Auto leasen, zakelijk en privé

Een auto leasen kan een goed alternatief zijn voor het kopen van een nieuwe auto. Leasen kan zakelijk, maar ook privé. Zo rijdt u in een nieuwe auto, zonder in een keer een groot bedrag uit te geven. Naast privé leasen is ook een autoabonnement een mogelijkheid. Als u zakelijk least, krijgt u wel te maken met fiscale bijtelling. De Belastingdienst ziet uw auto namelijk als extra inkomen. Of u nu privé of zakelijk wilt leasen, we zetten wat interessante feiten voor u op een rij.

privé leasen

Een alternatief voor het kopen van een nieuwe auto is het privé leasen van een auto. Je zou privé lease of private lease kunnen zien als het huren van een auto voor een vaste periode en voor een vast bedrag per maand. Omdat u voor langere tijd een financiële verplichting aangaat, is het goed om te weten wat privé lease precies inhoudt en waar u op moet letten.

BOVAG zoekt het uit!

Private lease als alternatief voor het kopen van een nieuwe auto? Wellicht is dit iets voor jou. Sebastiaan Bleekemolen gaat langs bij een autobedrijf en zoekt voor je uit wat de voor- en nadelen zijn van private lease.

Terug

Wat is het?

Als u een auto privé least, bent u geen eigenaar van de auto maar huurt u hem. Dat doet u voor een periode van minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Iedere maand betaalt u een vast bedrag. Daar zitten de kosten voor reparatie, onderhoud, motorrijtuigenbelasting, afschrijving en verzekering bij in. De brandstof betaalt u zelf. Als de afgesproken leaseperiode voorbij is, levert u de auto weer in. Op dat moment worden de gereden kilometers en eventuele schade verrekend.  Deze procedure kan verschillen per leasemaatschappij. Vraag ernaar voor u uw contract ondertekent.
Terug

Voor wie?

Wilt u precies weten wat u maandelijks kwijt bent aan uw auto? Wilt u geen omkijken hebben naar het inruilen of verkopen van uw auto en zit u niet te wachten op onverwachte garagekosten? Dan is het privé leasen van een auto een interessante keuze. Ook als u graag in een nieuwe auto wilt rijden, maar onvoldoende spaargeld heeft of niet makkelijk een lening kunt afsluiten (bijvoorbeeld door uw leeftijd) is privé leasen een optie. Houdt er wel rekening mee dat u over een langere periode vaste maandelijkse kosten heeft.
Terug

Het contract

Het is belangrijk om goed te controleren wat er allemaal standaard onder het leasecontract valt. Dat zouden in elk geval deze zaken moeten zijn:
 • Afschrijving
 • Rente
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Allrisk autoverzekering
 • Reparaties, onderhoud en banden

Het is niet verstandig om een leasecontract te stoppen voordat de afgesproken periode voorbij is. U moet dan namelijk een afkoopsom betalen. De hoogte van dat bedrag verschilt per contract. Er zijn wel leasemaatschappijen die een betalingsbescherming aanbieden. Bijvoorbeeld voor overlijden of ontslag. Vraag ernaar als u een contract afsluit.
 

Zakelijk leasen

Een leaseauto is vaak onderdeel van secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar u kunt ook zakelijk leasen als u bijvoorbeeld zzp’er bent. U betaalt dan wel bijtelling. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen?

 • 1.

  Voordeel: een auto zakelijk leasen geeft overzichtelijke maandelijkse lasten en geen onverwachte (onderhouds)kosten.

 • 2.

  Nadeel: als je een auto zakelijk least ben je geen eigenaar van de auto en wordt het privégebruik belast door de fiscus.

 • 3.

  Voordeel: zakelijk leasen betekent dat u in een nieuwe auto kunt rijden en hem niet zelf weer hoeft te verkopen of inruilen. U levert hem aan het eind van de leaseperiode gewoon weer in.

 • 4.

  Nadeel: u kunt een zakelijke lease auto niet houden zo lang u wilt en daar de tijdsduur van de financiering op afstemmen. Als u zakelijke kilometers kunt declareren kan een auto kopen voordeliger zijn.

Bijtelling zakelijk leasen

Als u een auto zakelijk least, krijgt u te maken met bijtelling. De Belastingdienst belast het privégebruik van de leaseauto door een percentage van de nieuwwaarde van de auto bij uw inkomen op te tellen. Welk percentage dat is, hangt af van de CO2-uitstoot van uw lease-auto:

> Bekijk alles