle informatie op www.motorplatform.nl/rijbewijs.
 

Met het gewone B-rijbewijs mag u in auto’s en bestelwagens tot 3500 kilo rijden (maximaal toegestane massa). Wilt u in een zwaardere bedrijfsauto rijden? Of wilt u als beroepschauffeur of in het personenvervoer aan de slag? Dan heeft u wel een speciaal rijbewijs en/of een bewijs van vakbekwaamheid nodig.

Bekijk ook:
Ik wil buschauffeur worden. Welk rijbewijs heb ik dan nodig? 
Ik wil beroepschauffeur worden. Welk rijbewijs heb ik dan nodig?

Dan heeft u een (bus-)Rijbewijs D nodig. Voor dit beroep is ook een apart vakdiploma nodig wanneer u:

  • geboren bent na 30 juni 1955;
  • werkzaam bent in het touringcarvervoer of in het openbaar vervoer en het werkgebied groter is dan een straal van 50 kilometer.

Het Nieuwe Rijden is een methode om efficiënter, veiliger, zuiniger en comfortabeler aan het verkeer deel te nemen. Door kritisch naar uw rijstijl te kijken valt er een wereld te winnen.

Lees alles over zuiniger rijden.

Nee, dat mag niet. Zodra je geslaagd bent, is het alleen binnen Nederland toegestaan om als 17-jarige met coach auto te rijden.

Ja, u heeft het theoriecertificaat motor nodig om praktijkexamen te mogen doen.

Ook voor de lessen heeft u dit soms nodig. Heeft u al een rijbewijs voor de personenauto? Dan hoeft het niet. Heeft u dit nog niet? Dan moet u eerst uw theorie-examen halen voor u aan de praktijklessen mag beginnen. Het theoriecertificaat is achttien maanden geldig.
 

Als u met een aanhanger rijdt, heeft u in sommige gevallen rijbewijs E nodig als toevoeging op uw rijbewijs B (personenauto). Dit geldt als:

• de maximaal toegestane massa [techneutentaal] meer dan 750 kilo is én ook meer dan het ledig gewicht van de trekauto,

en/of:

• de totale combinatie van trekauto en aanhangwagen zwaarder is dan 3500 kilo.

De toevoeging E is ook nodig voor het rijden met een aanhanger met rijbewijs C, C1 (vrachtwagens, zware campers en bestelauto’s) of D (bussen).
 

Het grootste voordeel van les in een simulator is natuurlijk dat er niets mis kan gaan. Hierdoor leer je basisvaardigheden zoals sturen, kijken, koppelen, schakelen en verkeersinzicht sneller dan op de weg. Het is dus een goede voorbereiding of aanvulling op gewone rijlessen.

Lees meer over autorijles.

Ja, iedereen die op of na 1 november 1994 is geboren, mag meedoen aan 2toDrive. Je kan je bij elke willekeurige BOVAG-rijschool aanmelden. Er zijn er 1.000 in het hele land, dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. 2toDrive is een experiment van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en duurt zes jaar. Daarna kan het definitief wet worden.

Als je rijles neemt bij een BOVAG-rijschool kun je rekenen op deskundige instructeurs, goed onderhouden lesauto’s, inzicht in je vorderingen, een betrouwbare lesovereenkomst en een goed slagingspercentage. Bovendien kun je terugvallen op het BOVAG Garantiefonds Rijscholen. Zo weet je zeker dat je een vooruitbetaalde rijopleiding altijd af kunt maken bij een andere BOVAG-rijschool, mocht jouw rijschool onverhoopt failliet gaat.

Meer over rijlessen.

Als je bent geslaagd voor je rijbewijs B (personenauto), krijg je een zogenaamd puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is vijf jaar geldig. Bega je in die periode geen grote overtredingen en veroorzaak je geen ernstige ongelukken, dan wordt het automatisch omgezet in een definitief rijbewijs. Ga je echter drie keer de fout in, dan moet je je rijbewijs inleveren en opnieuw theorie- en praktijkexamen doen.

Er zijn in Nederland zo’n 950 rijscholen aangesloten bij BOVAG. U vindt er snel en simpel eentje bij u in de buurt met onze handige online zoektool

Ja, maar alleen als u (nog) geen rijbewijs A (motor) of B (personenauto) heeft. In dat geval moet u rijbewijs AM halen. U legt daarvoor een theorie- en praktijkexamen af.
 

BOVAG stelt hoge eisen aan het slagingspercentage van alle aangesloten rijscholen. Toch kan het ook bij BOVAG-rijscholen voorkomen dat er lager wordt gescoord dan het toegestane gemiddelde. De rijschool kan bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het geven van rijlessen aan anderstaligen of leerlingen die moeite hebben met leren. Vaak moeten deze leerlingen een paar keer examen doen.

Vraag het examen altijd in goed overleg met de rijschool aan. Dat verhoogt de slagingskans. Ga dus liever niet in tegen het advies van de instructeur, maar neem als dat nodig is nog een extra rijles. De instructeur is een specialist en weet precies wanneer je er klaar voor bent om af te rijden.

Tegenwoordig zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring. Alle rijbewijzen zijn 10 jaar geldig, maar voor elke nieuwe categorie moet je opnieuw examen doen. In deze folder kun je lezen aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor het rijbewijs motoren, motorscooters en gemotoriseerde driewielers. Zowel voor schakelmotoren als volautomatische motoren.

Zoek een BOVAG-rijschool in de buurt.

Als u met een aanhanger rijdt, heeft u meestal geen speciaal rijbewijs nodig. Het gewone rijbewijs B (personenauto) is genoeg. Rijdt u met een hele zware aanhanger, dan heeft u wellicht rijbewijs E nodig als toevoeging op uw rijbewijs B. Dit geldt als:
• de maximaal toegestane massa [techneutentaal] meer dan 750 kilo is én ook meer dan het ledig gewicht van de trekauto

en/of:

• de totale combinatie van trekauto en aanhangwagen zwaarder is dan 3500 kilo.

Lees voor meer informatie de brochure 'Aanhangwagens en caravans trekken'. Deze kun je hier downloaden.

Nee, u mag snorren en brommen met rijbewijs A (motor) of B (personenauto). Heeft u nog geen rijbewijs? Dan moet u eerst rijbewijs AM halen. U legt daarvoor een theorie- en praktijkexamen af.
 

Doe je een Rijopleiding in Stappen, dan les je niet in één keer door tot aan je rij-examen, maar doe je drie keer een tussentoets. Zo heb je een hogere slagingskans. Je krijgt een speciale leerlingkaart die je goed inzicht geeft in je vorderingen. Door in overzichtelijke stappen te lessen ben je beter voorbereid op verkeersdeelname. Ook leer je tijdens de lessen zelf een route uit te stippelen en te rijden.

Meer over het halen van je rijbewijs.

Alle BOVAG-rijscholen maken gebruik van dezelfde lesovereenkomst. Er staat precies in wat je als leerling mag verwachten. Je kunt naar de lesovereenkomst vragen bij je rij-instructeur, maar je kunt ook zelf twee exemplaren uitprinten en meenemen naar je (eerste) rijles.

Vul je persoonlijke gegevens in op beide exemplaren, dan vult je instructeur de rest in en ondertekent de formulieren. Eén overeenkomst is voor de rijschool, de andere is voor jou. Bewaar hem goed want je hebt hem nodig om terug te kunnen vallen op het BOVAG Garantiefonds Rijscholen.

Download de lesovereenkomst hier

Met rijbewijs B mag u in een personenauto rijden die niet meer weegt dan 3.500 kg en waar niet meer dan acht passagiers in zitten. Ook mag u met een aanhanger rijden die inclusief de lading niet meer weegt dan 750 kg.  In een aantal gevallen mag u met alleen rijbewijs B ook een zwaardere aanhangwagen trekken:

  • als het gewicht van de aanhanger zelf plus het maximale laadvermogen minder is dan het gewicht van de trekauto (zonder lading).
  • als het gewicht van de aanhanger plus de maximaal toegestane lading plus de trekauto niet meer is dan 3.500 kg.
Voor zwaardere ladingen of een hoger combinatiegewicht heeft u rijbewijs E nodig. Voor het vervoeren van meer dan acht mensen heeft u rijbewijs D nodig.
 

Bij de lesovereenkomst horen de algemene BOVAG-lesvoorwaarden. Mocht je  rijexamen bijvoorbeeld plotseling niet doorgaan vanwege een technisch mankement aan de lesauto, dan biedt de BOVAG-rijschool je  in bepaalde gevallen drie uur gratis rijles. Bovendien zorgt de rijschool ervoor dat je  op een ander moment examen kunt doen, zonder extra kosten.

Lees meer over rijlessen bij een BOVAG-rijschool.