Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Alles over een betrouwbare APK

Alles over een betrouwbare APK

In Nederland willen we dat alle auto’s die rondrijden op de weg voldoen aan dezelfde veiligheids- en milieunormen. Daarom moeten alle auto’s periodiek gekeurd worden. Dat doen we met een APK. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring.

Werkplaats met verschillende auto's

APK mét garantie

Bij de ongeveer 5.000 BOVAG-autobedrijven kun je terecht voor een APK mét garantie. Vaak wordt zo’n APK bij een BOVAG-bedrijf gecombineerd met een onderhoudsbeurt. Is er onverhoopt iets niet helemaal naar wens, dan kun je je BOVAG-bedrijf daar natuurlijk op aanspreken. Kom je er samen niet uit, dan kun je contact opnemen met BOVAG Hulp Bij Klachten. Onze bemiddelaars proberen samen met jou en het bedrijf te komen tot een goede oplossing. Dát is het voordeel van kiezen voor een BOVAG-bedrijf.

Wat is APK?

APK betekent Algemene Periodieke Keuring en is een technische controle van uw auto. Er wordt gekeken naar verkeersveiligheid en milieuprestatie. De APK wordt gedaan door een gediplomeerd keurmeester en duurt ongeveer een half uur. Na de keuring bepaalt de keurmeester of uw auto is goedgekeurd of afgekeurd. Je hoeft voor een APK niets mee te nemen naar het autobedrijf behalve de auto zelf.

Man die APK uitvoert op auto

Hoe werkt APK?

Een APK-keurmeester loopt een standaard lijst met controlepunten af. Zo checkt hij bijvoorbeeld het profiel op de banden, worden de remmen getest op de remmentestbank en kijkt hij of alle verlichting goed werkt. De keurmeester kan het controlepunt goedkeuren, afkeuren of het als adviespunt meenemen. Is het bandenprofiel bijvoorbeeld naar net iets meer dan de wettelijk voorgeschreven 1,6mm, dan zal de keurmeester dit als adviespunt op het APK-rapport opgeven. Met openstaande adviespunten mag je wel doorrijden, maar het is wel verstandig om de punten op te volgen. Kan immers zo maar zijn dat de volgende APK pas over twee jaar is, en dan zijn je banden inmiddels tot op de draad versleten! De APK-keurmeester voert de bevindingen in bij de RDW, waarna hij een officieel keuringsrapport uitprint en aan je meegeeft. Daarop staat of je auto is goedgekeurd of afgekeurd. Vraag altijd, ook als je auto is afgekeurd, om een keuringsrapport.

Wat is een APK-steekproef?

Het kan zo zijn dat de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) een steekproef komt uitvoeren en het werk van de keurmeester controleert. Zij lopen alle controlepunten opnieuw na. Heeft de keurmeester een fout gemaakt dan krijgt hij, afhankelijk van hoe groot de fout is, strafpunten. Heeft de keurmeester te veel strafpunten dan mag hij geen keuringen meer uitvoeren totdat hij of zij opnieuw een examen doet bij het IBKI. Ook het bedrijf waar de keurmeester voor keurt krijgt strafpunten, als daar het aantal punten te hoog oploopt wordt de APK-erkenning van het hele bedrijf tijdelijk ingetrokken.

Man en vrouw aan het praten bij auto

Wat als ik het niet eens ben met de uitkomst van de APK?

Wordt je auto afgekeurd en ben je het hier absoluut niet mee eens, dan kun je een paar dingen doen. Vraag ten eerste altijd een keuringsrapport waarop staat dat de auto is afgekeurd. Je mag ondanks de afkeuring doorrijden tot de APK-vervaldatum. Je kunt bij het autobedrijf vragen om een herkeuring in beroep. Hiermee dwing je als het ware een steekproef van de RDW af. Een herkeuring in beroep kost je € 46,- maar dit geld moet het autobedrijf betalen als je gelijk krijgt. Je kunt ook met de auto uiteraard ook naar een betrouwbaar (BOVAG) bedrijf voor een second opinion. Vraag in elk geval altijd om een (af)keuringsrapport.

Praktische informatie over APK

De meest gestelde vragen op een rij

Waar kan ik zien wanneer mijn APK verloopt?
Op OVI (Online Voertuig Informatie) van de RDW kun je nadat je een kenteken invult zien wat de APK-vervaldatum van een auto is. Je kunt ook bij je BOVAG-autobedrijf navraag doen. De RDW stuurt je zes weken voor de vervaldatum een oproepbrief.

Man met papieren bij auto

Hoe vaak moet mijn auto APK-gekeurd worden?
Nieuwe auto’s op benzine moeten na het vierde levensjaar voor het eerst APK gekeurd worden. Daarna om de twee jaar. Vanaf het achtste levensjaar verandert dat in een jaarlijkse keuring. (4-2-2-1-1 etc.) Personenauto’s tot 3.500 kg die op diesel of lpg rijden, moeten vanaf het derde jaar jaarlijks worden gekeurd.(3-1-1-1 etc.) Auto’s van dertig jaar of ouder moeten tweejaarlijks een APK ondergaan. Heeft u een auto die vanaf 1 januari 1960 de weg op mocht, dan bent u vrijgesteld van APK-plicht.

Mag ik doorrijden met een afgekeurde auto?
Als je auto apk afgekeurd is mag je doorrijden indien de APK-vervaldatum nog niet verstreken is. Dan moet de auto wel voldoen aan de zogeheten ‘permanente eisen’ waaraan ieder voertuig moet voldoen.

Is APK hetzelfde als een onderhoudsbeurt?

Belangrijk om te weten: een auto met een geldige APK is niet gegarandeerd goed. De APK is alleen een controle op veiligheid en milieu en géén onderhoudsbeurt. Laat uw auto dus buiten de APK om altijd goed onderhouden volgens het boekje. Er kan immers ook vlak na een APK een gebrek ontstaan. De keuring kan door uw garagebedrijf wel gecombineerd worden met een onderhoudsbeurt.

BOVAG zoekt het uit!

De apk. Wat is het? Wanneer en hoe vaak moet jouw auto deze ondergaan? Je komt erachter in deze zesde aflevering van BOVAG zoekt het uit.

Waar kan ik mijn auto APK laten keuren?

Alleen een door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) erkende keurmeester bij een RDW-erkend bedrijf mag de APK van uw auto doen. De meeste BOVAG-autobedrijven zijn door de RDW erkend. U kunt ze herkennen aan een APK-vignet.

Zoek een BOVAG-Bedrijf in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.