Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Nieuws
  4. >
  5. Meer occasions verkocht dan ooit tevoren
auto-verkoop.jpg

Meer occasions verkocht dan ooit tevoren

In de eerste vijf maanden van 2021 verkochten autobedrijven 561.100 gebruikte personenauto’s, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Dat is bijna 11 procent meer dan een jaar geleden en het hoogste aantal ooit.

Vorige maand werden 123.629 occasions afgeleverd, een absoluut record voor een meimaand en eveneens 11 procent meer dan in mei 2020. De behoefte aan individueel vervoer is groot en sinds het begin van de coronacrisis aanzienlijk gegroeid. In januari en februari zat de occasionverkoop nog in een dip, omdat de showrooms noodgedwongen gesloten waren. Sinds de heropening begin maart verkoopt de vakhandel maandelijks circa 120.000 tweedehands personenauto’s.

Benzine blijft populair

Het aantal verkochte occasions met elektrische aandrijving steeg ten opzichte van de periode januari tot en met mei 2020 met 140 procent tot 11.143 stuks. Benzineauto’s blijven veruit het populairst, met een aandeel van 80 procent in de totale verkoop en het hoogste absolute aantal dat ooit verkocht is in de eerste vijf maanden van een kalenderjaar (450.314 stuks). Verder kregen 59.305 gebruikte diesels een nieuwe eigenaar (min 6 procent) en 35.756 auto’s met hybride aandrijving (plus 79 procent).

Automaat in opkomst

Mede door de opkomst van elektrische en hybride auto’s is intussen nog maar 65 procent van de verhandelde occasions handgeschakeld. 15 jaar geleden was dat nog ongeveer 90 procent. Elektrische en hybride voertuigen hebben per definitie een automatische versnellingsbak. De automaat wordt echter ook in brandstofauto’s steeds meer de standaard. Traditiegetrouw zijn grijs (34 procent) en zwart (26 procent) de populairste kleuren, daarachter is blauw op z’n retour met nu nog 13,5 procent. 15 jaar geleden was dat nog een kwart, terwijl wit juist steeds meer in trek raakt en inmiddels ook al een aandeel van 13,5 procent heeft in de occasionverkoop, tegen amper 3 procent aan het begin van deze eeuw.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.