Gepubliceerd op 1-10-2020

BOVAG gaf deze zomer vier kampeermiddelen weg; winnaars doen verslag van hun kampeeravontuur

Als onderdeel van de zomercampagne stelde BOVAG samen met AutoWeek vier kampeermiddelen beschikbaar, aan stellen of gezinnen die vanwege corona hun vakantie in het water zagen vallen. De vier winnaars zijn inmiddels terug van hun vakantie met een Camp-let-vouwwagen, Adria-caravan, Carado-camper of VW-buscamper. AutoWeek doet uitgebreid verslag van hun vakanties.

Via AutoWeek konden lezers in juni reageren op de oproep om mee te doen met de actie, waarmee zij kans maakten om deze zomer met het kampeermiddel van hun keuze op vakantie te gaan. Deze kampeermiddelen, een Camp-let-vouwwagen, Adria-caravan, Carado-camper en VW-buscamper, werden door de leveranciers voor twee volle weken ter beschikking gesteld.

De winnaars genoten van twee weken op vakantie in eigen land of een omringend land en dat leverde positieve ervaringen op. Op deze pagina leest u hun verslagen:

We zijn weer thuis!

Vak voor de zomervakantie kregen vier gezinnen de kans om alsnog op vakantie te gaan. Samen met de Bovag stelden we een vouwwagen, een caravan en twee campers ter beschikking. Iedereen is weer thuis en doet nu verslag van hun kampeerervaringen.

Naam: Henk en Ida Schutte
Kampeermiddel: Carado T337

Is het een alternatief voor de caravan?

Wij hebben onze caravan al verschillende jaren in de maanden juni en juli op een camping in Delft staan. Door de coronacrisis kon dat dit jaar pas vanaf eind juni. Het aanbod van AutoWeek en Bovag om gedurende twee weken de Carado T337-camper te gebruiken, biedt ons de gelegenheid om op een heel andere wijze vakantie te vieren. We kunnen ervaren of een camper voor ons een goed alternatief is voor de caravan. Met de Carado gaan we corona-proof leuke routes rijden en rustige plaatsen bezoeken.

Het gebruik van een camper is voor ons niet geheel nieuw. In de winterperiode van 2010 hebben wij met een Spaanse camper een rondreis door Andalusië gemaakt. En vorig jaar hebben wij een fantastische rondreis gemaakt in Amerika. Daar is echter alles ‘big’. De campers, de ruimtes op de campings, de wegen en de parkeerplaatsen. De meeste Europese campers zijn compacter, passend bij onze infrastructuur.

We halen de camper op bij Coppens Rekreatie in Best waar hij is voorzien van een inventaris van Isabella. Op onze eerste vakantiedag rijden we naar Lauwersoog om een plaats in te nemen bij de jachthaven. Een prima camperplek. Terwijl in de rest van Nederland hitterecords sneuvelen genieten wij van een heerlijk briesje, waarbij de fietstocht naar Zoutkamp voor ons een eyeopener vormt. Wij hadden niet verwacht dat de omgeving hier zo mooi zou zijn. Op een volle veerboot reizen wij vervolgens af naar Schiermonnikoog, waar we heerlijk fietsen in de prachtige natuur en met volle teugen genieten van het landschap.

Romantische Strasse
Vervolgens richten we de steven op Groningen, alvorens we de grens passeren richting Wertheim, gelegen net vóór Würzburg. Daar vangen we een rit aan over de Romantische Strasse. Een prachtige route tot aan Füssen – pal aan de grens met Oostenrijk - langs mooie plaatsen met een rijke historie. Veel geweldige, fraai ommuurde binnensteden ook. Een geliefde camperroute bovendien, waarlangs veel camperstandplaatsen en campings zijn te vinden. Wij reizen normaliter buiten het hoogseizoen en worden nu voortdurend geconfronteerd met volle campings en standplaatsen. Dat betekent dat we gedwongen worden om, meer dan ons lief is, de overnachtingsplaatsen zorgvuldig te plannen.

We kamperen een dag in Garmisch-Partenkirchen. Een mooie dag, waarbij wij met de lift naar de top gaan om er heerlijk van de zon te genieten. Garmisch markeert tevens ons keerpunt, eens moeten we immers weer de rit naar Nederland maken. Daarom van Garmisch naar een heerlijke camping in de omgeving van Geleen. Daar is gelukkig nog een plekje vrij voor twee dagen. Op zondag is het in grote delen van Nederland stralend weer, maar in Zuid-Limburg treffen we helaas regen. Vervelend voor de vakantievierders, maar een zegen voor de boeren en de natuur. Onze reis eindigt in het Gelderse Hengelo op een heerlijke plek, midden in het bos en door het ontbreken van verlichting ’s nachts het schouwspel van een fantastische sterrenhemel. Of toch nog niet helemaal …

Want nog voordat we thuis zijn belt onze vijfjarige kleinzoon. Hij wil dolgraag een nachtje in de camper op onze oprit slapen. Echter, dicht bij onze woonplaats zijn enkele fantastische camperstandplaatsen. Daarom eindigt de geslaagde camperreis met een eendaags verblijf van opa met kleinzoon op een standplaats in De Lutte.

Willen wij nu onze caravan inruilen voor een camper? Ja, sterker nog: we hebben inmiddels een nieuwe camper besteld!

Carado-(5)-600x300-(1).jpg


Naam: Bas en Mirande Kremers
Kampeermiddel: Volkswagen California

Niet naar Canada, maar naar Zuid-Duitsland!

De voorbereidingen voor onze camperreis door West-Canada zijn eind mei gereed. De camper en campings zijn geboekt, de – helaas niet al te hippe - wandeloutfits aangeschaft en de berenbel hangt al aan onze rugtas. We zijn bij wijze al aan het hiken door de Rockies en zitten in onze gedachten al kampvuurtjes te stoken voor onze camper om de beren op afstand te houden. Maar dan is er corona. Er gaat een streep door onze droomreis.

We hebben ons al ingesteld op een jaartje 'Hintergarten', wanneer we die geweldige Volkswagen California op de foto’s van de lezersactie zien pronken. Toeren met dit mooie, compacte busje zou toch een superleuk alternatief zijn voor ons Canadese vehikel? Tot onze grote vreugde mogen we met de California op pad en wat is hij prachtig en fijn! Al heel snel merken we hoe praktisch de California kan zijn. Als je ergens staat, dan sta je ook meteen en als je wilt ben je zo weer onderweg. Voor tentkampeerders zoals wij slechts een utopie. En wil of kun je niet op een camping staan? Dan kun je vaak op een - goedkopere - camperplek terecht. En wat een boel opbergvakken en praktisch gebruik van de ruimte! Wij zijn niet de enigen die onder de indruk geraken. De hagelnieuwe bus kan telkens rekenen op complimentjes, stiekeme gluurders en openlijk nieuwsgierige kijkers. Wel zijn er natuurlijk ook een paar praktische aandachtspunten. Van parkeerperikelen tot ‘Ja, maar ik moet nu wel echt een slaapplaats met een wc erbij hoor, je kunt niet álles oplossen met een emmer!’.

Flexibiliteit
Eigenlijk willen we naar de Ardennen, maar vlak voor vertrek vindt corona het kennelijk nodig om onze flexibiliteit wederom op de proef te stellen. België komt als vakantieland in opspraak, waardoor we onze pijlen op onze oosterburen richten. De reis brengt ons van Freiburg am Breisgau richting de Titisee, naar de Bodensee, vervolgens naar de Grüntensee en terug via Trier aan de Moezel. Die Bodensee, mensen ... als we het daar nog even over kunnen hebben ... Heel Duitsland bedenkt kennelijk precies tijdens onze vakantie om bij hun eigen Gardameer vakantie te gaan vieren. Begrijpelijk, want het is een prachtige omgeving! Maar dat is slechts een schrale troost voor een ieder die nog denkt last minute een overnachting te kunnen regelen. Al rondrijdend en speurend naar een slaapplek voor de nacht tikken de uren weg en ruilen we die nacht lichtelijk beschaamd onze arme bus in voor een hotelkamer.

Een ervaring rijker strijken we uiteindelijk neer aan de Grüntensee nabij de Oostenrijkse grens. We willen vanuit daar verder om de Duitse Alpenroute te volgen. Een topplan, zo denkt kennelijk iederéén die niet bij de Bodensee een plekje kan confisqueren. Want ook daar is het hartstikke druk! De Königssee bereiken we uiteindelijk niet. Maar wat een prachtige omgeving biedt het zuiden van Duitsland en wat komt de bus goed tot zijn recht. Van de Duitse autobahn tot de steilste wegen in de bergen: de California deinst nergens voor terug.

Het zijn dagen van goud, zeker in dit bizarre jaar. We brengen 'onze' bus terug naar zijn baasjes bij Campercentrum Amersfoort. We werpen allebei nog één laatste blik op de California als we in ons eigen stalen ros wegrijden. Die mooie bus, die gaan we missen!
California-600x300.jpg


Naam: Ida Franke
Kampeermiddel: Adria Adora 512 UP

Een pracht van een caravan

Als klein meisje ging ik elk jaar met het gezin naar de Veluwe, waar mijn ouders een caravan hadden staan. Ik denk nog vaak terug aan die mooie tijd waarin we met een volgeladen witte Lada afreisden. Elk jaar genoten we in de zomervakantie van de heerlijke boslucht, de prachtige wandelingen en de gezellige dagen samen.

Nu, zoveel jaren later, wil ik zelf met mijn gezin kamperen. Vooral in deze onzekere tijd waarin je niet ‘zomaar’ meer naar het buitenland op vakantie kunt gaan. Ik ben dan ook erg blij verrast als ik hoor dat we op vakantie kunnen met de mooie Adria Adora 512 UP caravan! En wat voor een caravan!

De Adria Adora is van alle gemakken voorzien. Hij biedt plaats aan vier personen en heeft twee slaapplaatsen. Er is een slaapkamer met een Frans tweepersoonsbed en een mini-woonkamer met een heel mooie hoekbank. De tafel kan naar beneden worden geklapt en hiervan maak je - in combinatie met de kussens van de hoekbank - een comfortabele slaapbank. Er is een compact keukentje met drie gaspitten en een grote koelkast ontbreekt ook al niet! Tenslotte is er een kleine badkamer met douche en toilet zodat je in noodgevallen niet naar het sanitairgebouw hoeft. De luxe afwerking (denk aan de warme sfeerverlichting boven de hoekbank en het prachtige panoramaraam) maken dat je de caravan niet meer uit wilt!

Ideale vakantie
Wij brengen tien dagen door in de Betuwe. De camping is gelegen rondom het water: de prachtige Nederrijn en talloze meren. Je kunt hier heerlijk varen en genieten van watersport. De caravan staat op een veldje met in totaal zes plaatsen. Dat is het leuke van kamperen: het is erg sociaal. De kinderen maken snel vriendjes en een vriendelijk praatje met je tijdelijke buren is zo gemaakt. Ik merk al snel hoe verschillend de campinggasten zijn: de één gaat al jaren met de caravan op reis. Het liefst zo ver mogelijk en op zoek naar avontuur. De ander komt juist voor de rust en slaat graag een hengeltje uit in de visvijver. Dat maakt kamperen zo fijn: iedereen kan op zijn/haar manier de ideale vakantie hebben. Met je eigen kampeermiddel zit je altijd goed.

We genieten niet alleen van de prachtige caravan. We maken ook uitstapjes naar mooie dorpjes zoals Buren en Rhenen en we gaan naar Ouwehands Dierenpark. Wat natuurlijk niet mag ontbreken tijdens een verblijf in de Betuwe is fruit plukken! In de Betuwe zie je overal langs de weg fruitbomen staan en je kunt altijd wel ergens een doosjes pruimen of kersen kopen. Bij terugkomst koken we heerlijke maaltijden in de caravan of halen bij de snackbar wat lekkers.

Al met al genieten we van een heerlijke caravanvakantie en kijken we terug op een leuke tijd in één van de mooiste caravans op één van de mooiste plekken van Nederland. Voor wie nog twijfelt over een kampeervakantie: zeker doen! Het is een ervaring die je een keer moet meemaken en die je gegarandeerd nooit.
Adria-600x300.jpg
 

Naam Michel de Graaff
Kampeermiddel Camp-let Dream

Een echte probeer-vakantie

Laten we ons eerst even voorstellen. We zijn een gezin van vijf: moeder Sietske, vader Michel en kinderen Ronja (8), Milou (5) en Otis (4). Sietske is van huis uit een echte tentkampeerder en Michel is opgegroeid met vakanties is luxe hotels. Een groter contrast is er bijna niet. Een aantal jaar hebben we als middenweg vakanties gevierd in stacaravans, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat dat ons te veel beperkt in onze vrijheid. En dus begint de zoektocht naar een alternatief. Een camper? Heel gaaf, maar met vijf personen toch minder praktisch en erg duur. Een caravan? Zou perfect zijn, maar we hebben geen trekauto. Dan verschijnt hij opeens ten tonele: de vouwwagen. De twijfel slaat meteen toe: heeft die wel genoeg comfort? Is het echt iets voor ons? En hoe zit het dan met die trekauto die we niet hebben? Onze primaire auto is een prachtige BMW 330e, waarmee autofanaat Michel heel blij is. Een ding ontbreekt echter: de trekhaak. Sietske heeft echter een kleine Hyundai i20 (uit 2010) die wél een trekhaak heeft. De i20 kan bovendien een vouwwagen wel aan!

Direct na het ophalen bij de vouwwagenzaak merkten we dat rijden met de Camp-let-vouwwagen gewoon prima gaat. Hij is klein en compact en niet breder dan de auto. Ook met een relatief kleine auto is hij goed te trekken. De vakantie van tien dagen brengt ons naar drie campings in Friesland en Drenthe. Door de grote drukte is het niet meer mogelijk om ergens een langere periode te staan, maar we houden beiden wel van de variatie in een reis. En zo kunnen we de vouwwagen ook ervaren op verschillende plekken en onder verschillende omstandigheden.

Prachtig uitzicht
De heenreis voert ons over de Afsluitdijk naar onze eerste camping in Elsloo. Met de mooie landelijke ligging, kleinschalige opzet en met vele faciliteiten voor de kids een uitstekende eerste stop. Het opzetten van de vouwwagen gaat verrassend makkelijk en al snel genieten we van het prachtige uitzicht vanaf onze kampeerplaats. ’s Avonds zien we de buizerds sierlijk door de lucht glijden en komen de damherten tevoorschijn uit de bossen. Goed dat we de verrekijker hebben meegenomen! Na vier nachten is het tijd om de boel in te pakken en door te rijden naar de volgende bestemming: Zwinderen.

Ook deze camping is kleinschalig, maar toch heel anders van opzet. En waar we op de eerste camping een plek achteraf hadden, staan we nu ‘poleposition’ voor het sanitairgebouw! Dat brengt ons tot het besef dat de plek op een camping bepalend is voor hoe je je verblijf ervaart. Prefereer je de gezellige drukte of zoek je juist rust en ruimte? Het loont om daar vooraf goed onderzoek naar te doen, dat voorkomt nare verrassingen ter plekke. In Zwinderen maken we veel gebruik van het heerlijke zwembad, maar al snel moeten we door naar de laatste bestemming op onze reis. Het inpakken van de vouwwagen gaat ons weer iets gemakkelijker af, wat zelfs resulteert in complimenten van onze overburen. Onervaren of niet, blijkbaar doen we iets goed!

Het Drentse Gieten is de naam van de laatste bestemming en helaas doet het plaatsje zijn naam eer aan: flinke buien teisteren regelmatig ons tentzeil. We proberen de spirit erin te houden door toch lekker actief bezig te zijn.

Na een aantal dagen is het tijd om de eindbalans op te maken. Smaakt het kampeeravontuur naar meer? Dat zeker. Wel merken we dat het vele verhuizen in een korte periode niet ideaal is. Als je eenmaal staat, wil je ook wat langer tot rust komen. Maar dat is deze zomer helaas onvermijdelijk. We gaan in de toekomst zeker de campingwereld verder verkennen!
Camplet-(2)-600x300.jpg
 

Ga toch kamperen!

Voor veel mensen zijn de vakantieplannen in het water gevallen en is thuisblijven het alternatief. Dat kan natuurlijk heel leuk zijn, maar nog veel leuker is het als je last minute tóch plannen kunt maken voor een mooie kampeerreis. AutoWeek stelde samen met BOVAG een vouwwagen, een caravan én twee campers klaar beschikbaar om in ieder geval vier vakanties te redden. Deelnemers konden zich net voor de zomervakantie aanmelden om te kamperen in een Camp-let-vouwwagen, een Adria-caravan, een Volkswagen-buscamper en een Carado-camper.

Deze actie is onderdeel van de BOVAG-campagne ‘Wat kan er wel? Kijk op BOVAG.nl.

 

Deze pagina delen