Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Rijden met een caravan of vouwwagen. Wat zijn de regels?

Rijden met een caravan of vouwwagen. Wat zijn de regels?

In de meeste gevallen mag je met een Rijbewijs B gewoon rijden met een caravan of vouwwagen achter de auto. Maar er zijn uitzonderingen. En niet elke auto is geschikt als trekauto. Wat zijn de regels?

Caravan aan auto

Check eerst je papieren

Wil je de weg op met een caravan of vouwwagen achter de auto? Dan doe je er goed aan de geldende regels te kennen. Om te checken of je goed zit, zijn drie dingen van belang:

  • De auto

Hoe zwaar is je auto en wat mag hij trekken?
Check het kentekenbewijs of de website van de RDW.
Zoek op wat het beladen gewicht is (toegestane max. massa voertuig).

  • Het kampeermiddel

Hoeveel weegt de caravan of vouwwagen en wat is de capaciteit?
Check het instructieboekje, het kentekenbewijs of de website van de RDW.
Zoek op wat het beladen gewicht is (toegestane max. massa voertuig).

  • Je rijbewijs

Check wat jij volgens je rijbewijs wel en niet mag.

Welk rijbewijs geldt voor welke combinatie?


Hoe bereken je het gewicht?

Het doet er niet toe of je de auto of caravan wel of niet volgepakt hebt met bagage. Om te bepalen welk rijbewijs je moet hebben, reken je altijd met het beladen gewicht van zowel de auto als de caravan. Beladen gewicht wordt ook wel totale massa genoemd. En weegt jouw caravan dus 750 kg of minder dan mag je er altijd mee rijden, welk rijbewijs je ook hebt.

Praktijkvoorbeeld
Stel, op het kentekenbewijs van je auto staat dat de auto 2.100 kg weegt. Jullie caravan weegt leeg (ledig gewicht) 600 kg en mag je, volgens het kentekenbewijs, maximaal beladen tot 1.600 kg (caravan inclusief bagage). Om te bepalen welk rijbewijs je voor deze combinatie nodig hebt, tel je het gewicht van de auto (2.100 kg) en het beladen gewicht van de caravan (1.600 kg) bij elkaar op. Dan kom je in dit geval op een totaal van 3.700 kg. Dat is meer dan 3.500 kg, dus heb je Rijbewijs B+ (code 96) of Rijbewijs BE nodig.

Let op: bovenstaande rekensom zegt alleen iets over het benodigde rijbewijs, maar staat los van de vraag of jouw auto überhaupt ook de betreffende caravan mag trekken. Die informatie vind je op het kentekenbewijs van de auto.

Wees verstandig met beladen

In het instructieboekje of op het kentekenbewijs van de caravan of vouwwagen vind je meer informatie over de laadcapaciteit. Te zwaar beladen is niet alleen verboden, maar ook onverstandig met het oog op de verkeersveiligheid en de veiligheid van jezelf en je passagiers. En als je onderweg naar je vakantiebestemming wordt aangehouden, kan je bekeurd worden bij overschrijding van het maximum. Je kunt zelfs op twee manieren overschrijden: het maximum dat je auto mag trekken en het maximum dat je de caravan mag beladen.

Twijfel je hierover of heb je vragen? Stel ze dan aan de BOVAG-kampeervakman.

BOVAG zoekt het uit

In aflevering vier (seizoen 3) gaat het over het rijden met een caravan of aanhangwagen. Je wilt graag op pad met je caravan of je wilt iets vervoeren met je trailer of aanhanger. Wat zijn de richtlijnen en welk rijbewijs heb je nodig?

Vind een BOVAG-kampeervakman bij jou in de buurt!

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.