Een bedrijfswagen kopen

Wilt u een bestelauto of andere bedrijfswagen kopen? Bij een BOVAG-auto- of -truckbedrijf kiest u voor de beste service en hoogste betrouwbaarheid.

Tips voor de beste koop

Bestelauto’s en andere bedrijfswagens kunt u via allerlei verkoopkanalen kopen. De beste koop is de wagen die goed scoort bij tests, zuinig rijdt én voordelig geprijsd is. Maar: de service en betrouwbaarheid van de verkoper horen ook in uw som thuis. Weeg daarom ook deze vier vragen mee:

  • Vervangend vervoer?
  • Zekerheid kosten?
  • Papierwerk?
  • Nazorg en betrouwbaarheid?
Bent u voor uw onderneming compleet afhankelijk van uw bedrijfswagen en kunt u niet zomaar op pad met ‘vervangend vervoer’ bij pech of onderhoud? Kies dan voor een bedrijf met een werkplaats die eventueel ook ’s avonds en in het weekend open is. BOVAG Truckbedrijven hebben zo’n werkplaats en zij verkopen over het algemeen ook de kleinere bedrijfswagens. Is dit punt voor u minder belangrijk, dan kunt u natuurlijk ook terecht bij een BOVAG-autobedrijf.

Bij een BOVAG-bedrijf kunt u vaak een reparatie- en onderhoudscontract afsluiten of een wagen leasen. U hebt dan de kosten per kilometer exact in beeld en komt niet voor verrassingen te staan. Zonder zo’n contract kunt u zelf natuurlijk ook aan het rekenen slaan en een onderhoudsplanning maken voor de komende jaren.

Bij de aanschaf van een bedrijfswagen komt ook papierwerk kijken. Denk bijvoorbeeld aan de afdracht van BTW en soms ook BPM. Een BOVAG-bedrijf neemt u werk uit handen. U neemt samen het papierwerk door, zoals de tenaamstelling et cetera. Ook informeert het bedrijf u over de zaken die voor u en uw boekhouder relevant zijn.

BOVAG-bedrijven hebben zich verbonden aan strenge eisen op het gebied van kwaliteit en service (vooral ook na de verkoop). Dus of het nu om een nieuwe of gebruikte bestelauto gaat: hier krijgt u op dit punt de beste koop.


Kosten

Met welke kosten moet u rekening houden naast de verkoopprijs en afschrijving? Deze zaken bepalen wat u écht kwijt bent:

Terug

Brandstof

Een zuinige bedrijfswagen is voordeliger en schoner. BOVAG-bedrijven zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche en zij kunnen u adviseren over brandstofverbruik, en de voor- en nadelen van alternatieve brandstoffen en bijvoorbeeld een hybride of elektrische aandrijving. Lees meer over de mogelijkheden. Overigens: BOVAG-bedrijven kunnen slimme ideeën op het gebied van bijvoorbeeld alternatieve brandstoffen of elektrische aandrijving toetsen in het BOVAG Innovatielab. Dit kan ook op initiatief en in samenwerking met u als ondernemer.
Terug

Opties

Kies de juiste opties om uw wagen helemaal aan te passen aan uw gebruik. Denk daarbij ook aan uw bedrijfsauto als investering. De verkoper kan u informeren over opties de uw bedrijfswagen waardevaster maken. Een goede geluidsinstallatie of neutrale kleur zijn voor u misschien niet relevant, maar kunnen de verkoop wel vergemakkelijken als u toe bent aan een nieuw model. Ook is automatische transmissie steeds gangbaarder in de branche en kan dit het moment zijn om over te stappen.
Terug

Belastingzaken

Als u als ondernemer een bestelauto koopt, bent u geen BPM verschuldigd aan de Belastingdienst. Aan deze ondernemersregeling zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet u minimaal 10% zakelijk rijden met de wagen. Bij de aankoop betaalt u ook BTW, die u kunt verrekenen. En bij verkoop berekent u ook 21% aan de koper.
Terug

Reparatie en onderhoud

Met een reparatie- en onderhoudscontract hebt u de kosten per kilometer exact in zicht. Wilt u het liever per keer bepalen en betalen? Ook dan is het raadzaam een globale begroting te maken voor de bijkomende kosten voor onderhoud en reparatie. Reken naast de vaste onderhoudsbeurten en APK’s ook kosten voor onverwachte reparaties.
Terug

Verzekering

Naast de verplichte WA-verzekering, wilt u waarschijnlijk ook een dekking van schade aan uw bedrijfswagen. Let bij het afsluiten van de polis goed op de service bij schade. Regelt de verzekeraar een snel herstel of koopt hij de schade af met een bedrag en staat u stil tot u zelf een schadebedrijf heeft gevonden met tijd voor een reparatie? 

Het levert een aantrekkelijke premie op als u de wagen verzekert bij het bedrijf waar u ook komt voor de aanschaf, reparatie en onderhoud. Immers: u en het BOVAG-bedrijf zijn dan partners met een gemeenschappelijk doel: uw wagen zo lang mogelijk in topconditie houden.

U kunt daarvoor naar een van de bij BOVAG aangesloten merkdealers van trucks of bedrijfswagens of naar een onafhankelijk autobedrijf. Hier kunt u terecht voor aanschaf en onderhoud van bedrijfsauto’s; nieuw en gebruikt. Via de bedrijvenzoeker vindt u snel een BOVAG-autobedrijf bij u in de buurt.

Een bedrijfswagen die meer weegt dan 3.500 kg.