Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Kamperen: de papierwinkel

Kamperen: de papierwinkel

Of het nu gaat om een gebruikte of een nieuw exemplaar, de koop van een caravan, camper of vouwwagen is een grote aanschaf. Daarmee wil je straks op de camping geen zorgen, kies daarom voor een BOVAG-kampeerbedrijf.

Familie aan tafel voor caravan

Garantie

Meer over garantie op aankoop, reparaties, onderhoud, schade én apk.

Op elke caravan met een aanschafprijs vanaf € 3.500, en op elke vouwwagen vanaf € 2.000 krijg je maar liefst 12 maanden garantie. Op elke gebruikte camper vanaf € 12.500 krijg je 12 maanden (tot een max van 20.000 km). Als er binnen deze periode iets kapot gaat of niet naar behoren werkt, dan kun je bij je eigen BOVAG-kampeervakman terecht voor reparatie of vervanging van onderdelen.

Man die sleutelt aan vouwwagen

Ook bij herstelwerkzaamheden heb je garantie bij een BOVAG-kampeerbedrijf. Voor caravans en vouwwagens geldt 6 maanden garantie op reparaties en onderhoud en voor campers 3 maanden. En bij verzekerde schade loopt de garantie zelfs op tot 48 maanden. Met andere woorden: bij BOVAG zit je gewoon goed. En bij meningsverschillen over garantiekwesties of onderhoud? Dan kun je terugvallen op BOVAG Hulp bij Klachten, www.bovag.nl/hulp-bij-klachten. Op BOVAG kun je rekenen!

Verzekering

Welke verzekeringen zijn er voor je caravan, camper of vouwwagen?

Een caravan- of vouwwagenverzekering is niet wettelijk verplicht. Zodra je ‘vakantiehuisje’ is aangekoppeld, valt de deze onder de verzekering van de auto. De schade die je aan anderen veroorzaakt, is dus gewoon gedekt via de WA-verzekering van de auto. Maar dat geldt niet voor schade aan je eigen kampeermiddel, daar heb je een aanvullende verzekering voor nodig.

Man achter het stuur van een camper

Een caravan- of vouwwagenverzekering sluit je af om schade aan je eigen kampeermiddel te dekken (ook in de stalling) en om verzekerd te zijn voor diefstal. Een standaard verzekering geeft een beperkte dekking; bij een allrisk verzekering ben je ook verzekerd tegen schades die ontstaan door eigen schuld en ongevallen, waarbij het hele voertuig total loss raakt.

Een WA-verzekering voor de camper is wettelijk verplicht, net zoals bij personenauto's en motorfietsen. Zo'n verzekering sluit je af om schade aan anderen te dekken. Een standaard verzekering geeft een beperkte dekking. Sluit je een all risk verzekering af, dan ben je ook verzekerd tegen schades die ontstaan door eigen schuld en ongevallen, ook als je camper onverhoopt total loss raakt.

Nieuwwaarderegeling

Interessant is de nieuwwaarderegeling van veel verzekeraars: gedurende de eerste jaren ontvang je de volledige nieuwwaarde bij een totaalverlies en diefstal. Daarna geldt pas de dagwaarde.

Rijbewijsrichtlijnen

Het grootste misverstand van de eeuw: om een caravan te trekken heb je rijbewijs BE nodig. Nou, niet dus. Sinds 2013 zijn de regels veranderd. Als het maximum toegestane gewicht van de auto plús het maximum gewicht van de caravan (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 3.500 kg blijft, heb je aan rijbewijs B voldoende. Een standaard rijbewijs B is ook voor de meeste campers voldoende. Alleen voor campers met een maximum toegestane massa (de optelsom van eigen gewicht plus laadvermogen) boven de 3.500 kg, is rijbewijs C verplicht. Voor de grote jongens hoef je niet meteen je volledige vrachtwagenrijbewijs te halen, voor campers tussen 3.500 en 7.500 kg is C1 voldoende.

Kentekenbewijs

Wanneer heeft een caravan of vouwwagen een eigen kentekenbewijs nodig?

Aanhangers met een toegestane massa (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 750 kg hebben geen eigen kentekenbewijs nodig. Bagagewagentjes, de meeste vouwwagens en lichte caravans voeren dus hetzelfde kenteken als de trekkende auto, op een witte plaat.

Man die vouwwagen koppelt aan auto

Vanaf 750 kg hebben caravans en andere aanhangers wel een eigen nummerplaat en een eigen kentekenbewijs. Daarop staat onder meer het chassisnummer en de ‘datum eerste toelating’. Het feitelijke bouwjaar van de caravan vind je op het typeplaatje (vaak op de rechterzijkant of bij de dissel).

Nieuwe campers krijgen vanaf 1 januari 2014 een kentekencard in plaats van een papieren kentekenbewijs. Die moet je altijd bij je hebben als je met de camper op stap bent. Op de card staan onder meer: de massa rijklaar, de maximum toegestane massa en de technische maximum massa. Ook het aantal zitplaatsen dat met veiligheidsgordels is uitgevoerd, staat aangegeven op het kentekenbewijs; meer mensen mogen dus niet vervoerd worden in de camper.

Uitlenen aan kinderen

Als je je kampeermiddel een poosje niet zelf gebruikt, zou je hem kunnen verhuren. Maar dan ben je niet automatisch verzekerd voor schade. Je zult hiervoor schriftelijk toestemming moeten vragen aan je verzekeringsmaatschappij. Vaak is het wel toegestaan om je kampeermiddel uit te lenen, zonder dat je hiervoor een vergoeding ontvangt. Aan je kinderen of aan vrienden bijvoorbeeld. Check dit wel eerst even bij je verzekeraar.

Camper: groene kaart en apk

Dit moet je weten over de groene kaart en apk als je met de camper op vakantie gaat.

Camperverzekeraars verstrekken elk jaar de zogenaamde Groene Kaart. Het is niet verplicht om dat internationale verzekeringsbewijs bij je te hebben, bij controles in Europa kan de politie via centrale registers namelijk direct zien of de camper verzekerd is. Toch is het wel een aanrader om het document mee te nemen, zodat je alle verzekeringsgegevens bij je hebt én de contactgegevens van instanties waar je terecht kunt bij een ongeval, schade of pech. Er zijn overigens ook landen waar de Groene Kaart nog wel verplicht aanwezig moet zijn, zoals Albanië, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina en Marokko.

Volkswagen busje

Net als personenauto's zijn ook campers apk-plichtig, zodra ze drie jaar oud zijn. Vanaf dat moment is een jaarlijkse apk-keuring noodzakelijk, ook als de wagen stilstaat. De datum waarop de camper apk-gekeurd moet zijn, check je eenvoudig door je kenteken in te voeren op www.rdw.nl onder het kopje 'vervaldata en historie'. Vaak heeft je eigen BOVAG-kampeerbedrijf een RDW-erkenning om de apk uit te mogen voeren. Het is niet verplicht om het keuringsrapport bij je te hebben tijdens het rijden, maar in sommige Europese landen kan er bij politiecontroles nog wel naar gevraagd worden.

Kampeerideeën

1.

Bij het kiezen van een verzekering is het slim je even te verdiepen in de voorwaarden. De ene maatschappij hanteert de nieuwwaarderegeling gedurende drie jaar, andere verzekeraars hanteren zelfs vier jaar

2.

Kijk ook even hoe verzekeraars omgaan met bijvoorbeeld hagelschade (uitgesloten of inbegrepen?) en huisraad: bij de ene verzekering is de camera meeverzekerd, bij de andere niet. Of alleen als hij in een speciale camper- of caravankluis worden opgeborgen

3.

Verzekeringsmaatschappijen eisen vaak dat je de caravan beveiligt met een disselslot of een wielklem. Of allebei. Lees dus ook de kleine lettertjes.

4.

Wat je auto mag trekken (maximum aanhangergewicht) vind je op het kentekenbewijs van de auto. Of je tikt even je kenteken in op de website van de RDW: www.rdw.nl. Vrijwel alle BOVAG-rijscholen geven die opleiding, zowel het praktijkdeel als het vereenvoudigde theoriegedeelte. Zoek hieronder naar een rijschool bij jou in de buurt.

Vind een BOVAG kampeervakman in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.