Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Fietsen naar je werk: welke mogelijkheden heb je om een fiets te kopen?

Fietsen naar je werk: welke mogelijkheden heb je om een fiets te kopen?

Dat Nederland een uniek fietsland is, dat wist je waarschijnlijk wel. Alle Nederlanders samen bezitten zo’n 23 miljoen fietsen. En dat is niet voor niets: fietsen is gezond voor je, je bent vaak sneller op de fiets en het is één van de veiligste vormen van vervoer. Zo beweeg je heerlijk in de frisse buitenlucht en fiets je comfortabel dankzij de goede infrastructuur van veilige fietspaden. En dat smoesje van de regen? Nou, in Nederland is het zo’n 240 dagen per jaar de hele dag droog. Dus de kans is enorm groot dat je geen regenpak aan hoeft te trekken.

Man op elektrische fiets

Op de fiets naar je werk

Met de fiets naar school, voor een boodschap, een recreatief rondje fietsen of woon-werkverkeer met de fiets? Het kan allemaal. En bij het laatste ontdekken steeds meer Nederlanders hoe eenvoudig het is om met de fiets naar het werk te gaan. De gemiddelde afstand van het woon-werkverkeer in Nederland is namelijk nog geen 23 kilometer. En wist je dat vier van de tien Nederlanders zelfs hun woonplaats niet uit hoeft om naar het werk te gaan? Op de fiets naar je werk is daarmee een goed alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Zeker met een elektrische fiets ervaar je het gemak van een grotere actieradius en meer comfort. Zonder files of wachttijden ga je veilig en fluitend naar je werk en werk je tegelijkertijd aan je gezondheid.

Met een elektrische fiets naar het werk

Bij de elektrische fiets zijn de ontwikkelingen en de toepassingen de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. De compacte motoren vind je tegenwoordig terug op vrijwel alle soorten fietsen, van transportfiets tot speed-pedelec en van bakfiets tot elektrische vouwfiets. Met deze elektrische fietsen kun je op een comfortabele manier langere afstanden fietsen. Je bespaart tijd omdat je niet hoeft te wachten of in files staat. Ook bij een harde wind of zelfs met een mindere conditie kom je makkelijk op je bestemming. Daarbij bieden moderne e-bikes kwaliteit en betrouwbaarheid, zodat je altijd kunt vertrouwen op je fiets als dagelijks vervoersmiddel.

Stel dat je een fiets aan wilt schaffen, bijvoorbeeld om ermee naar je werk te gaan. Of om de kinderen van school te halen. Of voor een recreatief rondje met onderweg een koffiestop. Welke mogelijkheden heb je dan om een fiets te kopen? Een nieuwe of wil je toch liever een tweedehands? En is leasen een optie voor je? Hieronder lees je wat de verschillende mogelijkheden bij het kopen van een fiets zijn.

Een nieuwe fiets kopen

In Nederland worden jaarlijks ruim één miljoen nieuwe fietsen verkocht. Als koper kun je daarbij vaak zelf vaak de afmontage en de kleurstelling bepalen. Vrijwel altijd wordt deze fiets aangeschaft bij de vakhandel, omdat het daar mogelijk is om een proefrit te maken of om de huidige fiets in te ruilen. Bovendien kiezen kopers hiermee voor advies en de zekerheid van een professionele werkplaats. Houd er rekening mee dat je bij aanschaf van een nieuwe fiets zelf een verzekering af moet sluiten. Vaak krijg je bij de aanschaf korting op de eerste servicebeurten.

Vrouw op fiets

Een leasefiets van de zaak

Sinds 2020 zijn leasefietsen nog interessanter geworden, omdat de fiscale regels vereenvoudigd zijn. Hierdoor wordt het een stuk aantrekkelijker om een fiets van de zaak te gebruiken. Om ook privé van een leasefiets gebruik te kunnen maken, betaal je namelijk slechts 7% bijtelling. Deze methodiek kun je vergelijken met de bijtelling voor een auto van de zaak.

Wanneer een werkgever jou een leasefiets ter beschikking stelt, dan zit alles in de prijs inbegrepen. Zo betaal je niets extra’s voor het onderhoud, de verzekering of de eventuele pechhulp. Je werkgever kan je wel vragen om een eigen bijdrage voor de leasefiets.

Man met elektrische fiets

Private lease fiets

Ben je zzp’er of ben niet in loondienst? Of wil jouw werkgever niet meewerken aan een leasefiets van de zaak? Kies dan voor private lease. Hierbij heb je dezelfde voordelen als bij een leasefiets van de zaak, waardoor je zorgeloos kunt fietsen. De voordelen van private lease zijn dat je voor een vast bedrag per maand zorgeloos fietsplezier hebt, zonder bijkomende kosten. En bovendien hoef je de aankoopsom niet in één keer op tafel te leggen. De fiets blijft eigendom van de leasemaatschappij en kun je na afloop overnemen. Bij een BOVAG-fietsbedrijf kun je terecht voor een private lease fiets.

Man met rugzak op fiets

Een tweedehands fiets kopen

Je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands fiets te kopen. Daarmee kies je voor kwaliteit, zeker wanneer je voor een A-merk kiest. Tweedehands fietsen hebben een lange levensduur, waarbij de fiets op alle punten door een BOVAG-fietsvakman is geïnspecteerd en waarbij slijtage-onderdelen zijn vervangen. Daarmee heb je de zekerheid dat je op een betaalbare fiets nog lang plezier hebt. Ook krijg je zes maanden garantie van jouw BOVAG-fietsbedrijf, waar je verschillende typen fietsen vindt. Bovendien heb je bij e-bikes de keuze uit een gereviseerde of een nieuwe accu. Op de website viabovag.nl vind je een ruim aanbod tweedehands fietsen die voldoen aan de BOVAG-kwaliteitseisen.

Vrouw op fiets in weiland

Een fiets vanuit de werkkostenregeling (WKR)

Ben je werknemer en is jouw werkgever enthousiast om jou aan een fiets van de zaak te helpen? Dan kan jouw werkgever je hiervoor een renteloze lening of een vergoeding aanbieden. Hiervoor kunnen jullie gebruikmaken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het enige dat je nog zelf moet regelen is het onderhoud en de verzekering. Een prima manier om op eenvoudige vriendelijke manier snel op een nieuwe fiets naar je werk te rijden.

Vrouw op fiets in stad

Opknappen van je huidige fiets

En misschien vind je het helemaal niet nodig om een nieuwe fiets aan te schaffen of heb je er de ruimte niet voor. Gewoon, omdat je nog een goede fiets in je schuur hebt staan. Alleen, die heeft na al die jaren wel een opknapbeurt nodig om weer veilig het fietspad op te gaan.

Ga ook dan naar jouw BOVAG-fietsvakman. Hij of zij inspecteert met professionele apparatuur jouw fiets en kijkt naar de staat van je banden en naar de slijtagedelen, zoals je ketting, tandwielen en remmen. Kies je ervoor om je huidige fiets te laten herstellen, dan krijg je daar weer een lichtlopende fiets voor terug. Het is een betaalbare oplossing om weer veilige kilometers op de fiets te gaan maken. Bovendien krijg je bij een BOVAG-fietsbedrijf garantie bij het herstel van je fiets.

Man met fiets aan de hand

Kies voor een BOVAG-fietsbedrijf

Wat je keuze ook is om een fiets aan te schaffen, een BOVAG-fietsbedrijf bied je veel voordelen. Zij geven je zekerheid en bieden je de kwaliteit van de vakman, die bovendien vaak om de hoek zit. Je krijgt er vakkundig advies bij de aanschaf van een nieuwe of een gebruikte fiets of bij het herstel van je huidige fiets. Bovendien zorgen gekwalificeerde monteurs voor het onderhoud en de reparaties aan de fiets, of het nu om een e-bike een sportieve-, een vouw- of om een bakfiets gaat. Voor ieder budget en voor iedere fietswens kun je bij een BOVAG-fietsbedrijf terecht.

Kijk hier voor een adres bij jou in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.