Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Info
  4. >
  5. Bromfiets
  6. >
  7. Rijbewijs voor bromfiets en snorfiets

Rijbewijs voor bromfiets en snorfiets

Terug

Om op een scooter te mogen rijden, heb je een rijbewijs nodig. Dit geldt ook voor alle andere soorten brom- en snorfietsen. Heb je (nog) geen auto- of motorrijbewijs? Dan kun je het speciale rijbewijs AM halen, ook wel: het brommerrijbewijs of bromfietsrijbewijs.

Veilig op pad met je scooter

Met je theorie- en praktijkexamen op zak ben je helemaal klaar om veilig de weg op te gaan. Je weet welke verkeersregels gelden voor jouw scooter. En tijdens de theorielessen heb je van alles geleerd over de techniek van je scooter, goed rijgedrag en je scooter en het milieu. Je hebt bovendien geleerd hoe je die regels in de praktijk toepast, van inhalen tot een rotonde nemen. Let op: het oude bromfietscertificaat volstaat niet meer voor een brom- of snorfiets.

Bekijk hier aflevering 7 van 'BOVAG zoekt het uit' over het scooterrijbewijs:

Theorie-examen: vanaf 15,5 jaar

Kun je niet wachten om je rijbewijs voor je scooter te halen? Vanaf je 15,5e kun je alvast beginnen met je theorie-examen. Ter voorbereiding kun je theorielessen nemen. Dit is niet verplicht, maar theorielessen vergroten je slagingskans en je krijgt een nog betere basiskennis van je scooter en het verkeer. Ga voor theorieles naar een BOVAG-rijschool. Je weet dan ook zeker dat je bij een goede, betrouwbare rijschool zit.

Praktijk-examen: vanaf 16 jaar

Als je je theorie-examen gehaald hebt en minimaal 16 bent, kun je starten met rijles. Het examen bestaat uit een rit waarbij je inzicht in het verkeer, rijgedrag en kennis van de scooter getoetst worden. Er zijn rijscholen waar je in een dag je bromfietsrijbewijs kunt halen. De volgende dag kun je dit rijbewijs dan al aanvragen bij het gemeentehuis. Gemiddeld duurt het dan nog een dag of vijf voor je je rijbewijs kunt afhalen.

Bekijk hier het filmpje dat het cbr maakte over afrijden voor je bromfietsrijbewijs:

Ook voor quads en brommobielen

Dit rijbewijs is ook geldig voor quads en brommobielen. Voor een aantal gemotoriseerde voertuigen heb je trouwens geen rijbewijs nodig:

  • een scootmobiel, gemotoriseerde rolstoel, Canta of vergelijkbaar gehandicaptenvoertuig
  • een e-bike met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur
  • een aantal bijzondere gemotoriseerde voertuigen, zoals de Segway, Stint en Trikke

Meer informatie vind je op de website van het CBR

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.