Bovag logo
 1. HOME
 2. >
 3. Info
 4. >
 5. Auto
 6. >
 7. Het verbruik van jouw auto

Het verbruik van jouw auto

Terug

Het verbruik van je auto is voor een groot deel afhankelijk van jouw rijstijl. Ook de conditie van de auto speelt een rol. En natuurlijk of je in een zuinige auto rijdt of niet. Wil je het verbruik van jouw auto zelf uitrekenen? Vul je tank helemaal en zet je dagteller bij vertrek op nul of noteer de kilometerstand. Vul na de rit de tank weer en kijk hoeveel liter je verbruikt hebt en hoeveel kilometer je gereden hebt.

Deel de afgelegde kilometers door het aantal liters, de uitkomst is het verbruik. Doe dit over een langere periode (meerdere tankbeurten) en verschillende ritten (snelweg, in de stad, etc.). Rijd je bijvoorbeeld 900 kilometer met 70 liter, dan verbruik je 1:12,8. Je kunt 12,8 kilometer rijden met 1 liter brandstof. Hoe meer kilometer je kunt rijden, hoe zuiniger de auto.

Een zuinige auto kopen

Auto’s worden steeds zuiniger. Een jonge auto die voorzien is van de nieuwste technieken rijdt doorgaans zuiniger dan een oudere auto. Op internet zijn verschillende sites te vinden met een top 10 van zuinigste auto’s. Die zijn vaak onderverdeeld in groot, midden en klein en de brandstof waarop ze rijden.

Overweeg je een nieuwe of gebruikte auto te kopen, dan kan het lonen om online zuinige auto’s met elkaar te vergelijken. Vergeet daarbij niet dat niet alleen brandstof, maar ook factoren als afschrijving, belastingen en onderhoud bepalen hoeveel een auto je kost. Laat je uitgebreid adviseren bij een BOVAG-autobedrijf. De goed opgeleide medewerkers weten precies wat voor jou een goede keuze is.

Zuiniger rijden

Naast het kopen van een zuinige auto, kun je ook zuiniger rijden door kritisch naar jouw rijstijl te kijken. We hebben de belangrijkste tips van ‘Het Nieuwe Rijden’ voor jou op een rij gezet:

 • Schakel tussen 2.000 en 2.500 toeren naar een hogere versnelling (voor dieselmotoren geldt: tussen de 1.500 en 2.000 toeren).
 • Rijd met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling.
 • Kijk ver vooruit en anticipeer op het overige verkeer.
 • Moet je snelheid minderen, laat dan op tijd jouw gas los en laat de auto uitrollen in de versnelling van dat moment.
 • Zet de motor af als je stilstaat. Ook bij kortere stops. Zet je de motor weer aan, doe dat dan zonder gas te geven.
 • Schakel vlot door, zodat je snel de hoogste (en de zuinigste) versnelling bereikt waarin je op dat moment kunt rijden.
  Rijd niet te hard en maak gebruik van apparatuur als een toerenteller, cruise-control en boordcomputer.
 • Veel korte ritten rond de 5 kilometer? Neem ook eens de fiets of de e-bike. Korte ritten kosten vaak meer brandstof per kilometer dan lange ritten.

Zo verbruikt jouw auto minder brandstof

 • Neem niet alleen je rijstijl, maar ook je auto onder de loep als je zuiniger wilt rijden:
 • Controleer elke maand je bandenspanning. Rijden met een te lage bandenspanning kost extra brandstof omdat jouw auto meer weerstand ondervindt op de weg.
 • Rijd niet onnodig met de airco en de achterruitverwarming aan.
 • Rijd niet met onnodig veel ballast. Haal sneeuwkettingen en gereedschap uit de auto als je die onderweg niet nodig hebt. De reserveband kan natuurlijk blijven zitten.
 • Rijd niet onnodig met een dakkoffer, imperiaal of fietsendrager.
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.