Tanken met een scooter

Veel nieuwe scooterrijders hebben (nog) geen ervaring met tanken. “Hoe moet je tanken?” is een vraag die soms pas opkomt als de eerste tank bijna leeg is.

Met deze stap-voor-stap-uitleg is ook de beginnende scooterrijder voorbereid op een tankbeurt.
 

1. De juiste brandstof kiezen

Zoek voor u naar het tankstation gaat uit welk type brandstof u nodig heeft. Dit staat in het instructieboekje. Viertakt scooters rijden vrijwel altijd op gewone EURO95 benzine. Tweetakt brommers rijden op een mix van benzine en olie, dit heet mengsmering of brommix. Vraag bij de balie waar u dit vindt. Niet alle tankstations hebben een mengsmering op de pomp. Bel vooraf even als u dit zeker wilt weten. Zelf mengsmering bijvullen met een jerrycan kan natuurlijk ook (zie hieronder).
 

2. De tank vullen

Ga naar een pomp die het type brandstof aanbiedt dat uw scooter nodig heeft. Zet de motor uit en maak de tankdop los. Pak het handvat van de juiste slang en trek hem eruit. U heeft nu het zogenaamde tankpistool in uw hand. Het uiteinde stopt u in de opening. Je kunt nu de hendel inknijpen. Druk hem niet volledig in, dan gaat de benzine rustig in de tank. Als de tank vol zit, stopt de pomp automatisch. Natuurlijk kunt u zelf ook eerder de hendel loslaten als u vindt dat u voldoende heeft getankt.


3. De slang terughangen en betalen

Hang de slang terug. Op elke pomp op het tankstation staat een groot nummer. Kijk welk nummer uw pomp heeft en ga naar de kassa. De medewerker vraagt naar het nummer en u kunt daarna afrekenen.
 

Tips

Vraag een medewerker. Bij BOVAG Tankbedrijven geven medewerkers graag uitleg over hoe het tanken werkt. Het is wel belangrijk om vooraf zelf de uitleg in het instructieboekje van de scooter te lezen.
Niet aan de pomp? Vaak kunt u een mengsmering voor uw tweetakt scooter kant-en-klaar kopen bij het tankstation. Met een jerrycan kunt u de tank bijvullen. Pas op voor lekken, want ook deze brandstof geeft vlekken en is zeer brandgevaarlijk.
Zuinig met brandstof. Wilt u besparen op brandstof? Rijdt dan niet op de maximale snelheid, maar iets daaronder. En probeer niet te bruusk te remmen en op te trekken.
Helemaal niet tanken? Kies voor een e-scooter. Dan tankt u niet, maar laadt u uw scooter gewoon thuis op aan het stopcontact.