Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Op zomerbanden de lente in

Op zomerbanden de lente in

Het is weer tijd voor zomerbanden! Als de gemiddelde temperatuur weer boven de 7 ºC komt, meestal rond de zomertijd, is het tijd om je winterbanden weer om te wisselen voor zomerbanden. Dit is beter voor de veiligheid, de kosten en het milieu. Met zomerbanden rijd je zuiniger, heb je minder slijtage aan je banden, een kortere remweg en meer grip op de weg. Genoeg redenen om je winterbanden weer terug te wisselen naar zomerbanden.

Autoband

Voordelen

1.

Meer grip

Zomerbanden hebben door de andere rubbersamenstelling meer grip op de weg waardoor het veiliger is om bij temperaturen boven de 7 graden met zomerbanden te rijden

2.

Kortere remweg

Door de andere samenstelling van het rubber van de zomerband heeft deze een veel kortere remweg. Op een zeer warme zomerdag (35 graden) sta je bij een snelheid van 100 km/u 16 meter eerder stil.

3.

Zuiniger

In de zomer is het brandstofverbruik voor winterbanden hoger dan voor zomerbanden. Op zomerbanden rijd je dus zuiniger. Een ruwe schatting is €50 per auto. Die 400.000 automobilisten die doorrijden op winterbanden laten samen dus €20 miljoen “in rook opgaan” (CO2, NOx en Fijnstof).

4.

Minder slijtage

Zomerbanden slijten minder snel dan winterbanden in de zomertijd. Ook dit heeft weer te maken met de samenstelling van het rubber. De samenstelling van het rubber van zomerbanden is anders dan die van winterbanden.

Wissel is controlemoment

Bandenwissel geeft extra check en extra veiligheid. De bandenwissel is meteen een mooi moment om alle banden weer eens goed te (laten) inspecteren op slijtage, beschadigingen en bandenspanning. Dat zou eigenlijk iedere maand moeten gebeuren, maar automobilisten doen dat te weinig. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de auto’s die ’s winters op zomerbanden rijden ten minste één band heeft met slijtage of een beschadiging. Voor auto’s met winterbanden is dat ‘maar’ 14%. Automobilisten die het hele jaar doorrijden op dezelfde banden missen de extra controles op de staat van de banden tijdens de bandenwissels.

Bandenrubber heeft optimale werktemperatuur

De eigenschappen van rubber zijn afhankelijk van de temperatuur. Iedere rubbersoort heeft een eigen temperatuur waarbij het optimaal presteert. Onder die temperatuur wordt het rubber harder, daarboven wordt het rubber zachter. Bij een te hard of te zacht rubber vermindert de grip en stijgt de slijtage. Bandenfabrikanten gebruiken verschillende soorten rubber voor zomer- en winterbanden. Bij winterse temperaturen is de winterband in het voordeel, bij zomerse temperaturen is de zomerband de beste keuze. Het omslagpunt ligt ongeveer op 7°C.

Band die vastgeschroefd wordt

Kies de beste band

Hoe kies je de beste band voor jouw auto? De website kiesdebesteband helpt je daar graag bij. Klik verder voor informatie, weetjes en feiten rondom zomer- en winterbanden. Over bandenspanning en het waarom van het wisselen in voor-en najaar bijvoorbeeld. Check de filmpjes en de downloads en de keuze voor de beste band is snel gemaakt.

Meer informatie

Tips

1.

Gebruik nooit zomer- en winterbanden door elkaar. Door het verschil in grip kan de auto gemakkelijk in een slip raken en rondtollen in een bocht of bij het remmen.

2.

Zo’n 5 procent van de auto’s gebruiken All-Seasonbanden. All-Seasonbanden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden. Deze banden presteren nooit echt slecht, maar ook nooit optimaal. Het is een goed alternatief voor bijvoorbeeld een tweede auto, die relatief weinig rijdt en die je kan laten staan bij extreem weer. Maar de beste prestaties krijg je met twee sets banden: zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.