APK voor je camper 

Voor campers geldt dezelfde keuringsplicht als voor gewone personenauto’s. Een gecertificeerde keurmeester kijkt dan of je camper nog voldoet aan alle wettelijke eisen op het gebied van verkeersveiligheid en milieu.

Hoe vaak?

Voor de meeste campers gelden exact dezelfde keuringseisen als voor personenauto’s. Ook de frequentie is hetzelfde:

  • Rijdt jouw camper op benzine? Dan is de eerste verplichte APK na vier jaar en vanaf dan om de twee jaar. Na acht jaar wordt dat jaarlijks. 
  • Rijd je op diesel of LPG? Dan start de APK-plicht na drie jaar en is de keuring jaarlijks. Bedrijfswagens van dertig jaar of ouder moeten tweejaarlijks een APK ondergaan. 
  • Heb je een oud Volkswagenbusje of andere oldtimer als camper? Wagens van voor 1960 zijn vrijgesteld van de APK-plicht. 
 

Zware campers

Heb je een camper met een maximaal toegestane massa van meer dan 3500 kilo? Dan krijgt deze de zogenaamde APK1. De frequentie is dan hoger: jaarlijks. De keurmeester heeft dan vanzelfsprekend ook rijbewijs C1.

Kijk voor alle regels, ook voor zwaardere bedrijfswagens op de site van de RDW.

Let op: APK is geen Onderhouds- of Opbouwbeurt

De APK is een keuring puur op de wettelijke basiseisen voor het rijden met jouw camper. De keurmeester kijkt daarbij ook naar zaken in de opbouw die een gevaar kunnen opleveren, denk aan gasflessen die los kunnen schieten of roestige leidingen. Maar: het is geen onderhoudsbeurt, waarbij bijvoorbeeld de gasinstallatie een grondige check krijgt en de kachel wordt schoongemaakt. Vrijwel alle BOVAG Caravan- & Camperbedrijven doen ook APK’s voor campers. Combineer dus APK met een BOVAG Onderhouds- of Opbouwbeurt. Zo voorkom je pech onderweg en uw kampeerauto blijft waardevaster. Dat is handig bij eventuele verkoop.