Bovag logo
 1. HOME
 2. >
 3. Thema's
 4. >
 5. Motoronderhoud in het najaar

Motoronderhoud in het najaar

Met een zomer vol mooie en warme dagen heb je kunnen genieten van je motor. Je bent dagjes gaan toeren of bent op de motorfiets op vakantie geweest. Na alle arbeid is het tijd voor een onderhoudsbeurt. Voor zowel doorrijders als stallers is het belangrijk de motor voor te bereiden op het koude(re) seizoen. Zo kun je er vanuit gaan dat je komende lente weer zonder problemen kunt toeren met je gemotoriseerde tweewieler.

Man in werkplaats met motor

Waarom onderhoud in het najaar?

1.

Het najaar is een rustigere periode om de motor een onderhoudsbeurt te geven dan de lente. In het voorjaar kun je te maken krijgen met lange wachttijden voor een afspraak met het motorbedrijf waardoor je dagen later pas de weg op kunt.

2.

De zomer is voorbij, het wordt kouder. Koud asfalt en koude banden zorgen voor minder grip. Het starten van de motor kan lastiger zijn omdat de accu koud is en daardoor minder capaciteit heeft. Koude motorolie zorgt voor meer inwendige wrijving van de motor. Als je wilt doorrijden moet je motor dus in topconditie zijn.

3.

Ook voor de staller is het belangrijk de motorfiets een onderhoudsbeurt te geven. Denk bijvoorbeeld aan roestvorming. Ook kan condens en vuil in de motorolie voor oxidatie van motoronderdelen zorgen. Vocht in de remvloeistof kan zorgen voor vastzittende remmen en vocht op elektrische contacten kan voor storingen zorgen na de winter.

4.

​Bij een BOVAG-motorbedrijf kun je terecht voor een onderhoudsbeurt waardoor je verzekerd bent van goede service, kwaliteit en garantie. Met een onderhoudsbeurt voor je motor in het najaar wordt de motorfiets beschermd tegen weer en wind.

Kies voor motoronderhoud in de winter

Wat is het voordeel van winteronderhoud? Dit korte filmpje geeft het antwoord op deze vraag. Onderhoud van de motor is letterlijk van levensbelang. Ernst-Jan van Dijk legt uit waarom.

Een onderhoudsbeurt voor je motor in het najaar heeft als voordeel dat de wachttijd voor een afspraak met een motorbedrijf korter is dan in het voorjaar. Bekijk snel welk BOVAG motorbedrijf bij jou in de buurt is gevestigd! Er zijn ruim 9.000 BOVAG bedrijven in Nederland dus er is er altijd een dichtbij! Het BOVAG-keurmerk staat voor betrouwbaarheid, kwaliteit, service en garantie.

Wat houdt de onderhoudsbeurt voor de motor in?

Tijdens de onderhoudsbeurt wordt de motor gecontroleerd op ruim tien verschillende punten. De punten waar je motorfiets op wordt gecontroleerd:

 • Motorisch gedeelte
 • Brandstofvoorziening
 • Uitlaatsysteem/Emissie
 • Ophanging/Stuurinrichting
 • Aandrijving
 • Verlichting
 • Elektrisch gedeelte
 • Remsysteem/inrichting
 • Kuipen/Kuipdelen/Accessoires
 • Banden/Wielen
 • Algemeen/Bedieningskabels


Zo hoef je in het voorjaar enkel nog de vloeistofniveaus en bandenspanning te testen. Je bent er na deze najaarsonderhoudsbeurt zeker van dat je op de eerste zonnige lentedag de weg op kunt met je motorfiets! En als doorrijder verklein je de kans op problemen in de winter.

Zoek een BOVAG-Bedrijf

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.