Bovag logo
 1. HOME
 2. >
 3. Thema's
 4. >
 5. Alles over de banden van caravans, vouwwagens en campers

Alles over de banden van caravans, vouwwagens en campers

Voor een zorgeloze vakantie zijn goede banden onder je caravan, vouwwagen of camper essentieel. Een klapband is helaas een veelvoorkomende oorzaak van ongelukken en pech onderweg. De banden van je caravan of vouwwagen worden heel anders belast dan die van je auto. Het is verstandig om altijd voor vertrek je banden grondig te inspecteren en de bandenspanning te checken.

Ga langs bij de specialist

Wat is de juiste bandenspanning voor een caravan? En hoe lang gaan caravanbanden eigenlijk mee? In dit korte filmpje vertelt een BOVAG-specialist waar je op moet letten. Wil je écht genieten van een zorgeloze vakantie? Ga dan voor vertrek langs bij de BOVAG-specialist voor een bandencheck.

Tijdens de BOVAG Onderhoudsbeurt worden de banden ook grondig gecheckt. Lees er hier meer over.

Man met autoband in zn handen

Is een bandencheck nodig?

Anders dan bij de auto, is een mooi diep profiel niet hét teken dat een caravanband nog in topconditie is. Bij een BOVAG Onderhoudsbeurt checkt de keurmeester de band daar natuurlijk wel op, maar hij of zij let ook op bandenspanning, juiste draagvermogen, leeftijd, droogtescheuren, beschadigingen en separatie (een uitstulping). Wil je eerst zelf een snelle check doen? Ga dan deze drie punten na.

De bandenspanning van een moderne caravan varieert tussen 2,5 en 3,0 bar. Extra versterkte, of ‘reïnforced’ banden hebben een hogere bandenspanning, tussen 3,5 tot 4,5 bar. Een te lage bandenspanning zorgt voor een grote vervorming en verhitting van de band. Daardoor wordt de kans op een klapband groter. Ook heb je met te slappe banden een langere remweg, meer kans op slingeren en een hoger verbruik. Welke bandenspanning optimaal is voor de banden van je caravan of vouwwagen kun je navragen bij je BOVAG-kampeervakman. In het instructieboekje van de caravan en op de wielkast staat de ideale bandenspanning van de banden die geleverd zijn bij nieuwverkoop. Vanzelfsprekend kun je dit ook even laten checken bij een BOVAG-kampeerbedrijf.

Autoband

Caravans en vouwwagens staan lang stil. Juist door niet te rijden, verouderen banden sneller. In de zijkant ontstaan haarscheurtjes, de band kan poreus worden en onderhuids kan het rubber loslaten door vocht en druk. Het is lastig voor een leek om dit soort schade te zien, daarom kijken de keurmeesters hier altijd naar tijdens de BOVAG Onderhoudsbeurt.

Na zes jaar is het verstandig om sowieso de banden te vervangen. Check hiervoor de DOT-code op de zijkant van de band. U ziet een code met vier cijfers. De eerste twee geven het weeknummer aan van de productie, de tweede het jaartal.

Caravan band

De zogenaamde ‘loadindex’ van je banden is erg belangrijk. Dit is het aantal kilo’s dat elke band afzonderlijk kan dragen. De loadindex staat op de band.

Caravans worden steeds zwaarder, dus dat vraagt ook om banden die wat aankunnen. Het advies is om banden te kiezen die gemakkelijk het maximaal toelaatbaar gewicht van je caravan kunnen dragen. Je vindt het maximaal toelaatbaar gewicht in de handleiding van je caravan. Ook kun je dit opzoeken op www.rdw.nl, door het kenteken van je caravan in te voeren. Belaad de caravan nooit zwaarder dan toegestaan.

Er staan verschillende aanduidingen op een band. Staat er bijvoorbeeld 185/70 R15 95T dan betekent dit het volgende.

 • 185 Het getal 185 geeft de breedte in millimeters van het loopvlak aan.
 • 70 Het getal 70 geeft de verhouding weer tussen de wang en het loopvlak. In dit voorbeeld is de hoogte van de wang 70% van het loopvlak (breedte)= 0,70 x 185 mm = 129,5 mm.
 • R De letter R geeft aan dat dit een Radiaalband betreft.
 • 15 Het getal 15 geeft de maat van de velg aan in inches (1 inch = 2,54 cm).
 • 95 Het getal 95 geeft de belastingindex aan. Het maximale draagvermogen van deze van band is 690 kg.
 • T De letter T geeft de snelheidsindex aan. De T staat voor een maximale belasting (=snelheid) van 190 km/h.

Onderhoud aan je caravan, camper of vouwwagen

Vind een BOVAG-kampeerbedrijf bij jou in de buurt!

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.