Even snel tanken en weer verder rijden, dat kan niet meer als je in een volledig elektrische auto rijdt. Je zult rekening moeten houden met oplaadtijd en oplaadpunten. Dat geldt natuurlijk ook voor een (plug-in)hybride auto. Je wilt immers zoveel mogelijk uit de accu halen. Maar hoe werkt het opladen van een elektrische auto eigenlijk, hoe lang duurt het gemiddeld en waar kun je het doen? We hebben alles wat je moet weten op een rijtje gezet.
Het opladen van een elektrische auto kan gewoon thuis, maar duurt dan wel langer dan laden bij een publiek oplaadpunt. We hebben een overzicht van de mogelijkheden voor je samengesteld.
Je kunt je elektrische auto en plug-in hybride thuis opladen. Het is aan te raden om dat niet via een gewoon stopcontact te doen, waar je ook de stekker van de stofzuiger in steekt, maar via een thuislaadpunt aangesloten op een aparte groep. Dat gaat sneller en is veiliger.
Een thuislaadpunt kun je bij verschillende partijen aanvragen en soms levert jouw gemeente zelfs gratis een oplaadpunt. Je hebt voor een thuislaadpunt wel een eigen parkeerplaats nodig. Heb je die niet? Maak dan gebruik van een publieke oplaadpaal in de buurt. In sommige gemeentes kunt je ook zelf een publieke laadpaal aanvragen. Informeer naar de mogelijkheden bij die van jou.
Door heel Nederland staan (semi-)publieke oplaadpunten. Aan de openbare weg, maar ook bij bedrijven en parkeergarages. Sommige laadpalen zijn gratis, maar doorgaans heb je een abonnement nodig om te kunnen laden. In sommige gemeenten kun je zelf een publieke laadpaal aanvragen.
Voor een openbare laadpaal heb je een laadpas nodig. Die scant je bij het oplaadpunt voordat je gaat opladen. Vervolgens betaal je voor het aantal kWh dat je afneemt. Sommige aanbieders vragen daarnaast ook nog abonnementskosten. Afhankelijk van het type auto dat je hebt, duurt het laden van een lege accu aan een publieke oplaadpaal gemiddeld 4 uur.
Naast gewone laadpalen bestaan er ook snellaadpalen. Ze zijn iets schaarser dan gewone publieke laadpalen, maar er komen er steeds meer bij. Bij een snellaadpaal is jouw elektrische auto veelal binnen 30 minuten al voor 80% gevuld. Dat scheelt dus aanzienlijk wat tijd. Let op: niet iedere elektrische auto kan bij ieder snellaadpunt opgeladen worden. Kijk altijd even in het instructieboekje van jouw auto of vraag advies aan uw BOVAG-autobedrijf.
We hebben wat interessante oplaadweetjes voor je verzameld.
Kies voor een lange oplaadkabel als je ook onderweg oplaadt. Er kan een andere auto tussen de laadpaal en jouw auto staan.
Niet alle laadpalen zijn geschikt voor alle auto’s. Houd daar rekening mee als je je route uitstippelt.
Bij steeds meer parkeergarages kun je binnen het parkeertarief je accu opladen.
Ga altijd even na of je voor de plek waar je parkeert om op te laden wellicht ook nog gewoon parkeergeld moet betalen.
Of een auto kan snelladen hangt af van de accu van de auto en van de elektrische installatie (het batterijmanagementsysteem) in de auto. Kijk in het instructieboekje of vraag het je autobedrijf.
Of een auto kan snelladen hangt af van de accu van de auto en van de elektrische installatie (het batterijmanagementsysteem) in de auto. Kijk in het instructieboekje of vraag het je autobedrijf.