Onderhoud en reparatie van uw auto

Het is belangrijk om uw auto regelmatig en goed te onderhouden. Moet uw auto gerepareerd worden? Zorg er dan voor dat het grondig en professioneel gebeurt. Zo rijdt u veilig en gaat uw auto langer mee. We hebben wat tips en aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Auto-onderhoud, hoe vaak en waarom?

Hoe vaak moet uw auto naar de garage? Dat staat in het instructieboekje en scheelt nogal per model. De meeste nieuwe auto’s geven een melding op het dashboard als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Maar wil je weten welk onderhoud door de fabrikant is voorgeschreven? Check het in de tool hieronder. 

Sla liever geen onderhoudsbeurten over om geld te besparen. U bent uiteindelijk veel duurder uit als kleine gebreken te laat worden opgemerkt. Want vaak zijn de gevolgen dan groter en de reparatiekosten dus duurder. 

Zorg er daarnaast voor dat u tussen beurten door regelmatig zelf uw banden, verlichting, oliepeil en uw koel- en ruitenwisservloeistof controleert.

Uw auto laten repareren

Welk merk u ook rijdt, u kunt altijd terecht bij een BOVAG-bedrijf, dealer of merkonafhankelijk, voor reparatie van uw auto. Er zijn meer dan 6.000 BOVAG-autobedrijven door het hele land, dus er is er altijd wel een in de buurt. Uw auto laten repareren bij een BOVAG-bedrijf is kiezen voor zekerheid. We zetten de voordelen voor u op een rij.

 • Betrouwbaar
 • Duidelijke afspraken
 • Garantie
 • Hulp bij klachten
Is een garage aangesloten bij BOVAG, dan kunt u er zeker van zijn dat er goed opgeleide professionals werken. Uw auto is dus in goede handen. BOVAG-garages werken bij reparatie volgens de voorschriften van autofabrikanten en maken duidelijke afspraken met u.

U kunt bij uw BOVAG-garage altijd om een schatting van de reparatiekosten vragen. Alle uitgevoerde werkzaamheden worden op de rekening gespecificeerd. Bovendien worden vervangen onderdelen, als u dat vooraf aangeeft, altijd bewaard. Komt u termen tegen die u niet kent, dan helpen we met de handige tool Techneutentaal.

Laat u uw auto repareren bij een BOVAG-bedrijf dan krijgt u standaard 6 maanden reparatiegarantie. De garantie geldt voor elke reparatie die de BOVAG-vakman heeft uitgevoerd en voor de materialen en onderdelen die hij heeft gebruikt. 

Lees meer over BOVAG Garantie.
 

Heeft u een verschil van mening met een bij BOVAG aangesloten bedrijf en komt u er samen niet u, dan ondersteunen we u graag.

Meer over Hulp bij klachten.


Auto-onderdelen laten reviseren

Een deuk of een gebroken ruit is zo gerepareerd. Maar wat als het hart van uw auto kapot gaat? Een nieuwe motor kost veel geld. In plaats van het onderdeel direct te vervangen kunt u er ook voor kiezen om het te laten reviseren. Revisie is duurzaam en bij een BOVAG-revisiebedrijf kunt u rekenen op BOVAG Revisiegarantie. U krijgt de kwaliteit van nieuwe onderdelen, tegen een fractie van de kosten. Een betrouwbaar alternatief voor als er echt iets mis is.

Revisie als alternatief voor vervangen

Voorkom verrassingen

Een garagerekening kan soms hoger uitvallen dan u dacht. Daarom is het goed om van te voren duidelijke afspraken te maken. Stel gerust de vragen waar u mee zit.

 • 1.

  Spreek de werkzaamheden goed door. Het liefst met de monteur zelf.

 • 2.

  Spreek een prijs af en vraag of de garage u belt als het bedrag hoger uitvalt. 

 • 3.

  Vraag of de verrichte werkzaamheden op de factuur gezet kunnen worden.

 • 4.

  Als een onderdeel vervangen is, vraag dan gerust waarom.

Wat staat er op de garagerekening?

Wat is een bobine en waarom moest die vervangen worden? Waar zit de zuigerveer in mijn auto eigenlijk? Voor sommige mensen is de garagerekening net Russisch. Er staan veel technische termen op die soms wel wat toelichting kunnen gebruiken. Daarom hebben we de handige tool Techneutentaal voor u ontwikkeld. Techneutentaal legt in duidelijke taal  onderdelen, onderwerpen en afkortingen uit. Dat praat een stuk makkelijker.

Naar Techneutentaal

APK is geen onderhoud

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een technische controle van uw auto. Er wordt gekeken naar verkeersveiligheid en milieuprestatie. Belangrijk om te weten: een auto met een geldige APK is niet gegarandeerd in alle opzichten goed. De APK is alleen een controle op veiligheid en milieu en géén onderhoudsbeurt. Laat uw auto dus buiten de APK om altijd goed onderhouden volgens het boekje. Er kan immers ook vlak na een APK  een gebrek ontstaan. De keuring kan door uw garagebedrijf wel gecombineerd worden met een onderhoudsbeurt.

De garagehouder moet het gebrek op een verantwoorde manier herstellen. Als dat met een goed werkend gebruikt onderdeel kan, heeft hij aan zijn garantieverplichting voldaan. Als u als klant de keuze krijgt tussen een nieuw of een gebruikt onderdeel is het redelijk dat de garagehouder u een extra bijdrage vraagt als u voor een nieuw onderdeel kiest.

Nee, dat is geen goed idee. U rijdt niet alleen minder prettig in een auto die niet goed onderhouden is, maar u rijdt ook minder veilig. Zeker bij extreme weersomstandigheden. In donkere en winterse maanden zijn versleten banden en gebrekkige verlichting een groot verkeersveiligheidsrisico. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor andere weggebruikers. Stel een beurt dus liever niet uit. Bovendien bent u uiteindelijk vaak duurder uit als u van APK naar APK rijdt. Bij het overslaan van onderhoudsbeurten worden kleine gebreken nogal eens te laat opgemerkt, met dure reparaties als gevolg.

Naast veiligheid en op den duur duurder uit zijn, behoudt een auto die altijd op tijd onderhoud heeft gekregen beter zijn waarde. De volgende koper, of dat nu een autobedrijf of een particulier is, is bereid om meer voor te betalen als de auto op tijd en goed onderhouden is. Laat de onderhoudsbeurten dan ook altijd in het onderhoudsboekje afstempelen. De stichting 100% onderhouden geeft voorlichting over de gevolgen van het uitstellen van onderhoud. Kijk voor meer informatie op www.100procentonderhouden.nl.
 

Onder BOVAG garantie vallen gebreken die gedurende de garantieperiode als gevolg van normaal gebruik ontstaan en gebreken die ten tijde van de koop niet waarneembaar waren. Er is sprake van een gebrek als de norm die de fabrikant of wetgever stelt worden overschreden.

Een aantal zaken zijn uitgesloten van garantie, maar dat verschilt per product. Dit zijn bijvoorbeeld banden, af-fabriek-accessoires, etc..