Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Op weg naar je rijbewijs

Op weg naar je rijbewijs

Met een rijbewijs op zak, ligt de wereld aan je voeten. Maar voor je het roze pasje in je portemonnee kunt stoppen valt er nog heel wat te weten en te kiezen. Welke rijschool past bij jou? Begin je op je 16,5e al met rijles of wacht je nog even? En wat zijn eigenlijk de voordelen van een BOVAG-rijschool? Bereid je goed voor, dan stap je straks vol vertrouwen in de juiste lesauto!

Vrouw in auto met rijbewijs

Een rijschool kiezen, waar moet je op letten?

Het kiezen van een rijschool is natuurlijk heel persoonlijk. Misschien ga je voor een goedkope rijschool, een mooie lesauto of een aardige instructeur. Maar vergeet niet om ook over belangrijke dingen als betrouwbaarheid, veiligheid, garantie en kwaliteit na te denken. Kies je voor een rijschool die aangesloten is bij BOVAG, dan weet je zeker dat het daarmee goed zit. Check ook deze tips over het halen van je rijbewijs.

Kosten rijlesDe instructeurLesovereenkomstVeiligheid

Pluspunten van een BOVAG Rijschool

Begin je aan je rijopleiding? Start dan met het kiezen van een goede, betrouwbare
rijschool. BOVAG-rijscholen hebben twee pluspunten

  • Alle BOVAG-rijscholen en hun instructeurs worden periodiek op 9 punten gecheckt.
  • Alle instructeurs zijn bevoegd en hebben een VOG (Verklaring Omtrent Ggedrag)


Zo weet je zeker dat je in goede handen bent.

Man in auto

2toDrive, de voordelen van rijles voor je 18e

Wist je dat je niet meer tot je 18e hoeft te wachten met het nemen van rijlessen? Je kunt al beginnen als je 16,5 bent!

1.

Je doet voor je 18e al heel veel rijervaring op. Hoe jonger je bent, hoe sneller je leert.

2.

Een coach (min. 27 jaar en min. 5 jaar rijervaring) heeft een beschermende invloed op jongeren.

3.

In het buitenland heeft 2toDrive tot wel 30% minder ongelukken en overtredingen geleid onder jongeren.

4.

Je vrienden mogen ook met jou en je coach mee in de auto.

Rijbewijs halen met autisme en ADHD

Heb je ADHD of autisme en zou je graag speciale rijlessen volgen? Dan zijn er voor jou goede oplossingen. Er bestaan gespecialiseerde rijscholen en instructeurs die jou kunnen helpen om gewoon je rijbewijs te halen. De weg ernaar toe is misschien iets anders en duurt iets langer, maar straks stap jij vol zelfvertrouwen in de auto.

Het verschilt per persoon of je met autisme of ADHD makkelijk je rijbewijs haalt of niet. Sommige mensen ondervinden geen enkele hinder van hun aandoening in het verkeer. Maar er zijn ook personen waarbij de stoornis zodanig is dat het CBR geen verklaring van geschiktheid geeft. Krijg je wel een verklaring van geschiktheid, dan kun je rijles nemen bij een instructeur die precies weet hoe iemand met bijvoorbeeld een autistische stoornis leert. Er bestaan verschillende specialisten op dat vlak. Zij kunnen jou goed begeleiden.

Leerling in auto met rijinstructeur

Heb je autisme of ADHD, meld dat dan direct bij jouw rijschool. Je moet namelijk een zogenaamde ‘ Eigen verklaring’ invullen. Die bestaat uit vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De verklaring wordt door het CBR beoordeeld. Zij bepalen of er meer informatie of onderzoek nodig is om jou een verklaring van geschiktheid te geven. Misschien moet je een door het CBR goedgekeurde medisch specialist bezoeken of een rijtest doen. Vul je Eigen verklaring altijd helemaal naar waarheid in! Doe je dat niet, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor je rijbewijs of verzekering.

Er bestaat een aangepast rijexamen voor mensen met autisme of ADHD. Dat examen krijg je automatisch als je een eigen verklaring hebt ingevuld. Je doet dan examen met een examninator die opgeleid is om examens af te nemen met leerlingen met ADHD of autisme. Lees meer hierover op de webstite van het CBR. Klik hier voor informatie over autisme en hier voor ADHD.

Speciale lessen bij rijangst

Wil je heel graag je rijbewijs halen, maar durf je eigenlijk niet te rijden? Of heb je misschien al een tijd je rijbewijs op zak, maar zorgt rij-angst ervoor dat je de auto liever laat staan? Zoek dan eens naar een rijschool die gespecialiseerd is in rij-angst. Daar werken instructeurs die opgeleid zijn om jou goed te begeleiden. Ze zijn te herkennen aan hun R+ pas. Heb je last van faalangst? Dan zijn er ook voor jou speciale instructeurs en zelfs een speciaal examen. Je krijgt langer de tijd, mag een time-out aanvragen en ook de examinator weet hoe hij jou het beste kan begeleiden. Vraag er gerust naar bij je rijschool.

Gedragscode

Voor de rijscholen die lid zijn van BOVAG is een gedragscode opgesteld waar alle leden zich aan moeten houden. Hierin staat onder andere dat rijschoolhouders zoveel mogelijk zorgen dat een leerling les krijgt van dezelfde instructeur, dat de lesauto netjes en schoon is, dat er altijd een plek is voor je klachten en je je geld nooit kwijt bent als je een lespakket vooruitbetaald hebt.

Je kunt de totale gedragscode hier downloaden.

Als je bent geslaagd voor je rijbewijs B (personenauto), krijg je een zogenaamd puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is vijf jaar geldig. Bega je in die periode geen grote overtredingen en veroorzaak je geen ernstige ongelukken, dan wordt het automatisch omgezet in een definitief rijbewijs. Ga je echter drie keer de fout in, dan moet je je rijbewijs inleveren en opnieuw theorie- en praktijkexamen doen.

Als je bent geslaagd voor je rijbewijs B (personenauto), krijg je een zogenaamd puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is vijf jaar geldig. Bega je in die periode geen grote overtredingen en veroorzaak je geen ernstige ongelukken, dan wordt het automatisch omgezet in een definitief rijbewijs. Ga je echter drie keer de fout in, dan moet je je rijbewijs inleveren en opnieuw theorie- en praktijkexamen doen.

Rijles Tips & Tricks

In de serie over Rijles Tips en Tricks legt Pieter Roordink je meer uit over verschillende bijzondere verrichtingen of oefeningen waar je tijdens je rijles mee te maken zal krijgen. Hij legt je bijvoorbeeld uit hoe je kunt invoegen op de snelweg, het beste kunt inparkeren tijdens een praktijkexamen en hoe je zelfverzekerder overkomt. Daarnaast wordt er elke aflevering een vraag behandeld die je tegen zou kunnen komen tijdens het theorie examen. Bekijk de afleveringen hieronder:

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.