Gepubliceerd op 25-1-2021

Hoe hard moeten uw banden zijn?

Automobilisten die regelmatig hun banden lucht geven, rijden veiliger, zuiniger, schoner en stiller. Toch checkt drie op de tien Nederlandse automobilisten nooit de bandenspanning. Onder meer omdat ze de juiste bandenspanning niet weten. Met de nieuwe webapplicatie watismijnbandenspanning.nl kunnen automobilisten nu eenvoudig checken wat voor hun auto de juiste bandenspanning is.

Uit onderzoek* van Milieu Centraal blijkt dat meer dan twee derde van de auto’s in Nederland rondrijdt met te lage bandenspanning. Automobilisten hebben verschillende redenen om hun banden niet regelmatig op te pompen. Zo geeft de helft van de ‘niet-bandenoppompers’ aan dat de garage dat voor hen doet (51%) of er simpelweg niet aan te denken (50%). Ook zegt ruim een derde (41%) de juiste bandenspanning niet te weten. Om die automobilisten op weg te helpen, ontwikkelde het programma Kies de Beste Band in samenwerking met bandenproducent Vredestein de webapplicatie watismijnbandenspanning.nl.
 

Check eenvoudig de juiste bandenspanning

Op watismijnbandenspanning.nl kun je eenvoudig checken wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is. Hiervoor voer je het kenteken van je auto in en selecteer je de juiste bandenmaat. Daarna komt in beeld welke spanning jouw autobanden moeten hebben. Ook biedt de website een agenda-alert. Hiermee krijg je elke twee maanden een herinnering, zodat je weet dat het tijd is om je banden te controleren en lucht te geven.

Groots effect

Of je nou veel of weinig rijdt, je banden lopen vanzelf met ongeveer 0,1 - 0,2 bar per maand leeg. Een lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik, langere remweg, meer geluid en je banden slijten harder. Daarom is het belangrijk om je banden elke twee maanden te checken en als het nodig is, lucht te geven. Zo rijd je veiliger, zuiniger, schoner en stiller. 


Vind een betrouwbare bandenpomp

Het programma Kies de Beste Band is een initiatief van verschillende partijen zoals het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VACO, RAI-vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA. Als aanvulling op watismijnbandenspanning.nl lanceert Kies de Beste Band vandaag ook de website vindbandenpomp.nl. Daar vind je betrouwbare bandenpompen in de buurt en zie je waar het gebruik ervan wel of niet gratis is.


Meer weten?

Kijk op watismijnbandenspanning.nl of op vindbandenpomp.nl. Ook vind je meer informatie op de website van Kies de Beste Band en in deze video.
 
* Onderzoek bandenspanning en microplastics, I&O Research in opdracht van Milieu Centraal, 2020

Deze pagina delen