In vrijwel geen ander land ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland. Fietsen maakt onderdeel uit van onze cultuur: wist je dat we in ons land maar liefst 23 miljoen fietsen bezitten? Het gebruik van de fiets is heel gewoon voor ons, maar dat geldt niet voor het dragen van een fietshelm. In dit artikel vind je veel feiten en weetjes over het dragen van een fietshelm, zodat je zelf de juiste afweging kunt maken of je wel of niet met een fietshelm op pad gaat.
Vooral de reden dat een fietshelm niet comfortabel zou zitten, is dankzij moderne technieken een achterhaald argument. De eerste modellen fietshelmen waren inderdaad zwaar, hadden een Calimero-uitstraling, ventileerden slecht en hadden een matige pasvorm. Maar tegenwoordig zitten fietshelmen licht en comfortabel, ventileren ze heel goed en zien er modern uit.
De buitenkant van de helm wordt de schaal genoemd, deze beschermt een fietser tegen harde en scherpe objecten. Er worden fietshelmen in één maat aangeboden (one size fits all), maar bij veel kwaliteitsmerken kun je kiezen uit drie maatvoeringen (S, M en L). Vaak past de helm beter en heb je hierdoor meer draagcomfort.
Een fietshelm moet voldoen aan de eisen van het CE EN 1078 keurmerk. Kwaliteitsmerken van fietshelmen zoals Abus, Bell, Giro, Lazer, Met, POC en Uvex voldoen aan deze eis. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor fietshelmen met het MIPS-systeem, de fietshelm heeft dan een extra binnenschaal die een klein beetje meedraait bij een eventuele val. Deze techniek vind je vooral bij helmen voor het wielrennen en mountainbiken.
Zoveel verschillende typen fietsen, zoveel verschillende soorten fietshelmen. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat voor ieder type fiets een specifieke helm te vinden is. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de helmen?
Deze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Let erop dat ze voldoen aan het CE EN 1078 keurmerk, dit vind je terug met een sticker aan de binnenkant van de helm.
Deze lijkt op een gewone fietshelm, maar deze heeft aan de zijkant en aan de achterzijde van de helm extra materiaal. Hierdoor worden de achterkant van je schedel en je slapen beter beschermd.
Deze heeft vaak een vizier tegen de zon en takken en loopt iets langer door aan de achterkant. Er bestaan ook fietshelmen met een afneembaar vizier.
Zoveel verschillende typen fietsen, zoveel verschillende soorten fietshelmen. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat voor ieder type fiets een specifieke helm te vinden is. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de helmen?
Fietshelm voor een racefiets: deze zijn vaak licht en ventileren maximaal. Je hebt keuze in verschillende prijsklassen. Vaak geldt: hoe lichter, hoe duurder.
Fietshelm voor een speed-pedelec: deze helm bevat vaak minder openingen en is wat zwaarder en nog veiliger. Logisch ook bij maximale snelheden tot 45 km/uur.
Fietshelmen voor kinderen: In verschillende maten en ook voor peuters en kleuters. Vaak hebben kinderhelmen een klein klepje tegen de zon.