Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Auto winterklaar maken? Dit kun je zelf doen

Auto winterklaar maken? Dit kun je zelf doen

Verklein de kans op pech en ga ook in de winterperiode veilig op weg. Wat kan je hiervoor zelf doen? Hieronder vind je onze belangrijkste tips. Advies nodig? Rij dan even langs bij een BOVAG-autobedrijf. Goede reis!

Bevroren auto handvat

Zorg voor goed zicht

Zorg dat je goed zicht hebt tijdens het autorijden, zeker in de donkere maanden. Zorg ervoor dat er geen condens op je ruiten komt. Dit doe je door de airco te gebruiken. Heeft jouw auto geen airco? Zet dan de verwarming op de hoogste stand en richt de ventilatieroosters op de ruiten. Je kunt ook met een doek of zeem de ruiten schoonvegen of een condensspray gebruiken.

Was regelmatig je auto

Tijdens het autorijden wil je goed zicht hebben en goed gezien worden. Controleer daarom regelmatig de verlichting van je auto, zeker wanneer de dagen kort zijn. Zorg daarbij dat je lampen schoon zijn. Wist je dat een schone auto sowieso veiliger is? Je eigen zicht is beter en je bent beter zichtbaar voor anderen. Bovendien werken schone sensoren van veiligheidssystemen in moderne auto’s beter. Die sensoren zijn de digitale ogen van je auto, bijvoorbeeld voor het achteruitrijden of veilig inparkeren. Zijn deze vuil, stoffig of modderig? Dan kunnen ze niet of minder goed functioneren. Dus is de tip: rijd je auto in de wintermaanden regelmatig door de wasstraat.

Verdrijf condens

Voor de buitenkant van de autoruit is ruitenvloeistof het meest geschikte middel om goed zicht te houden. Controleer het vloeistofpeil regelmatig en vul deze op tijd bij. De wintervariant heeft een hogere concentratie anti-vriesmiddel, deze is geschikt voor temperaturen van -30 graden of zelfs minder. De wintervloeistof kun je trouwens ook prima in de warmere zomerperiode gebruiken.

Bevroren sloten en deuren voorkomen

Een frustrerend probleem dat tijdens de wintermaanden op kan treden: een bevroren slot van je auto. Dit geeft je vertraging en ongemak. Het kan zelfs leiden tot beschadiging van de sloten en sleutels als je niet voorzichtig handelt.

Het bevriezen van je slot kun je voorkomen door grafietpoeder in het slot te spuiten. En door de rubbers bij de deuren en achterklep met siliconenspray in te spuiten voorkom je dat de deur bij vorst niet meer open gaat. Het is natuurlijk ook handig om je auto 's nachts in een verwarmde garage te parkeren - als dat mogelijk is.

Zijn je sloten toch bevroren? Gebruik dan geen heet water om ze te ontdooien. Dit kan leiden tot barsten of andere schade aan de sloten. In plaats daarvan kun je een slotontdooier of een speciale de-icer gebruiken om het ijs te smelten.

Wil je specifiek advies voor jouw autosloten? Ga dan langs bij jouw BOVAG-autobedrijf.

Wees voorbereid op pech

Ondanks alles kan het toch voorkomen dat je te maken krijgt met autopech. Neem daarom altijd attributen voor pech onderweg mee. Denk bijvoorbeeld aan een gevarendriehoek, veiligheidshesje en EHBO-kit. Een krachtige zaklamp, ijskrabber, deken en warme kleding kunnen ook handig zijn.

Vind een autobedrijf bij jou in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.