Bovag logo
 1. HOME
 2. >
 3. Info
 4. >
 5. Wanneer is een auto een oldtimer of klassieker?

Wanneer is een auto een oldtimer of klassieker?

Een auto is een oldtimer als het een klassiek model is dat niet meer gemaakt wordt. Om echt als oldtimer gezien te worden moet een auto minimaal 25 jaar oud zijn. Maar liefhebbers kunnen hier eindeloos over discussiëren. Heb je een oldtimer of overweeg je er eentje aan te schaffen, dan is het belangrijk om een aantal zaken extra goed te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale oldtimerverzekering, laat jouw oldtimer goed onderhouden en regel goede pechhulp.

OLDTIMERVERZEKERING

Je kunt voor een oldtimer een speciale verzekering afsluiten. Je profiteert dan van een lagere premie dan je voor een reguliere autoverzekering betaalt. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voordoen. BOVAG Autoverzekering heeft een uitgebreide Oldtimerverzekering die je veel voordelen biedt:

 • Bij schade bepaalt je zelf waar je je oldtimer laat repareren.
 • De lage premie staat vast, dus geen terugval na schade.
 • Je kiest zelf de dekking die bij je oldtimer past.
 • Je auto is ook verzekerd tijdens klassieke rallyritten.
 • De verzekering voldoet aan de strenge eisen van de Federatie Historische Mobiel- en Motorfietsclubs.

Kijk voor nog meer voordelen en de voorwaarden op Bovagautoverzekering.nl.

ONDERHOUD VAN EEN OLDTIMER

Goed en regelmatig onderhoud aan je oldtimer zorgt voor minder slijtage, hogere betrouwbaarheid, langere levensduur en uiteindelijk ook voor lagere kosten. Laat bijvoorbeeld de olie op tijd verversen, de filters inspecteren of vernieuwen, de remmen nakijken, de banden controleren en het olieniveau checken.

Omdat klassieke auto’s natuurlijk geen nieuwe auto’s zijn en soms speciale aandacht nodig hebben, kun je kiezen voor een autobedrijf dat gespecialiseerd is in oldtimers. Kijk altijd even of het bedrijf aangesloten is bij BOVAG. Deze bedrijven zijn ook lid van BOVAG. Dan weet je zeker dat je oldtimer in deskundige handen is en kun je rekenen op BOVAG Garantie.

APK VOOR JE OLDTIMER

Voor oldtimers geldt een aparte APK-regeling. Klassieke auto’s die ouder zijn dan 30 jaar moeten elke twee jaar gekeurd worden. Het kan een goed idee zijn om deze auto’s toch om het jaar te laten keuren. Gebreken worden dan vroeger opgespoord waardoor ze goedkoper te verhelpen zijn. Oldtimers die voor 1 januari 1960 op de weg zijn gekomen hebben geen APK-keuringsplicht.

Laat je goed adviseren door je BOVAG-autobedrijf. Zij weten precies wat de beste keus is voor je klassieke auto. En vergeet niet: APK is geen onderhoud, laat je oldtimer dus ook buiten de APK om altijd goed onderhouden.

PECHHULP VOOR JR OLDTIMER

Hoe goed je jouw klassieke auto ook laat onderhouden, zorg er altijd voor dat je je pechhulp goed geregeld hebt. Kies je voor BOVAG Pechhulp, dan bent je verzekerd van 24/7 hulp bij pech onderweg. BOVAG Pechhulp schakelt direct je BOVAG-autobedrijf of een professionele hulpdienst in om je weer op weg te helpen. Kan het euvel ter plekke niet verholpen worden, dan is het transport naar je eigen garage altijd inbegrepen.

Alles over BOVAG Pechhulp.

OLDTIMER BELASTING

Heb je een oldtimer die minimaal 40 jaar geleden in gebruik is genomen, dan hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Heb je een klassieke auto die op benzine rijdt en die tussen 1 januari 1975 en 31 december 1987 in gebruik is genomen, dan kun je mogelijk gebruik maken van de overgangsregeling voor oldtimers. Je betaalt dan een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 121,-. Daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden:

 • Je oldtimer rijdt op benzine en wordt niet bedrijfsmatig gebruikt.
 • Je mag in december, januari en februari niet de openbare weg op of parkeren op de openbare weg (behalve voor de APK).
 • Laat je je auto schorsen, dan krijg je geen belasting terug.

Je kunt bekijken of je in aanmerking komt voor de overgangsregeling en een verzoek indienen op de website van de Belastingdienst.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.