Wat voor soort fiets is een high-speed e-bike?

Een high speed e-bike (of speed pedelec) is een e-bike waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 km/u maar pas bij 45 km/u. Een extra snelle elektrische fiets dus. Volgens de wet vallen speed pedelecs vanaf 1 januari 2017 in de categorie bromfietsen. Dat betekent dat voor de high-speed e-bike dezelfde regels gelden als voor een bromfiets.


Het verschil tussen een high speed e-bike en een speed pedelec

De termen high-speed e-bike en speed pedelec worden vaak door elkaar heen gebruikt. Ze betekenen allebei hetzelfde: een snelle elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 km/u.
 

Hoe hard mag je rijden op een Snelle elektrische fiets?

Omdat een high speed e-bike goedgekeurd is als snorfiets mag u er als berijder net zo hard op rijden als op een snorfiets: 45 km/u. Het dragen van een goedgekeurde helm is verplicht. Net als een geel in plaats van een blauw kentekenplaatje.

Naast de snelheid van 45 km/u gelden voor de speed pedelec de onderstaande regels:

>> Als berijder moet u:
 
  • tenminste 16 jaar oud zijn
  • een AM- of B-rijbewijs hebben
  • WA-verzekerd zijn
  • op het fiets- / bromfietspad of op de rijbaan rijden
  • niet harder rijden dan 45 km/u
  • Een helm dragen
  • een geel kentekenplaatje op de fiets hebben
 

Een high-speed e-bike, ideaal voor woon-werkverkeer

Een high-speed e-bike is een ideale fiets voor woon-werkverkeer. U fietst er snel, soepel en zonder zweetdruppels mee naar uw werkplek. En op het moment dat u 45km/u mag rijden bent u er nog sneller. Woont u 30 kilometer of minder bij uw werk vandaan, dan kan de speed pedelec een goed alternatief zijn voor de auto. Het is duurzaam, gezond en een oplossing voor file- en parkeerproblemen. 

Informeer eens bij een BOVAG-fietsbedrijf naar de modellen en maak een proefrit om te ervaren hoe een speed pedelec rijdt. Bij het BOVAG-fietsbedrijf kunnen ze u ook meer vertellen over BOVAG Leasefiets daarmee kan uw werkgever uw snelle elektrische fiets voor u leasen. 

Meer lezen over high-speed e-bike leasen.


Proefrijden op een snelle elektrische fiets

Nieuwsgierig naar de high-speed e-bike? Informeer bij een BOVAG-fietsbedrijf bij u in de buurt eens naar het maken van een proefrit. De BOVAG-expert kan u uitgebreid adviseren en uitleggen hoe u het best kunt rijden op de speed pedelec. Lees hier meer over het kiezen van de juiste (snelle) elektrische fiets en het lijstje tips voor de proefrit. Wilt u meer dan een proefrit? Huur dan eens een speed pedelec voor één of meerdere dagen bij een BOVAG-fietsverhuurbedrijf.