Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Auto leasen, zakelijk en privé

Auto leasen, zakelijk en privé

Een auto leasen kan een goed alternatief zijn voor het kopen van een nieuwe auto. Leasen kan zakelijk, maar ook privé. Zo rij je in een nieuwe auto, zonder in een keer een groot bedrag uit te geven. Naast privé leasen is ook een autoabonnement een mogelijkheid. Als je zakelijk least, krijg je wel te maken met fiscale bijtelling. De Belastingdienst ziet jouw auto namelijk als extra inkomen. Of je nu privé of zakelijk wilt leasen, we zetten wat interessante feiten voor je op een rij.

Gestapelde auto's

Privé leasen

Een alternatief voor het kopen van een nieuwe auto is het privé leasen van een auto. Je zou privé lease of private lease kunnen zien als het huren van een auto voor een vaste periode en voor een vast bedrag per maand. Omdat je voor langere tijd een financiële verplichting aangaat, is het goed om te weten wat privé lease precies inhoudt en waar je op moet letten. Wil je een auto leasen via een betrouwbaar BOVAG-bedrijf? Bekijk dan het private lease-aanbod op viaBOVAG.nl.

BOVAG zoekt het uit!

Private lease als alternatief voor het kopen van een nieuwe auto? Wellicht is dit iets voor jou. Sebastiaan Bleekemolen gaat langs bij een autobedrijf en zoekt voor je uit wat de voor- en nadelen zijn van private lease.

Wat is het?Voor wie?Het contract


Zakelijk leasen

Een leaseauto is vaak onderdeel van secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar je kunt ook zakelijk leasen als je bv. zzp’er bent. Je betaalt dan wel bijtelling. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen?

1.

Voordeel: een auto zakelijk leasen geeft overzichtelijke maandelijkse lasten en geen onverwachte (onderhouds)kosten.

2.

Nadeel: als je een auto zakelijk least ben je geen eigenaar van de auto en wordt het privégebruik belast door de fiscus.

3.

Voordeel: zakelijk leasen betekent dat je in een nieuwe auto kunt rijden en hem niet zelf weer hoeft te verkopen of inruilen. Je levert hem aan het eind van de leaseperiode gewoon weer in.

4.

Nadeel: je kunt een zakelijke lease auto niet houden zo lang je wilt en daar de tijdsduur van de financiering op afstemmen. Als je zakelijke kilometers kunt declareren kan een auto kopen voordeliger zijn.

Bijtelling zakelijk leasen

Als je een auto zakelijk least, krijg je te maken met bijtelling. De Belastingdienst belast het privégebruik van de leaseauto door een percentage van de nieuwwaarde van de auto bij je inkomen op te tellen. Welk percentage dat is, hangt af van de CO2-uitstoot van je lease-auto:

Wat is het?Voor wie?Het contract
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.