Op weg naar je rijbewijs

Met een rijbewijs op zak, ligt de wereld aan je voeten. Maar voor je het roze pasje in je portemonnee kunt stoppen valt er nog heel wat te weten en te kiezen. Welke rijschool past bij jou? Begin je op je 16,5e al met rijles of wacht je nog even? En wat zijn eigenlijk de voordelen van een BOVAG-rijschool? Bereid je goed voor, dan stap je straks vol vertrouwen in de juiste lesauto!

Een rijschool kiezen, waar moet je op letten?

Het kiezen van een rijschool is natuurlijk heel persoonlijk. Misschien ga je voor een goedkope rijschool, een mooie lesauto of een aardige instructeur. Maar vergeet niet om ook over belangrijke dingen als betrouwbaarheid, veiligheid, garantie en kwaliteit na te denken. Kies je voor een rijschool die aangesloten is bij BOVAG, dan weet je zeker dat het daarmee goed zit. Check ook deze tips over het halen van je rijbewijs.

Terug

Kosten rijles

Gemiddeld heeft een leerling zo’n 41 lesuren nodig om een rijbewijs te halen. Maar dat kan voor jou natuurlijk anders zijn. Bij de kosten voor de lessen komen ook nog de kosten voor het theorie-examen en het afrijden. 

De totale prijs van je rij-opleiding hangt dus af van het aantal lessen en het aantal keer dat je examen doet. Maar kijk niet alleen naar prijs. Let bij je keuze ook op het slagingspercentage van een rijschool. Dat is niet zaligmakend, maar zegt wel wat  over kwaliteit. Bij een BOVAG-rijschool weet je zeker dat het slagingspercentage altijd rond het gemiddelde in een regio ligt. Vraag er gerust naar of kijk op Rijschoolgegevens.nl. Online kun je ook zoeken naar reviews van andere leerlingen.
Terug

De instructeur

Klikt het met je instructeur, dan gaan je rijlessen een stuk soepeler. Want een instructeur die jou goed kent, kan beter lesgeven. Daarom is het fijn om een vaste rijinstructeur te hebben.

Kies je voor een BOVAG-rijschool, dan weet je zeker dat je tijdens je hele rijopleiding zo veel mogelijk dezelfde instructeur krijgt. Je weet ook zeker dat jouw instructeur alle bevoegdheden heeft die hij of zij moet hebben. Daar controleert BOVAG streng op. Je kunt altijd vragen naar de zogenaamde WRM-pas, een bewijs dat de instructeur bevoegd en goed opgeleid is. Ben je bang om te rijden, heb je ADHD of autisme? Dan zijn er voor jou speciale rijlessen.
Terug

Lesovereenkomst

Het is goed om van te voren duidelijke afspraken te maken met je rijschool. Dan weet je precies wat je kunt verwachten. Bij een BOVAG-rijschool krijg je eerst een lesovereenkomst.

Daar staan financiƫle afspraken in. Daarna ga je pas lessen. Ook geeft iedere BOVAG-rijschool les volgens een zogenaamde Rijovereenkomst. Daar staat in wat je moet leren en waar de examinator je op toetst. Je vorderingen worden bijgehouden op een (digitale) leskaart. Zo kun je altijd zien waar je staat tijdens je rijopleiding.
Terug

Veiligheid

Niets belangrijker dan je veilig voelen in je lesauto. Zowel bij de auto als bij je instructeur. Stap je in een auto van een BOVAG-rijschool, dan kies je voor zekerheid. De lesauto’s zijn veilig, goed onderhouden, schoon en natuurlijk rookvrij. 

Ook hebben alle BOVAG-instructeurs een bewijs van goed gedrag (VOG) op zak. En mocht je rijschool onverhoopt failliet gaan, dan is je vooruitbetaalde lesgeld veilig. Dankzij het BOVAG Garantiefonds Rijscholen  kun je blijven  lessen bij een andere BOVAG-rijschool. 

Pluspunten van een BOVAG Rijschool

Begin je aan je rijopleiding? Start dan met het kiezen van een goede, betrouwbare
rijschool. BOVAG-rijscholen hebben twee pluspunten
 
 • Alle BOVAG-rijscholen en hun instructeurs worden periodiek op 9 punten gecheckt.
 • Alle instructeurs zijn bevoegd en hebben een VOG (Verklaring Omtrent Ggedrag)

Zo weet je zeker dat je in goede handen bent.

2toDrive, de voordelen van rijles voor je 18e

Wist je dat je niet meer tot je 18e hoeft te wachten met het nemen van rijlessen? Je kunt al beginnen als je 16,5 bent!

 • 1.

  Je doet voor je 18e al heel veel rijervaring op. Hoe jonger je bent, hoe sneller je leert.

 • 2.

  Een coach (min. 27 jaar en min. 5 jaar rijervaring) heeft een beschermende invloed op jongeren.

 • 3.

  In het buitenland heeft 2toDrive tot wel 30% minder ongelukken en overtredingen geleid onder jongeren.

 • 4.

  Je vrienden mogen ook met jou en je coach mee in de auto.

Rijbewijs halen met autisme en ADHD

Heb je ADHD of autisme en zou je graag speciale rijlessen volgen? Dan zijn er voor jou goede oplossingen. Er bestaan gespecialiseerde rijscholen en instructeurs die jou kunnen helpen om gewoon je rijbewijs te halen. De weg ernaar toe is misschien iets anders en duurt iets langer, maar straks stap jij vol zelfvertrouwen in de auto.

 • Autisme/ADHD
 • Eigen verklaring
 • Examen
Het verschilt per persoon of je met autisme of ADHD makkelijk je rijbewijs haalt of niet. Sommige mensen ondervinden geen enkele hinder van hun aandoening in het verkeer. Maar er zijn ook personen waarbij de stoornis zodanig is dat het CBR geen verklaring van geschiktheid geeft. Krijg je wel een verklaring van geschiktheid, dan kun je rijles nemen bij een instructeur die precies weet hoe iemand met bijvoorbeeld een autistische stoornis leert. Er bestaan verschillende specialisten op dat vlak. Zij kunnen jou goed begeleiden.

Heb je autisme of ADHD, meld dat dan direct bij jouw rijschool. Je moet namelijk een zogenaamde ‘ Eigen verklaring’ invullen. Die bestaat uit vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De verklaring wordt door het CBR beoordeeld. Zij bepalen of er meer informatie of onderzoek nodig is om jou een verklaring van geschiktheid te geven. Misschien moet je een door het CBR goedgekeurde medisch specialist bezoeken of een rijtest doen. Vul je Eigen verklaring altijd helemaal naar waarheid in! Doe je dat niet, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor je rijbewijs of verzekering.

Er bestaat een aangepast rijexamen voor mensen met autisme of ADHD. Dat examen krijg je automatisch als je een eigen verklaring hebt ingevuld. Je doet dan examen met een examninator die opgeleid is om examens af te nemen met leerlingen met ADHD of autisme. Lees meer hierover op de webstite van het CBR. Klik hier voor informatie over autisme en hier voor ADHD.
Speciale lessen bij rijangst

Wil je heel graag je rijbewijs halen, maar durf je eigenlijk niet te rijden? Of heb je misschien al een tijd je rijbewijs op zak, maar zorgt rij-angst ervoor dat je de auto liever laat staan? Zoek dan eens naar een rijschool die gespecialiseerd is in rij-angst. Daar werken instructeurs die opgeleid zijn om jou goed te begeleiden. Ze zijn te herkennen aan hun R+ pas. Heb je last van faalangst? Dan zijn er ook voor jou speciale instructeurs en zelfs een speciaal examen (op de pagina van het cbr staat ook een filmpje over het faalangstexamen). Je krijgt langer de tijd, mag een time-out aanvragen en ook de examinator weet hoe hij jou het beste kan begeleiden. Vraag er gerust naar bij je rijschool.

Gedragscode

Voor de rijscholen die lid zijn van BOVAG is een gedragscode opgesteld waar alle leden zich aan moeten houden. Hierin staat onder andere dat rijschoolhouders zoveel mogelijk zorgen dat een leerling les krijgt van dezelfde instructeur, dat de lesauto netjes en schoon is, dat er altijd een plek is voor je klachten en je je geld nooit kwijt bent als je een lespakket vooruitbetaald hebt.

Je kunt de totale gedragscode hier downloaden.
 

Als je bent geslaagd voor je rijbewijs B (personenauto), krijg je een zogenaamd puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is vijf jaar geldig. Bega je in die periode geen grote overtredingen en veroorzaak je geen ernstige ongelukken, dan wordt het automatisch omgezet in een definitief rijbewijs. Ga je echter drie keer de fout in, dan moet je je rijbewijs inleveren en opnieuw theorie- en praktijkexamen doen.

Vraag het examen altijd in goed overleg met de rijschool aan. Dat verhoogt de slagingskans. Ga dus liever niet in tegen het advies van de instructeur, maar neem als dat nodig is nog een extra rijles. De instructeur is een specialist en weet precies wanneer je er klaar voor bent om af te rijden.

Rij-examen

Na een reeks lessen en eventueel een tussentijdse toets ben je klaar voor het praktijkexamen dat bij het cbr wordt afgenomen. Hoe zo'n examen in zijn werk gaat wordt in dit filmpje van het cbr uitgelegd.