Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Veilig op weg met de BOVAG Camperkeuring

Veilig op de weg met de BOVAG Camperkeuring

Steeds meer Nederlanders ontdekken het gemak en het comfort van een camper. In de afgelopen jaren is het aantal campers dan ook flink toegenomen. Heb jij ook een camper aangeschaft? Een gloednieuwe die voldoet aan al jouw kampeerwensen? Of heb je een tweedehands camper gekocht, van een particulier wellicht? Of misschien heb je er zelf één gebouwd? Om veilig en met een gerust gevoel op pad te gaan, kun je bij BOVAG terecht voor de BOVAG Camperkeuring. Op deze pagina lees je wat deze unieke keuring precies inhoudt.

Koppel kijkt op kaartje aan tafel met camper op de achtergrond

Voordelen camper

Met een camper kun je rondtrekken, terwijl je al je eigen spullen meeneemt. Dat is het bijzondere aan een camper: het is een geavanceerd voertuig én een kampeermiddel. Het voordeel daarvan is dat je snel op pad kunt gaan, ook voor een spontaan kampeertripje. Ook voor langere vakanties of verre bestemmingen is een camper heel geschikt. Of je nu veel kilometers maakt of je camper vooral gebruikt voor korte kampeervakanties, je wilt veilig de weg op gaan en niet voor verrassingen komen te staan wanneer je gaat kamperen. Dat vraagt om specifieke kennis van een specialist die zowel het kampeergedeelte als het technische gedeelte begrijpt.

Een camper is een technisch product. Dat betekent dat niet alleen bij het rijden slijtage optreedt, maar dat dit juist gebeurt wanneer een camper langere tijd stil staat. Bovendien is een camper gevoelig voor vocht. Dat zorgt niet alleen voor minder comfort maar ook dat onderdelen aangetast kunnen worden.

Waarom een BOVAG Camperkeuring?

Periodiek onderhoud van jouw camper is belangrijk. Het voorkomt zorgen, het verlengt de levensduur van je camper én het is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Bij de aanschaf van een camper kun je gebruikmaken van een aankoopcontrolecheck. Maar zeker wanneer je jouw camper niet via de vakhandel hebt gekocht of zelf hebt gebouwd, dan is deze check niet voldoende.

Een BOVAG Camperkeuring is door BOVAG-camperspecialisten ontwikkeld. Daarbij wordt zowel het autotechnische als het leefgedeelte - de opbouw - gecontroleerd. Zo kun je onbezorgd op pad gaan en kamperen. Deze keuring is interessant voor nieuwe, gebruikte en zelfgebouwde campers:

  • Als eigenaar van een nieuwe camper wil je dat jouw camper periodiek door een specialist wordt gekeurd. Zo kun je alle seizoenen veilig en gerust op pad. Bovendien verlengt het de levensduur, omdat onderdelen onderhouden en daardoor betrouwbaar blijven.
  • Heb je een gebruikte camper aangeschaft? Met de BOVAG Camperkeuring weet je zeker wat je hebt gekocht. Want wanneer je je gebruikte camper na laat lopen door een vakman, ga je vanaf de eerste kilometers met een gerust gevoel op pad.
  • Wanneer je zelf een camper hebt gebouwd, dan wil je zeker weten dat je overal aan hebt gedacht. Laat hem voor je op reis gaat keuren door onze camperspecialist, ook voor advies staat die altijd voor je klaar.
Man sleutelt aan camper deurtje

Verschil tussen een BOVAG Camperkeuring en apk

Een camper is in de basis een auto waarvoor de wettelijke apk geldt. Maar zo’n apk is slechts een momentopname en een basischeck, waarbij alleen naar de technische delen van het onderstel, het chassis en de motor gekeken wordt. Zo kan de profieldiepte van een band wettelijk nog voldoen, maar vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is dat eigenlijk te weinig. Zeker als je bedenkt wat het gewicht is van een volgeladen camper.

Bij de camperkeuring kijkt een BOVAG-specialist verder. Naast de keuring kan het nodige onderhoud aan het autotechnische- en kampeergedeelte van je camper gedaan worden. Desgewenst kunnen bovendien alle mogelijke accessoires in- en opgebouwd worden. Een BOVAG Camperkeuring geeft je veel meer zekerheid die vaak ontbreekt bij een apk.

Onderdelen van een BOVAG Camperkeuring

Bij de BOVAG Camperkeuring wordt er zowel gekeken naar de autotechniek als naar de opbouw, ofwel het leefgedeelte.

Controlepunten bij het autotechnische gedeelte zijn:
• Motorruimte
• Uitlaatsysteem
• Elektrische installatie autogedeelte
• Banden
• Conditie exterieur (beschadigingen)

Man sleutelt aan onderkant van camperControlepunten bij het kampeergedeelte zijn:
• Gassyteem
• Watersystemen
• Elektrasysteem
• Opbouwgedeelte
• Conditie kitnaden en afdichtrubbers van lijstwerk, portieren en opbouwramen
• Vochtmeting

Na afloop van een BOVAG Camperkeuring ontvang je een controlerapport over de status van de camper met daarbij een keuringssticker.

Tijdens de BOVAG Camperkeuring wordt ook gekeken naar de staat van accessoires, zoals motorairco's, audio-installaties en beveiligingsinstallaties, zonnepanelen, volautomatische schotels, fietsrekken of luifels.

Schade? Trek op tijd aan de bel!

Omdat schade aan een camper niet altijd zichtbaar is en omdat een camper autotechnisch bijzonder is, raden we je aan om na aanschaf van een camper altijd een BOVAG Camperkeuring uit te laten voeren. We adviseren je de keuring op tijd in te plannen, want door de populariteit van campers zijn er vaak wachttijden omdat het druk is in de werkplaats. De winterperiode is hier bijvoorbeeld een geschikte periode voor. Bij een BOVAG-campervakman kun je terecht voor een BOVAG Camperkeuring, de apk en vakkundig onderhoud. Dat geldt ook voor gebruikte of zelfbouw-campers of wanneer de camper niet gekocht is bij een BOVAG-bedrijf.

Camper op z'n kant

Vind een BOVAG-campervakman in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.