Bovag logo
 1. HOME
 2. >
 3. Thema's
 4. >
 5. Schade aan een auto met rijhulpsystemen: hoe weet je of je weer veilig de weg op kunt?

Schade aan een auto met rijhulpsystemen: hoe weet je of je weer veilig de weg op kunt?

Autoschade is erg vervelend en komt altijd ongelegen. Om schade aan je auto deskundig en professioneel te laten herstellen kun je terecht bij een autoschadeherstelbedrijf. Zij zijn hierin gespecialiseerd, hebben kennis van de laatste technieken en beschikken over moderne apparatuur. En dat is belangrijk, want het herstellen van autoschade is in de afgelopen jaren veel kennisintensiever en complexer geworden. Neem de cosmetische schade aan je auto bijvoorbeeld. Die kun je zelf waarschijnlijk wel waarnemen. Maar hoe weet je of dat de enige schade is die je aan je auto hebt?

Auto in reparatie

Moderne auto heeft rijhulpsystemen

Tegenwoordig worden moderne auto’s modulair geassembleerd en voorzien van geavanceerde technische- en veiligheidsapplicaties. Met deze rijhulpsystemen kun je veiliger autorijden. Dankzij deze slimme systemen wordt bijvoorbeeld de snelheid vastgehouden, houdt de auto automatisch afstand tot een voorligger en kun je eenvoudig inparkeren of achteruitrijden. Hiervoor maakt een auto gebruik van sensoren, computers, camera’s, radar en lidar.

Voorbeelden en taken van Advanced Driver Assistance Systems

 • Vermoeidsheidsherkenning – Bestuurder krijgt een melding bij vermoeidheid
 • Lane-assist – Bestuurder krijgt een signaal bij overschrijden witte lijn
 • Park-assist – Laat een auto automatisch inparkeren
 • Camera – Hiermee kan een bestuurder zien wat er zich achter het voertuig afspeelt
 • Adaptive cruise control – Regelt de snelheid en volgafstand met andere auto’s
 • Regensensor – Zorgt voor optimaal wisgedrag bij neerslag
 • Automatic emergency brake – Automatisch opvoeren van de remdruk bij een dreigende noodsituatie


Verschillende van deze Advanced Driver Assistance Systems (ADAS-systemen) zijn vanaf 2022 verplicht voor elke nieuw verkochte auto in de EU. Alleen, het lastige van deze systemen is dat ze lang niet altijd zichtbaar zijn. De sensoren of camera’s van de ADAS-systemen moeten na een schade daarom altijd gecontroleerd worden.

Schade aan auto met ADAS-systemen

Wanneer jouw auto schade heeft, dan kan dit namelijk invloed hebben op het functioneren van rijhulpsystemen. De schade aan deze ADAS-systemen is niet zichtbaar en vaak complex. Het is vanzelfsprekend heel belangrijk dat je zeker weet dat deze systemen nog goed werken na schade. Anders stap jij in een auto, waarbij systemen jou de verkeerde informatie geven. Met alle mogelijke gevolgen, dus dat kun je beter voorkomen.

Auto met missende voorkant

Belangrijk dat rijhulpsystemen na schade rijden nog werken

Laat dus bij autoschade de ADAS-systemen van jouw auto controleren en eventueel kalibreren door een specialistisch autoschadeherstelbedrijf. Zij hebben hiervoor de kennis en de gespecialiseerde apparatuur beschikbaar, waarmee ze de systemen van jouw auto kunnen kalibreren. Dat kan op twee manieren: rijdend met de auto (dynamisch kalibreren) of bij stilstand (statisch kalibreren). Functioneert een onderdeel niet? Dan kunnen zij dit vervangen, coderen en kalibreren. Alleen op die manier kan de veiligheid van je auto ook na herstel worden gegarandeerd.

Jouw auto laten repareren bij een BOVAG-schadeherstelbedrijf

Heb je schade aan jouw auto en twijfel je of de rijhulpsystemen nog optimaal functioneren? Kies dan voor een BOVAG-schadeherstelbedrijf. Dan ben je gegarandeerd van veilig en kwalitatief schadeherstel. Zij hebben de modernste apparatuur en kennis in huis om jou weer met een gerust gevoel op weg te laten gaan.

Mankeert er iets aan een onderdeel van het ADAS-systeem van jouw auto? Dan kunnen zij dit professioneel oplossen. Want: BOVAG staat voor vakmanschap, hanteert strenge normen en houdt toezicht op kennis van schadeherstel. Bovendien wordt een BOVAG-schadeherstelbedrijf altijd erkend door jouw verzekeraar en krijg je maar liefst vier jaar garantie op het schadeherstel.

Kijk hier voor een adres bij jou in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.