Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Kamperen: elektra & gas

Kamperen: elektra & gas

Zowel in de camper als in de caravan zitten twee stroomnetwerken: 12 Volt voor onder meer de ingebouwde verlichting en de USB-oplaadpunten, en 230 Volt voor de stopcontacten.

Twee kinderen op bed in caravan

Koelkast en kachel

De koelkast is een bijzondere: onderweg werkt die op 12 Volt (op de stroomvoorziening vanuit de auto), op de campingplek aan de stroompaal op 230 Volt en is die er niet, dan werkt hij op gas.
Nog zo'n 'alleseter' is de kachel. Die werkt op gas, maar er zijn ook uitvoeringen met een extra elektrische warmtespiraal. Stroom heb je sowieso nodig voor de ringverwarming die de warme lucht verspreid. En de automatische piëzo-ontsteking van de kachel? Dat vonkje komt uit een (hittebestendige) batterij die ín de kachel is geplaatst.

Gas

Waar moet je op letten?

In en onder de camper én de caravan zijn gasleidingen gemonteerd. Een belangrijk onderdeel is de gasslang (in de disselbak of gaskast). Omdat er na verloop van tijd droogtescheurtjes in de slang kunnen ontstaan, wordt geadviseerd om de gasslang na vier jaar te vervangen. Je kunt zelf eenvoudig zien wanneer, het productiejaar staat er namelijk op vermeld. Een ander onderdeel is de drukregelaar; die zorgt voor een constante gasdruk naar de verbruikers. Afhankelijk van het model moet een drukregelaar elke tien jaar worden vervangen.

Gas knop in camper

Regelmatig onderhoud aan de gasinstallatie is belangrijk: een loszittende gasleiding kan door trillingen gaan lekken. Tijdens de BOVAG Onderhoudsbeurt wordt de gasleiding afgeperst en gecontroleerd op gasdichtheid. Een veilig idee!

In Nederland heb je de groene stalen gasflessen en de lichtgewicht gasflessen van kunststof en van aluminium. Maar die kun je niet in alle landen omruilen of laten vullen. Zorg dus vooraf dat je goed op de hoogte bent van de soorten gasflessen in je favoriete vakantieland.

Gascontrole

Veiligheid is belangrijk bij het kamperen. Laat daarom regelmatig de gasinstallatie van je caravan of camper controleren. Dit is een standaard onderdeel van de BOVAG Onderhoudsbeurt. Ga je naar een Duitstalig land op vakantie? Om toegang te krijgen tot sommige campings heb je een G607-keurmerk nodig. Je kunt voor dit keurmerk terecht bij ruim honderdvijftig BOVAG-bedrijven. Zoek onderaan de pagina een BOVAG Kampeervakman bij jou in de buurt.

Elektra

In je caravan of camper vind je op allerlei plekken 230V-stopcontacten, een aardlekschakelaar en steeds vaker ook USB-oplaadpunten. De stroompaal op de camping levert doorgaans 6 Ampère levert, maar steeds vaker ook 10 Ampère. Er zijn overigens ook koffiezetters, waterkokers of zelfs oventjes met een lager vermogen verkrijgbaar, zodat je op de camping nooit in de problemen komt.

Uiterste houdbaarheidsdatum

  • Stalen gasflessen moeten na 10 jaar opnieuw worden gekeurd
  • Vervang de gasdrukregelaar elke 10 jaar
  • De oranje gasslang (propaan) vervang je elke 4 jaar
  • De zwarte slang voor butaangas: elke 2 jaar vervangen
Gasfles

Kampeerideeën

1.

Monique: "We waren helemaal verliefd op onze nieuwe caravan, maar pas in Frankrijk ontdekten onze pubers dat er maar één USB-poort in zat. Dat kun je met al die iPads en mobieltjes echt niet hebben. Na de vakantie hebben we er meteen een paar bij laten maken."

2.

André: "Afgelopen winter heb ik een DuoControl in de disselkast laten monteren. Als de ene gasfles leeg is, wordt automatisch de andere aangekoppeld. Had ik jaren eerder moeten doen!"

3.

Laat onderhoud van de kachel over aan de expert. Wat je wél zelf kunt doen, is het vervangen van de batterij van de piëzo-ontsteking. Kies dan meteen voor een hittebestendige batterij van Truma.

4.

Ampère, Volt en Watt, hoe zat het ook alweer? Als je het vermogen van een apparaat (Watt) deelt door de spanning (Volt), dan krijg je de stroomsterkte in Ampère. Een haarföhn van 1.000 Watt trekt dus zo'n 4,35 Ampère (1.000 Watt gedeeld door 230 Volt).

Vind een BOVAG kampeervakman in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.