De banden

Voor een zorgeloze vakantie zijn goede banden onder uw caravan of vouwwagen essentieel. Een klapband is helaas een veelvoorkomende oorzaak van ongelukken en pech onderweg. De banden van uw caravan of vouwwagen worden heel anders belast dan die van uw auto. Bij het checken van de veiligheid van de banden, let een BOVAG-keurmeester dus ook op andere tekenen van gevaarlijke slijtage dan bij een auto.

Is een bandencheck nodig?

Anders dan bij de auto, is een mooi diep profiel niet hét teken dat een caravanband nog in topconditie is. Bij een BOVAG Onderhoudsbeurt checkt de keurmeester de band daar natuurlijk wel op, maar hij of zij let ook op bandenspanning, juiste draagvermogen, leeftijd, droogtescheuren, beschadigingen en separatie. Separatie betekent dat de band loslaat van het staal. Wilt u eerst zelf een snelle check doen? Ga dan deze drie punten na.

  • Bandenspanning
  • Ouder dan zes jaar? Vervangen!
  • Gewicht
Een te lage bandenspanning zorgt voor een grote vervorming en verhitting van de band. Daardoor wordt de kans op een klapband groter. Ook hebt u met te slappe banden een langere remweg, meer kans op slingeren en een hoger verbruik. In het instructieboekje van uw caravan staat de ideale bandenspanning. Deze staat vaak ook op de wielkast van de caravan. Vanzelfsprekend kunt u dit ook even laten checken bij uw BOVAG-caravanbedrijf.

Caravans staan lang stil. Juist door niet te rijden, verouderen banden sneller. In de zijkant ontstaan haarscheurtjes, de band kan poreus worden en onderhuids kan het rubber loslaten door vocht en druk. Het is lastig voor een leek om dit soort schade te zien, daarom kijken de keurmeesters hier altijd naar tijdens de BOVAG Onderhoudsbeurt. 
 
Na zes jaar is het verstandig om sowieso de banden te vervangen. Check hiervoor de DOT-code op de zijkant van de band. U ziet een code met vier cijfers. De eerste twee geven het weeknummer aan van de productie, de tweede het jaartal.

De zogenaamde ‘loadindex’ van uw banden is erg belangrijk. Dit is het aantal kilo’s dat elke band afzonderlijk kan dragen. De loadindex staat op de band. 

Caravans worden steeds zwaarder, dus dat vraagt ook om banden die wat aankunnen. Het advies is om banden te kiezen die gemakkelijk het maximaal toelaatbaar gewicht van uw caravan kunnen dragen. U vindt het maximaal toelaatbaar gewicht in de handleiding van uw caravan. Ook kunt u dit opzoeken op www.rdw.nl, door het kenteken van uw caravan in te voeren. Belaad de caravan nooit zwaarder dan toegestaan.