Gepubliceerd op 22-1-2020

Autodiefstal daalt verder

In 2019 werden 7.107 personenauto’s gestolen, zo blijkt uit de jaarcijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Dat is een daling van 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder en bijna een halvering ten opzichte van 2005, toen er nog zo’n 14.000 auto’s werden gestolen. 

Vooral oudere personenauto’s en lichte bedrijfswagens werden afgelopen jaar minder gestolen, maar de diefstal van personenauto’s tot 3 jaar oud, zware bedrijfswagens en van brom- en snorfietsen nam toe. Het terugvindpercentage over alle voertuigcategorie├źn is vorig jaar licht gestegen naar 35,6 procent. 

Kleine, jonge auto’s

De diefstal van jonge auto’s nam in 2019 volgens het LIV toe met 11 procent, waarbij voornamelijk kleinere auto’s populair bij dieven blijken. De Volkswagen Polo en Golf komen het meest voor in Nederland en worden sinds jaar en dag ook het meest gestolen, maar afgelopen jaar namen de aantallen met respectievelijk 22 en 23 procent af. Driekwart van alle autodiefstallen betreft voertuigen ouder dan 3 jaar en dat toont aan dat een beveiligingssysteem zeker ook op oudere voertuigen zinvol kan zijn. Voor de diefstal van motorfietsen geldt dat meer dan de helft wordt gestolen in de politieregio’s Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. 
 

Deze pagina delen