Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Kampeermiddel naar de stalling

Kampeermiddel naar de stalling

Als de vakanties er weer op zitten, verdwijnt je kampeermiddel naar de winterstalling. Liefst overdekt natuurlijk en, als het even kan, vorstvrij. Maar dat zijn lang niet alle stallingen. Waar moet je op letten?

Man en vrouw die zonnescherm uitklappen

Winterklaar: zo doe je dat

De belangrijkste stelregel bij het winterklaar maken van je kampeermiddel is: alle vloeistoffen eruit. Dan bedoelen we niet alleen de watertank, de eventueel aanwezige vuilwatertank, maar ook de boiler en de leidingen. En vergeet niet om ook die paar flessen wijn en de blikjes frisdrank te verhuizen naar thuis.

Boiler

De boiler is het meest kwetsbare onderdeel als het gaat om vorstschade, er blijft al snel wat water achter en dat kan genoeg zijn. Om de boiler leeg te laten lopen, open je alle aftapkranen, dus ook die van het waterleidingnet. Verder moet de kraan in de keuken openstaan en datzelfde geldt voor het fonteintje in de douche en de eventueel aanwezige douchekop. Schakel dan wel eerst het 12 Volt-net uit, zodat de pomp niet droog kan draaien. Als je kampeermiddel horizontaal staat, gaat het aftappen 't best. Verander eventueel alleen de stand van het neuswiel (omhoog of omlaag) tot je geen water meer uit het aftappunt onder je kampeermiddel ziet lopen.

Kies je stalling

Voor de winterstalling kun je op zoek naar een boerenschuur of een ongebruikte tuinkas. Maar er komen ook steeds meer professionele stallingsbedrijven, soms zelfs gecombineerd met een officiële BOVAG-werkplaats voor onderhoud, het inbouwen van accessoires en voor reparaties. Bij de ene stalling kun je je kampeermiddel onbeperkt buiten laten zetten; anderen rekenen een tarief per keer. Informeer daar vooraf naar. En zorg voor een goede verzekering: bij schade (of erger) is je kampeermiddel dan ook in de winterstalling goed verzekerd.

Auto met caravan erachter

Onderhoud, wat kun je zelf doen?

  • Schoonhouden: een schoon kampeermiddel gaat langer mee
  • Bandencheck: check op droogtescheurtjes en bandenspanning
  • Voorkom vochtproblemen: tap al het water af en ventileer goed
  • Raamrubbers & scharnieren: schoonhouden en inspuiten met siliconenspray

Kampeerideeën

1.

Bij veel BOVAG-kampeerbedrijven kun je je caravan, camper of vouwwagen ’s winters ook stallen. En heeft het bedrijf zelf geen stalling, dan heeft hij ongetwijfeld tips voor je.

2.

Anton: "Ik breng de caravan altijd meteen na de vakantie weg voor een beurtje. In het voorjaar zijn er altijd wachtrijen bij m'n kampeerbedrijf. Ik vind het wel zo'n lekker idee dat de caravan altijd voor het grijpen staat in de stalling"

3.

Regel de onderhoudsbeurt tijdig, want niets is zo vervelend als te moeten wachten. Slim is om meteen na je vakantie een beurt in te plannen. In het voorjaar zijn er vaak wachttijden.

4.

Joop: "Wij brengen de caravan elke twee jaar weg voor onderhoud. Omdat we veel kilometers maken wisselen we de uitgebreide BOVAG Onderhoudsbeurt af met de BOVAG Onderstelbeurt, waarbij alleen de belangrijkste onderdelen op en rond het chassis worden nagekeken"

Vind een BOVAG kampeervakman in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.