Stelling: Het Nederlandse stroomnet kan het laden van al die EV’s niet aan
Als het aantal EV’s fors gaat groeien, zal er inderdaad geïnvesteerd moeten worden in de stroom-infrastructuur. Maar zelfs als er 1,9 miljoen elektrische voertuigen (EV’s) zijn in 2030 (conform doelstelling van Regeerakkoord om in 2030 alleen nog emissieloze personenauto’s nieuw te verkopen), kan het stroomnet dat wel aan. Problemen ontstaan vooral als alle elektrische auto’s op hetzelfde moment willen opladen. Dan slaan de stoppen er inderdaad uit. Een gewone auto staat echter 95% van de tijd stil. Dat betekent dat er veel momenten op de dag, of nacht, zijn waarop een auto kan opladen. Energie-Nederland is ervan overtuigd dat de markt is staat is om ‘smart charging’ oplossingen te gaan bieden (laden tijdelijk onderbreken, laadvermogen knijpen, batterij etc.), waardoor niet alle energie tegelijkertijd wordt opgenomen.
Stelling: Accu’s zijn zo milieubelastend in productie en afvoer, dat dat niet opweegt tegen de milieuvoordelen
Tegenwoordig kan een auto in Nederland bijna volledig gerecycled worden. Met een EV lijkt dit niet anders. Net als conventionele materialen – aluminium, glas, rubber – kunnen ook accu’s hergebruikt worden, bijvoorbeeld bij de energievoorziening van huizen. De accu’s dienen dan als opslagmogelijkheid voor zonne-energie uit de zonnepanelen op de huizen.
Stelling: Er zijn niet genoeg grondstoffen op aarde voor de productie van zoveel accu’s
Een moderne lithium-ion-accu bestaat uit kobalt, grafiet en nikkel. Kobalt en Lithium zijn schaarse materialen. Het hoofdbestanddeel kobalt wordt gewonnen in mijnen in Afrika en Noord-Amerika. Experts verwachten dat de vraag naar kobalt – en daarmee ook de prijs - explosief zal stijgen. Er zijn zelfs autofabrikanten die daar direct in investeren. Met het lithium dat we wereldwijd nu al op het netvlies hebben, kunnen 4 keer zoveel auto’s elektrisch rijden als het huidige wagenpark van de wereld.
Tegelijkertijd wordt er ook gewerkt aan het vinden van alternatieven voor deze schaarse materialen. Zo verdiepen wetenschappers zich in nieuwe accutechnieken op basis van bijvoorbeeld mierenzuur, silicium (zand).
Stelling: De actieradius wordt nooit zodanig dat de EV voor alle soorten van gebruik kan worden ingezet
De accutechniek ontwikkelt zich in rap tempo, maar veelal vindt men de actieradius nu nog ontoereikend. Waar een aantal jaar geleden EV’s niet veel verder kwamen dan 100 km, zijn er nu al meerdere modellen die richting de 400-500 km gaan. En dat is hetzelfde bereik als een 40 liter benzinetank. Er wordt zelfs al gekeken naar volledig elektrische vrachtwagens, maar voordat we die kunnen gebruiken moet er nog veel gebeuren in de oplaadtechniek.