Gepubliceerd op 3-9-2020

Motorfietsverkopen marginaal in de plus

Tot en met augustus werden in Nederland dit jaar 11.676 nieuwe motorfietsen geregistreerd en dat is marginaal meer dan de 11.607 registraties in de eerste acht maanden van 2019, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Vorige maand reden 1.293 nieuwe motoren de showrooms uit, oftewel 6 procent meer dan in augustus vorig jaar. 

Yamaha, Kawasaki en BMW vormen met een gezamenlijk marktaandeel van 50 procent de top-drie van bestverkochte merken in 2020. De verkoopstijging dit jaar tot en met augustus komt overigens volledig op conto van elektrische motorfietsen, waarvan er 200 werden geregistreerd tegen 114 stuks in de eerste acht maanden van vorig jaar. Sinds de corona-uitbraak liep de totale motorverkoop achter op de cijfers van 2019, maar door het krachtige herstel in de laatste maanden verschijnt er nu dan toch een klein plusje in de jaarstatistiek. Daardoor ligt voor 2020 een eindtotaal van zo’n 14.000 registraties in het verschiet, maar dat zal voor het overgrote deel afhankelijk zijn van de ontwikkelingen rondom de coronapandemie en bijvoorbeeld of het CBR de motorrijexamens op grote schaal kan afwikkelen. 

Groot potentieel

De belangstelling voor motorrijden groeit nu er voor woon-werkverkeer meer behoefte is aan individueel vervoer in plaats van collectief en openbaar vervoer. Ook voor recreatief gebruik stijgt de animo, aangezien (verre) vakanties dit jaar aan banden liggen. Het potentieel voor de motorfietsverkoop is in elk geval enorm, aangezien anderhalf miljoen Nederlanders een A-rijbewijs hebben, maar slechts de helft daarvan bezit een eigen motor. De tweewieler kan bij dagelijks gebruik sowieso een grote bijdrage leveren aan betere bereikbaarheid en minder files.

Occasionverkoop

Motorbedrijven verkochten in de eerste acht maanden van 2020 ruim 38.000 occasions, een toename van bijna 7,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Honda, Yamaha en BMW vormen de top-drie van meest verkochte tweedehands motoren en deze drie merken zijn samen goed voor een marktaandeel van 49 procent. Afgelopen augustus noteerde de vakhandel een plus van ruim 4 procent in de verkoop van gebruikte motoren, tot 4.509 stuks.

Bekijk hier alle cijfers.

Deze pagina delen