Wanneer is een auto een oldtimer of klassieker?

Een auto is een oldtimer als het een klassiek model is dat niet meer gemaakt wordt. Om echt als oldtimer gezien te worden moet een auto minimaal 25 jaar oud zijn. Maar liefhebbers kunnen hier eindeloos over discussiĆ«ren. Heeft u een oldtimer of overweegt u er eentje aan te schaffen, dan is het belangrijk om een aantal zaken extra goed te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale oldtimerverzekering, laat uw oldtimer goed onderhouden en regel goede pechhulp.   

 

Oldtimerverzekering

U kunt voor een oldtimer een speciale verzekering afsluiten. U profiteert dan van een lagere premie dan u voor een reguliere autoverzekering betaalt. U moet wel aan een aantal voorwaarden voordoen. BOVAG Autoverzekering heeft een uitgebreide Oldtimerverzekering die u veel voordelen biedt:
 
  • Bij schade bepaalt u zelf waar u uw oldtimer laat repareren.
  • De lage premie staat vast, dus geen terugval na schade.
  • U kiest zelf de dekking die bij uw oldtimer past.
  • Uw auto is ook verzekerd tijdens klassieke rallyritten.
  • De verzekering voldoet aan de strenge eisen van de Federatie Historische Mobiel- en Motorfietsclubs.

Kijk voor nog meer voordelen en de voorwaarden op Bovagautoverzekering.nl.

 

Onderhoud van een oldtimer

Goed en regelmatig onderhoud aan uw oldtimer zorgt voor minder slijtage, hogere betrouwbaarheid, langere levensduur en uiteindelijk ook voor lagere kosten. Laat bijvoorbeeld de olie op tijd verversen, de filters inspecteren of vernieuwen, de remmen nakijken, de banden controleren en het olieniveau checken. 

Omdat klassieke auto’s natuurlijk geen nieuwe auto’s zijn en soms speciale aandacht nodig hebben, kunt u kiezen voor een autobedrijf dat gespecialiseerd is in oldtimers. Kijk altijd even of het bedrijf aangesloten is bij BOVAG, of kijk op de website van de Dutch Car Restorerers. Deze bedrijven zijn ook lid van BOVAG. Dan weet u zeker dat uw oldtimer in deskundige handen is en kunt u rekenen op BOVAG Garantie.

 

APK voor uw oldtimer 

Voor oldtimers geldt een aparte APK-regeling. Klassieke auto’s die ouder zijn dan 30 jaar moeten elke twee jaar gekeurd worden. Het kan een goed idee zijn om deze auto’s toch om het jaar te laten keuren. Gebreken worden dan vroeger opgespoord waardoor ze goedkoper te verhelpen zijn. Oldtimers die voor 1 januari 1960 op de weg zijn gekomen hebben geen APK-keuringsplicht. 

Laat u goed adviseren door uw BOVAG-autobedrijf. Zij weten precies wat de beste keus is voor uw klassieke auto. En vergeet niet: APK is geen onderhoud, laat uw oldtimer dus ook buiten de APK om altijd goed onderhouden. 

 

Pechhulp voor uw oldtimer

Hoe goed u uw klassieke auto ook laat onderhouden, zorg er altijd voor dat u uw pechhulp goed geregeld heeft. Kiest u voor BOVAG Pechhulp, dan bent u verzekerd van 24/7 hulp bij pech onderweg. BOVAG Pechhulp schakelt direct uw BOVAG-autobedrijf of een professionele hulpdienst in om u weer op weg te helpen. Kan het euvel ter plekke niet verholpen worden, dan is het transport naar uw eigen garage altijd inbegrepen.  

Alles over BOVAG Pechhulp

 

Oldtimer belasting

Heeft u een oldtimer die minimaal 40 jaar geleden in gebruik is genomen, dan hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Heeft u een klassieke auto die op benzine rijdt en die tussen 1 januari 1975 en 31 december 1987 in gebruik is genomen, dan kunt u mogelijk gebruik maken van de overgangsregeling voor oldtimers. U betaalt dan een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 121,-. Daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden:
 
  • Uw oldtimer rijdt op benzine en wordt niet bedrijfsmatig gebruikt.
  • U mag in december, januari en februari niet de openbare weg op of parkeren op de openbare weg (behalve voor de APK).
  • Laat u uw auto schorsen, dan krijgt u geen belasting terug.

U kunt bekijken of u in aanmerking komt voor de overgangsregeling en een verzoek indienen op de site van de Belastingdienst.