Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Kampeermiddel inpakken en wegwezen

Kampeermiddel inpakken en wegwezen

En daar staat-ie dan, voor de deur: klaar voor het grote avontuur. Alleen nog even de vakantiespullen inladen. Wat kan er allemaal mee en waar moet je op letten als je straks op pad gaat?

Man die caravan inpakt

Laadvermogen

Het laadvermogen van je kampeermiddel is de maximaal toelaatbare massa, verminderd met het rijklaar gewicht (staat op het kentekenbewijs je caravan of camper). Meestal resteert een paar honderd kilo voor vakantiebagage, kampeermeubilair, kleding en voor een paar dagen proviand.

Inpakken

Wees bij het inpakken alert op overbelading. Niet alleen omdat het je een bekeuring kan opleveren, maar ook voor de verkeersveiligheid. De remweg wordt groter en met een caravan ben je vatbaarder voor slingeren.

Belaad de rechter- en linkerkant van je caravan of camper even zwaar, zodat het gewicht wordt verdeeld over de banden.

man die camper inlaadt

Plaats zware spullen zo laag mogelijk. Parkeer de voortent bijvoorbeeld in de auto, liefst tussen de voorstoelen en achterbank. En die volle watertank? Die is echt onnodig onderweg.

Zeker als je fietsen meeneemt op de dissel, kun je het reservewiel van de caravan beter onder het chassis laten plaatsen door de BOVAG Kampeervakman.

Rijden

Neem de belading van je caravan serieus en hou je aan de maximum snelheid, ook als je caravan een stabilisatorkoppeling hebt. Je kritische snelheid is de snelheid waarbij je caravan of vouwwagen een lichte pendelbeweging gaat maken. Overschrijd je die snelheid (bijvoorbeeld als je van een heuvel rijdt) dan ga je slingeren. En dan? Snelheid minderen of bijremmen en stoppen op de eerstvolgende parkeerplaats om zware bagage naar de as te verplaatsen. Let hierbij op dat je voldoende kogeldruk houdt.

Denk aan je kogeldruk

Op het typeplaatje van de trekhaak staat wat de maximale kogeldruk is; voor de meeste auto's is dat tussen de 55 en 70 kg. Wij adviseren dat maximum aan te houden, voor een goede wegligging.

Fietsen mee?

Gebruik de fietsendrager op de caravan alleen voor lichte (sport)fietsen. De beste plek voor zware fietsen en e-bikes is in de caravan. Liever niet? Dan bij voorkeur op de dissel. Maar let op: twee e-bikes plus de speciale e-bike fietsendrager wegen echter zomaar 70 kilo: daarmee overschrijd je snel de maximaal toegestane kogeldruk.

Kampeerideeën

1.

Vervang je zware stalen gasflessen voor één lichtgewicht kunststof gasfles.

2.

Volg een cursus rijden met een caravan of camper bij een BOVAG-rijschool. Bochtentechniek, het opvangen van slingerbewegingen, inparkeren: je leert het allemaal in een dag. Geschikt voor beginners én gevorderden.

3.

Controleer voor vertrek altijd even de bandenspanning. En let op de leeftijd van je gasslang in de disselkast, die vervang je elke vier jaar. Dat kan je BOVAG Kampeervakman natuurlijk ook even voor je doen.

4.

BOVAG Kampeervakman Gerard: "Soms komen we disselbakken tegen die helemaal vol zitten met spullen. Niet alleen slecht voor de kogeldruk, maar voldoende ventilatie is vanwege eventuele gaslekkage echt belangrijk op die plek."

Vind een BOVAG kampeervakman in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.